Paris 2024 | Vrouwelijke atletes boos op Nike wegens te onthullende outfits voor Olympische Spelen

Tobias Kappelle

Geupdate 16/04/2024 om 16:35 GMT+2

Verschillende Amerikaanse atletes zijn boos op kledingproducent Nike vanwege de outfits voor de Amerikaanse selectie die afgelopen donderdag gepresenteerd werd. Volgens verschillende vrouwelijke sporters zijn de outfits veel te onthullend en seksistisch, waardoor het sportieve aspect niet de prioriteit krijgt die het verdient.

Paris 2024 | Wow! Parijs heeft toffe, spectaculaire plannen voor opening op de Seine

Een van de belangrijkste redenen voor kritiek zijn de broekjes voor de atletes die een opvallend hoge lijn hebben. Men zou bij Nike de voorkeur hebben gegeven aan het onthullend maken van de kleding in plaats van de ideale outfit voor topsport produceren.
Hordeloopster Colleen Quigley was een van de eerste die haar ongenoegen uitte: "Deze kleding is absoluut niet gemaakt voor prestaties." Quigley kreeg op Instagram al snel bijval van onder meer Lauren Fleshman.
"Het spijt me, maar toon me één vrouwelijk team die enthousiast zou worden van deze kleding. Dit is voor het olympische atletiek-team. Professionele atletes moeten kunnen strijden zonder dat er energie verspild wordt met constante zorgen of er schaamhaar te zien is of dat elk kwetsbaar plekje van je lichaam te zien is. De outfits zouden in dienst moeten staan van prestaties, zowel mentaal als fysiek."
"Als deze outfit gunstig was geweest voor de prestaties zouden mannen het ook dragen. Dit is geen top-outfit voor atletiek. Dit is een kostuum geboren uit patriarchale krachten die niet meer welkom zijn vandaag de dag en ook niet meer nodig zijn om aandacht voor vrouwensport te krijgen. Stop met het lastiger maken voor de helft van de bevolking", aldus de voormalig langeafstandsloopster.
picture

Paris 2024 | De uitstraling van de Olympische Spelen - Kleurrijk ontwerp nodigt uit tot feest

Nike reageert

Nike reageerde tegenover persbureau Reuters over de ophef en gaf aan dat het elke atlete de optie had gegeven om verschillende soorten kleding aan te doen, waaronder de optie voor langere broekjes en unitards. Dit was op de Olympische Spelen van Tokio nog niet het geval.
Nike kreeg hierbij gedeeltelijk bijval van polsstokhoogspringster Katie Moon, die gesponsord wordt door het merk. Moon gaf aan dat de kleding die op paspoppen te zien was zorgwekkend is, maar dat atletes verschillende opties aangeboden zijn en dat zij zelf de voorkeur geeft aan een korter exemplaar.
Daarnaast kon Nike melden dat er in Parijs voor iedereen kledingmakers aanwezig zijn, waardoor alle outfits gepersonaliseerd kunnen worden.
Dit was vooral op verzoek van Quigley: "Onze lichamen zijn allemaal anders en het is vreemd om van ons te verwachten dat we op het hoogste niveau sporten zonder een outfit die goed past."
picture

Paris 2024 | Maak kennis met de mascottes van de Zomerspelen - twee Frygische mutsen

Waar kijk je?

Eurosport en discovery+ zenden tijdens de Olympische Spelen van Paris 2024 de strijd om goud, zilver en brons live uit. Net als in Tokio en Peking brengen we je met een groot team van experts en commentatoren alle wedstrijden in Parijs live met alle emoties, reacties, analyses en achtergronden. Volg je ons nieuwe kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie