Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Beijing 2022 | Nils van der Poel pakt goud in spectaculair wereldrecord, Roest weer zilver

Eurosport
DoorEurosport

Geupdate 11/02/2022 om 12:06 GMT+1

De Zweed Nils van der Poel heeft na zijn winst op de 5000 meter ook het goud gepakt op de 10000 meter. Hij declasseerde het veld door de winst te pakken in een ongekend wereldrecord: 12:30,74. Patrick Roest pakte zijn tweede zilveren plak van de Spelen. Hij eindigde 13,85 seconden achter de Zweed. De Italiaan Ghiotto pakte brons.

Beijing 2022 | Sublieme van der Poel in wereldrecord naar goud op 10km

Patrick Roest moest vanwege zijn lage stand in het wereldbekerklassement al voor de dweil een tijd zetten. Met 12:44,59 minuten zette hij een nette tijd neer. Jorrit Bergsma die in de rit na de dweil zat beet zich stuk op de tijd van de man uit Zuid-Holland.
picture

Beijing 2022 | Roest rijdt scherpe tijd op 10km

Van der Poel had daarentegen geen enkele moeite met de tijd van Roest. Stoicijns reed hij zijn eigen rit, waarin hij elke ronde ongeveer drie tiende pakte op de Nederlander. In de tweede helft van de rit versnelde hij. Na de doorkomst op 5200 meter reed hij alle ronden onder de dertig seconden. Uiteindelijk was hij meer dan twee seconden sneller dan zijn eigen wereldrecord dat hij vorig jaar in Heerevenveen reed.
Van der Poels tegenstander Ghiotto reed in de schaduw van de Zweed naar een uitstekende tijd. De Italiaan leek lang op weg naar de tijd van Roest, maar verloor in de laatste ronden toch teveel op hem. Wel reed hij sneller dan Bergsma waardoor hij als derde eindigde.
picture

Beijing 2022 | Van der Poel verwijst met wereldrecord Roest naar het zilver op de 10000 meter

Schaatsrel

Het wereldrecord van Van der Poel is extra opmerkelijk aangezien hij klaagde over de Nederlandse bemoeienis bij het prepareren van het ijs. De Zweed beschuldigde de Nederlandse schaatsbond van corruptie.

Waar kijk je?

De olympische vlam brandt! Twee weken lang worden we tijdens de Olympische Spelen getrakteerd op prachtige topsport terwijl er wordt gestreden om olympische medailles. Iedere minuut van de Olympische Spelen Beijing 2022 zie je op discovery+. Kijk alle streams van alle onderdelen van start tot finish. Tot 20 februari betaal je €29.99 voor een jaar lang sport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie