Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

WK wielrennen | “Toewijding, eigenzinnig, anders zijn” - Bondscoach Stöpler over goud Van Schip/Havik

Kevin van Nunen

Geupdate 09/08/2023 om 16:40 GMT+2

Jan-Willem van Schip en Yoeri Havik hebben historie geschreven door als eerste Nederlanders wereldkampioen te worden op de koppelkoers. Het werd op het super-WK wielrennen in Glasgow hun avond en van niemand anders. Ze zijn anders en eigenzinnig. Alles wat tegen dit duo kan werken, werd juist de grote kracht onderweg naar WK-goud. Bondscoach Nick Stöpler vertelt.

WK wielrennen | Nederland wereldkampioen koppelkoers! Havik en Van Schip zorgen voor unicum

Jarenlang hebben Van Schip en Havik erin geloofd dat dit ultieme succes mogelijk was. Misschien wel als enige twee. De koppelkoers hoort tot de sterkst bezette onderdelen en Van Schip en Havik weten bovendien: we zijn individueel niet de allerbeste. “Ik denk altijd: er starten veel betere renners”, vertelde Havik niet zomaar toen de buit binnen was.
Hoe kon het gebeuren dat twee eigenzinnige renners, twee excentriekelingen misschien ook wel, erin slaagden de regenboogtrui te winnen op de koppelkoers? Eurosport belde de ochtend na een magische avond met bondscoach duuronderdelen Nick Stöpler.
picture

WK wielrennen | Kersvers wereldkampioen koppelkoers Jan-Willem van Schip geeft prachtig interview

Toewijding en heel erg willen

“Wat mij betreft is dit een verhaal van toewijding en jarenlang de juiste stappen blijven zetten. En het gewoon heel erg willen. Die twee willen het heel erg graag. Ze doen er alles aan om zo goed mogelijk voor de dag te komen. Niets is te gek. Ik heb dat zelf ook. Op dat vlak klikken we met z’n drieën heel erg.”
Over elk detail tijdens de puntenkoers van dinsdagavond was nagedacht. Over het smalle stuur op de fiets, over de toegepaste strategie, over het verdelen van energie. Dat ligt voor de hand. Maar over oneindig veel andere dingen was ook nagedacht. Tot in de kleinste details.
picture

WK wielrennen | “Ik deed alles goed in het laatste rondje” - Havik na historische wereldtitel

Slimme gasten

“Jan-Willem en Yoeri gaan hier het verst in van iedereen. Het zijn twee slimme gasten. De koppelkoers wordt op zo’n hoog niveau benaderd en wij hebben de race van dinsdag precies zo getraind. We hielden zelfs rekening met de reactie van de concurrentie op onze tactiek.”
Behalve het uitvoeren van een supergoed plan moest er ook geïmproviseerd worden. Het lukte niet om een rondje voorsprong te pakken, al werden er onderweg wel 15 punten opgeraapt. Desondanks kwam alles aan op de laatste ronde, op de sprint aan de meet, goed voor dubbele punten.
picture

WK wielrennen | Lavreysen wereldkampioen sprint

Havik troeft België af

“Toen ze aanvielen om dat rondje te pakken, dacht ik: ze gaan winnen. Toen dat rondje voorsprong toch niet lukte, werd ik heel nerveus. Het slot van een madison is vaak erg snel, maar blijkbaar was het een harde wedstrijd. We werden teruggepakt, dus even herstellen. Een podiumplek was nu waarschijnlijker. Met die ronde was het binnen geweest, nu bleef het spannend”, vertelt Stöpler.
Zelfs na de mislukte poging zat er bij Van Schip en Havik nog net genoeg energie in de tank. Van Schip zette Havik perfect af voor de slotronde en hij slaagde erin België voor te blijven. De rest stond al te ver achter. Nieuw-Zeeland mocht de sprint winnen, Groot-Brittannië tweede worden. Daarachter lukte het Havik om inderdaad de Belgen af te troeven. De nog ongeslagen Denen leden een nederlaag.
picture

WK wielrennen | Bullet Train pakt met minimale marge op Australië goud terug op teamsprint

Geen toevalstreffer

Stöpler: “Het was duidelijk dat het genoeg was. Na die voorlaatste sprint weet je precies wat de stand van zaken is. Als je zoiets jarenlang doet, hoef je amper nog te rekenen. Maar goed, je wilt het dubbel bevestigd hebben. De Britse fans begonnen allemaal te juichen. Ik dacht: dat zal voor een medaille zijn… Toch, toch? Ik had al naar Jan-Willem geroepen: je bent wereldkampioen!”
De bevestiging volgde, met een historische wereldtitel als resultaat. Stöpler: “We hebben het met z’n allen aangepakt. We hebben zó goed de juiste dingen gedaan, alles afgetikt, iedereen geloofde erin. We hebben er ook zoveel plezier in, dat merkte ik tijdens deze koppelkoers ook weer. Dat maakt het dubbel zo leuk. Dit is geen toevalstreffer, dit is loon naar werken, dit is het rendement van investeringen.”
picture

Nick Stopler is bondscoach duuronderdelen van de baanploeg

Foto: Other Agency

Iedere min wordt een plus

“Op het juiste moment de juiste dingen doen, daar zijn die twee supergoed in”, vervolgt Stöpler, zonder alle details van het masterplan prijs te geven. Er is ook nog ruimte voor verbetering. Van Schip en Havik reden zelfs wel eens betere koppelkoersen, maar die leverden niet altijd een gouden medaille op.
Nu wel. Goud plus een regenboogtrui zelfs. Wat rest, is een groot applaus. En bewondering. Voor die twee eigenzinnige renners, voor de eenkennigen die het net even anders aanpakken. Alles wat tegen ze gebruikt kan worden, alles wat anderen misschien niet begrijpen… precies dat alles vormt het fundament onder deze waanzinnige wereldtitel.
Stöpler concludeert: “Soms moet het anders en doe je je eigen ding, fuck it. Wij staan met goud omdat die twee mannen beter voorbereid aan de start staan, omdat ze het zoveel beter snappen. Daarom kloppen ze toprenners uit de World Tour. Dankzij hun toewijding, omdat ze het verst willen gaan.”

WAAR KIJK JE?

Alle wielerwedstrijden op het WK zijn live te zien op Eurosport. Kijk je liever zonder reclame? Stream dan via discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie