Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Beijing 2022 | Goud voor Erin Jackson op 500 meter, Nederlanders naast het podium

Mathieu Hilgersom

Geupdate 13/02/2022 om 16:07 GMT+1

Erin Jackson heeft zondag het goud veroverd op de 500 meter. De Amerikaanse topfavoriete was met 37.04 iets sneller dan de verrassende Miho Tagaki (37.12). Angelina Golikova pakte het brons met 37.21. Jutta Leerdam (37.34) en Femke Kok (37.39) eindigden respectievelijk op de plaatsen vijf en zes.

Beijing 2022 | Winnende rit Erin Jackson

Het verhaal van Jackson is prachtig. Het gehele seizoen liet ze zien de absolute topfavoriete te zijn voor goud. Tijdens de Amerikaanse kwalificaties eindigde ze echter slechts als derde door een misser.

Mislopen

Jackson dreigde de Spelen mis te lopen, maar kreeg hulp van Brittany Bowe. Haar landgenote had zich wel geplaatst, maar achtte zichzelf als specialist op de 1000 meter niet kansrijk voor een medaille. Ze gaf haar startplaats op zodat Jackson toch naar Peking kon. Bowe kon uiteindelijk zelf toch starten op de 500 meter, omdat Duitsland een startplaats opgaf, maar het gebaar was natuurlijk prachtig.
Jackson profiteerde zondag optimaal van de haar gegeven kans. In de voorlaatste rit was ze sneller dan Takagi, die na haar zilver op de 1500 meter met een persoonlijk record boven zichzelf was uitgestegen op de sprintafstand. In de laatste rit kwam de snelste tijd van Jackson niet meer in gevaar.
picture

Beijing 2022 | Rit van Jutta Leerdam

Nederlandse outsiders

De Nederlanders behoorden op de 500 meter tot de outsiders. Op een goede dag zouden zij wel mee kunnen doen om een medaille. Leerdam was nog het langst in de race voor een podiumplaats. Met 37.34 zette ze halverwege de derde tijd van de dag neer. Drie ritten voor het einde stootte Golikhova haar van het podium, waarna Jackson Leerdam uiteindelijk naar plek vijf verwees.
Kok was met 37.40 slechts een fractie langzamer. De Nederlandse had met 10.38 een prima opening, maar liet het vervolgens liggen in de hele ronde. Dit kwam met name door een misslag in de laatste 100 meter waardoor ze wat snelheid verloor. Tussen Leerdam en Kok in kwam ook Michelle de Jong voor het eerst op de Olympische Spelen in actie. Zij werd met 37.97 dertiende.
picture

Beijing 2022 | De rit van Femke Kok

WAAR KIJK JE?

De olympische vlam brandt! Twee weken lang worden we tijdens de Olympische Spelen getrakteerd op prachtige topsport terwijl er wordt gestreden om olympische medailles. Iedere minuut van de Olympische Spelen Beijing 2022 zie je op discovery+. Kijk alle streams van alle onderdelen van start tot finish. Tot 20 februari betaal je €29.99 voor een jaar lang sport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie