Paris 2024 | Jakob Ingebrigtsen strijdt in Parijs tegen Nederlandse concurrent, blessure en vader

Wian Slendebroek

Geupdate 30/03/2024 om 14:32 GMT+1

“Wie van jullie is de beste hardloper”, vraagt een Noorse interviewer aan de broers Henrik, Filip en Jakob Ingebrigtsen in 2013. Jakob, op dat moment 12 jaar, steekt als eerste zijn vinger omhoog. “Dat ben ik.” Zijn oudste broer was Europees kampioen en vijfde geworden op de Olympische Spelen. Het laat iets van de gedrevenheid van Jakob. Een gedrevenheid die hem in 2021 leidt naar goud op de Spele

Tokyo 2020 | Jakob Ingebrigtsen wint goud op 1500 meter

Die gedrevenheid die hij al op jonge leeftijd, blijkt niet zonder problemen tot stand te zijn gekomen. Jakob, de vijfde telg uit een gezin van zeven, kent een Spartaanse opvoeding, net als zijn broers Henrik en Filip. Onder leiding van coach en vader Gjert winnen ze alle drie ze ooit goud op de 1500 meter op het EK atletiek: Henrik in 2012, Filip in 2016 en Jakob in 2018.
Achter de gouden medailles schuilt een donkere werkelijkheid. Vader Gjert gebruikt in zijn trainingsmethoden ‘fysiek geweld en bedreiging’, vertellen de broers in 2023. Ze zouden alle drie ‘de plezier in hun sport’ verloren zijn. Een jaar eerder braken ze al met hun vader als coach en trainen ze zichzelf.
picture

Gjert Ingebrigtsen.

Foto: NTB

De beschuldigingen van de broers veroorzaakten een grote rel in Noorwegen. De familie is beroemd geworden door de populaire televisiedocumentaire Team Ingebrigtsen, die de familie volgt in de voorbereiding op de Spelen van 2016. In die documentaire werd al duidelijk hoe streng het trainingsregime is van vader Gjert. Al op jonge leeftijd lopen de jongens bijzonder lange afstanden en worden ze elke training getest op de lactaatwaarde in hun bloed.

Groot talent

De bijzondere trainingsmethoden blijken in de jonge jaren van Jakob goed te werken. Al op 14-jarige leeftijd mag hij als jongste deelnemer ooit meelopen met de Bislett Games op de 1500, de belangrijkste atletiekwedstrijd van Noorwegen. Hij werd daar laatste, maar in de jaren daarna loopt hij aan de lopende band wereldrecords voor junioren uit de boeken.
Zijn grote doorbraak beleefde hij in Berlijn in 2018. Als zeventienjarige verraste hij het volledige veld door de 1500 meter race van kop af aan te winnen. Samen met zijn twee broers, die 4e en 12e werden, vierde hij zijn overwinning. Een dag later bevestigde hij zijn doorbraak door ook de vijf kilometer winnend af te sluiten.
picture

De broers Ingebrigtsen feliciteren Jakob met zijn Europese titel

Foto: Getty Images

In de jaren daarna won hij goud op de Olympische Spelen op de 1500 meter, twee keer goud op het WK op de 5000 meter (2022 en 2023) en twee keer zilver op de 1500 meter (2022 en 2023). Op de 1500 meter is hij daarnaast de houder van het Europees record. Op de niet-olympische 1500 meter indoor en de 2000 meter in de buitenlucht is hij wereldrecordhouder.

Hazen

Ingebrigtsen is een fenomeen, maar kent wel een makke. Op de 1500 meter heeft hij niet de beste sprint in de benen. Als de race traag verloopt, komt hij op de laatste 100 meter vaker tekort. Zoals gebeurde op het WK in 2022 en 2023. De Britten Jake Wightman en Josh Kerr versloegen hem met een sterke sprint, terwijl hun persoonlijk record ongeveer twee seconden langzamer is dan die van de Noor.
picture

WK Atletiek | Kerr verrast Ingebrigtsen op 1500 meter - Laros strijdend ten onder

Op de 5000 meter moet de Noor hopen dat zijn Afrikaanse tegenstanders het tempo niet al te vroeg hoog leggen. Op die langere afstand staat hij juist wel bekend om zijn snelle eindsprint. Wil je de Noor verslaan, dan moet je op de 5000 meter hem al vroeg pijn doen. Doordat op titeltoernooien geen hazen meelopen die het tempo bepalen, ligt op die toernooien vaak lager. Dit is in het voordeel van een loper als Ingebrigtsen op de 5000 meter, maar een nadeel op de kortere afstand.

Aquajoggen en crosstrainer

Op de Spelen hoopt hij net als grootheden Hicham El Gherrouj en Paavo Nurmi goud te winnen op de zowel de 1500 als 5000 meter. Hij kent echt geen goede start van het jaar. Door een blessure in zijn achillespees, moest hij het indoorseizoen overslaan. Door die blessure sloeg hij ook het EK cross over aan het begin van het winterseizoen.
Als training bracht hij deze winter veel tijd door op de crosstrainer, waarbij hij zijn voeten niet hoeft op te tillen. Ook was hij vaak in het zwembad te vinden, waar hij door te aquajoggen, wel zijn conditie verbetert, maar niet zijn hiel beschadigt.

Opvallende concurrenten

Ingebrigtsen krijgt op de Spelen concurrentie uit eigen land en dit keer niet van een familielid. Op het WK in Boedapest, vorig jaar, werd Narve Gilje Nordås derde, een paar honderdste achter Jakob Ingebrigtsen. Saillant detail is dat Nordås wordt gecoacht door Gjert Ingebrigtsen, de vader van Jakob. De familievete wordt op die manier uitgevochten op de atletiekbaan.
picture

EK Indoor | Jakob Ingebrigtsen wint 3000 meter, broer Henrik eindigt derde

Een andere concurrent doet op een aantal manieren veel lijken op Ingebrigtsen. De Nederlander Niels Laros is ook een zeer groot talent en loopt bizarre tijden voor zijn leeftijd. Vorig jaar liep hij zelfs het wereldrecord op de 1500 meter voor junioren onder 18 jaar uit de boeken. Dat record stond op naam van Jakob Ingebrigtsen.
Ook Laros komt uit een echt hardloopgezin. Zijn ouders Marcel en Sandra waren begenadigde atleten. Zijn broer Lars studeert in Amerika, waar hij ook op hoog niveau rent. De 18-jarige Lars heeft echter nog geen twee Europese titels bij de senioren op zijn naam staan. Die had Ingebrigtsen op zijn leeftijd al wel. Zijn beste prestatie is de 10e plek op het WK vorig jaar.
picture

WK atletiek | Niels Laros plaatst zich in nieuw Nederlands record voor finale 1500 meter

Ingebrigtsen is met zijn titels al de beste hardloper van zijn familie. Mocht hij in Parijs twee keer goud halen, dan behoort hij tot de allergrootsten in de sport. "Wie de beste loper is? Dat ben ik".

Waar kijk je?

Eurosport en discovery+ zenden tijdens Paris 2024 de strijd om goud, zilver en brons live uit. Net als in Tokio en Peking brengen we je met een groot team van experts en commentatoren alle wedstrijden in Parijs live met alle emoties, reacties, analyses en achtergronden. Volg je ons nieuwe kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie