Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Beijing 2022 | Skispringsters mogen deze Winterspelen nog altijd niet van de grote schans

Sander Grasman

Geupdate 04/02/2022 om 17:55 GMT+1

In het skispringen is er qua gelijkheid nog een wereld te winnen. Ook tijdens Beijing 2022 mogen de dames alleen maar van de normale schans. Bovendien konden veel minder vrouwelijke springers zich kwalificeren voor de Spelen. Ook alle sprongen van het skispringen volg je op Eurosport en discovery+.

Silje Opseth wil gelijkheid voor skispringsters

Foto: Getty Images

Het feit dat de vrouwelijke schansspringers niet van de grote schans af mogen, betekent dat zij ook een gouden plak minder kunnen winnen. Bovendien was er in Peking plek voor 65 mannelijke schansspringers, terwijl de dames het met 25 startbewijzen minder moeten doen. Bovendien mogen de vrouwen ook in Peking nog steeds niet meedoen met de Noordse combinatie, waarin schansspringen en langlaufen gecombineerd worden.
De sport loopt sowieso niet voorop in gelijkheid van de geslachten. Pas 90 jaar nadat de mannen een olympisch toernooi kenden, waren er op de Olympische Spelen van 2014 vrouwelijke schansspringers welkom en zelfs dat pas nadat een groep atletes het organisatiecomité had aangeklaagd voor seksuele discriminatie. En dan hebben we het nog niet eens over het verschil in prijzengeld. Vrouwelijke winnaars nemen namelijk een bedrag dat zo'n 75 procent lager ligt dan dat van hun mannelijke collega's mee naar huis.
De Noorse schansspringster Silje Opseth liet onlangs weten jaloers te zijn op de mannen die van 'die prachtige, grote schans' af mogen. en ze kreeg bijval van haar mannelijke teamgenoten. "Het wordt absoluut tijd dat ook voor de vrouwen de grote schans op het olympische programma komt te staan", was Halvor Egner Granerud het met haar eens. In de wereldbeker en op de wereldkampioenschappen springen de dames al wel van de grote schans.

ANNA HOFFMANN

De Amerikaanse Anna Hoffmann sprak zich uit voor gelijkheid. Door zwakke prestaties in de kwalificatie van de Amerikaanse skispringers, leek zij in eerste instantie net naast één van die veertig startbewijzen te grijpen, maar ze mocht bij afwezigheid van andere landen alsnog afreizen.
"We hebben bewezen dat wij ook goed kunnen springen. Er is geen reden meer om onderscheid te maken tussen mannen en vrouwen", maakte Hoffmann zich hard voor gelijke behandeling.

WAAR KIJK JE?

Twee weken lang worden we tijdens de Olympische Spelen getrakteerd op prachtige topsport terwijl er wordt gestreden om olympische medailles. Iedere minuut van de Olympische Spelen Beijing 2022 zie je op discovery+. Kijk alle streams van alle onderdelen van start tot finish. Tot 20 februari betaal je €29.99 voor een jaar lang sport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie