Kevin van Nunen

Gepubliceerd 05/04/2022 om 14:02 GMT+2

Tadej Pogacar heeft een nieuwe troefkaart om uit te spelen dat hij mag worden aangezien voor de nieuwe Eddy Merckx. De Sloveen is de eerste wielrenner ooit die gemeten over de laatste 52 weken meer dan 6000 UCI-punten wist te verzamelen.

Gemeten in absoluut aantal punten is Pogacar op dit moment de beste ooit

De resultaten van Pogacar zijn het afgelopen jaar werkelijk fenomenaal te noemen. De kopman van Team UAE won twee monumenten (Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije) plus vier klassementen en als hij eens geen etappe of klassement won dan finishte hij alsnog altijd kort.
Anders gezegd: wie Pogacar verslaat, heeft een goede kans om te winnen. Omgekeerd betekent dit dat Pogacar de beste renner van het peloton is, al helemaal wanneer je punten toekent aan ieder resultaat, zoals de UCI dus doet.

Beste ter wereld

De betere rekenaars onder de wielervolgers wijzen erop dat Pogacar de eerste renner is die de grens van 6000 UCI-punten heeft weten te doorbreken. Deze ranglijst kun je grof gezegd vergelijken met de ATP- of WTA-ranglijst in het tennis, om aan te duiden wie de beste ter wereld is.
Pogacar verbreekt het record van Peter Sagan, die anno 2017 in zijn hoogtijdagen tot een topscore van 5879 punten kwam. Pogacar heeft momenteel 6051 punten in bezit, waarmee hij ook uitsteekt boven andere renners van topkaliber als Primoz Roglic, Wout van Aert, Julian Alaphilippe, Alejandro Valverde, Chris Froome en Greg van Avermaet.

Ronde van Vlaanderen | Bekijk indrukwekkende remontada van Pogacar op Oude Kwaremont

Quick-Step

De goede resultaten van Pogacar zijn er ook de reden van dat zijn ploeg, Team UAE, voor het eerst in jaren Quick-Step van de troon heeft weten te stoten als best presterende ploeg. Let wel, dit betreft de ranglijst van statistiekenwebsite Pro Cycling Stats en niet het meerjarenklassement wat de UCI hanteert, maar ook hieruit blijkt dat Quick-Step niet meer de sterkste ploeg van het peloton is.
Voor het eerst sinds jaren is Quick-Step op de Pro Cycling Stats-ranglijst voorbijgestreefd. Dankzij Pogacar bezit Team UAE nu de koppositie gemeten over de rollende laatste 365 dagen, terwijl ook Jumbo-Visma oprukte waardoor Quick-Step zelfs is gezakt naar de derde plaats.

Ronde van Vlaanderen | “Had Pogacar de zege gegund, hij was de sterkste in koers”

WAAR KIJK JE?

Eurosport is de home of cycling. De grote rondes, de klassiekers en de koersen van een week zijn allemaal te zien op Eurosport. Of stream reclamevrij via discovery+.