Het feit dat de vrouwelijke schansspringers niet van de grote schans af mogen, betekent dat zij ook een gouden plak minder kunnen winnen. Bovendien was er in Peking plek voor 65 mannelijke schansspringers, terwijl de dames het met 25 startbewijzen minder moeten doen. Bovendien mogen de vrouwen ook in Peking nog steeds niet meedoen met de Noordse combinatie, waarin schansspringen en langlaufen gecombineerd worden.
Alles wat je moet weten over schansspringen op de Olympische Spelen
De sport loopt sowieso niet voorop in gelijkheid van de geslachten. Pas 90 jaar nadat de mannen een olympisch toernooi kenden, waren er op de Olympische Spelen van 2014 vrouwelijke schansspringers welkom en zelfs dat pas nadat een groep atletes het organisatiecomité had aangeklaagd voor seksuele discriminatie. En dan hebben we het nog niet eens over het verschil in prijzengeld. Vrouwelijke winnaars nemen namelijk een bedrag dat zo'n 75 procent lager ligt dan dat van hun mannelijke collega's mee naar huis.
Beijing 2022
Beijing 2022 | Sara Marita Kramer ging door een diep dal na missen Olympische Spelen
18/02/2022 OM 15:43
De Noorse schansspringster Silje Opseth liet onlangs weten jaloers te zijn op de mannen die van 'die prachtige, grote schans' af mogen. en ze kreeg bijval van haar mannelijke teamgenoten. "Het wordt absoluut tijd dat ook voor de vrouwen de grote schans op het olympische programma komt te staan", was Halvor Egner Granerud het met haar eens. In de wereldbeker en op de wereldkampioenschappen springen de dames al wel van de grote schans.

ANNA HOFFMANN

De Amerikaanse Anna Hoffmann sprak zich uit voor gelijkheid. Door zwakke prestaties in de kwalificatie van de Amerikaanse skispringers, leek zij in eerste instantie net naast één van die veertig startbewijzen te grijpen, maar ze mocht bij afwezigheid van andere landen alsnog afreizen.
"We hebben bewezen dat wij ook goed kunnen springen. Er is geen reden meer om onderscheid te maken tussen mannen en vrouwen", maakte Hoffmann zich hard voor gelijke behandeling.

WAAR KIJK JE?

Twee weken lang worden we tijdens de Olympische Spelen getrakteerd op prachtige topsport terwijl er wordt gestreden om olympische medailles. Iedere minuut van de Olympische Spelen Beijing 2022 zie je op discovery+. Kijk alle streams van alle onderdelen van start tot finish. Tot 20 februari betaal je €29.99 voor een jaar lang sport.
Beijing 2022
Beijing 2022 | Oostenrijkse schansspringers pakken goud in landenwedstrijd
14/02/2022 OM 14:07
Beijing 2022
Beijing 2022 | Manuel Fettner springt naar het goud voor Oostenrijk
14/02/2022 OM 13:48