Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

AusOpen | Liveblog en schema dag 14 - Djokovic wint in drie sets Australian Open voor tiende keer

Kevin van Nunen

Geupdate 29/01/2023 om 13:24 GMT+1

De climax van de Australian Open is aanstaande! Het is zondag zo ver, dan treffen Stefanos Tsitsipas en Novak Djokovic elkaar in Melbourne tijdens de finale. De Griek wil zijn eerste Grand Slam winnen, de Serviër gaat voor een historische 22ste triomf. Kijk de finale live op Eurosport of volg ons liveblog.

AusOpen | Tsitsipas en Djokovic blikken vooruit op finale Australian Open

Welkom in het liveblog van Eurosport waarin we de Australian Open dagelijks op de voet volgen. We plaatsen met name updates tijdens de partijen van de Nederlanders, maar volgen ook alle andere verhaallijnen in Melbourne. Je vindt hier ook updates van de toppers. We garanderen niet dat we ’s nachts livebloggen. Mis geen enkele rally via discovery+.

Veel emotie bij Djokovic

Een jaar geleden werd Djokovic uit Australië gedeporteerd, vandaag wint hij in Melbourne voor de tiende keer de Australian Open. En nummer 22 in totaal, om weer op gelijke hoogte te komen met Rafael Nadal. Het is logisch dat er veel emotie meespeelt bij Djokovic. Wat een beelden...
picture

AusOpen | Alle opgekropte emoties komen los bij Novak Djokovic na winnen 22ste Grand Slam-titel

Djokovic wint voor tiende keer!

Hij doet het gewoon weer! De dubbele cijfers zijn een feit. Novak Djokovic wint voor de tiende keer de Australian Open!
picture

AusOpen | Djokovic te goed voor Tsitsipas in finale - Serviër wint voor tiende keer in Melbourne

Twee breaks (6-3, 7-6 2-2)

De derde set is amper vier games bezig, of er kunnen al twee breaks genoteerd worden. Het was Tsitsipas die Djokovic brak in diens openingsgame, maar de voormalig nummer een van de wereld brak direct terug, waardoor de stand weer gelijk is.

Nog één verwijderd.. (6-3, 7-6)

Het was geen beste tiebreak, maar Djokovic maakt de minste fouten en komt op een 2-0 voorsprong in sets. De beste man is nog een set verwijderd van de titel, zijn 22e Slam en de nummer 1-positie op de wereldranglijst.

Tiebreak! (6-3, 6-6)

De tiebreak komt er inderdaad. Een belangrijke voor Tsitsipas, want een 2-0 achterstand in sets lijkt een te lastige opgave.

Djokovic werkt setpoint weg (6-3, 5-5)

Tsitsipas komt op breakpunt, en daarmee ook setpunt, maar Djokovic werkt 'm met een forehandwinner weg. We lijken af te stevenen op een tiebreak.

Eerste set Djokovic (6-3)

Een dominante openingsset van Novak Djokovic, die weer enorm scherp staat te spelen. Werk aan de winkel voor Tsitsipas, die er nog niet echt lekker in zit.

Break (3-1)

Nu is het dan wel raak voor Djokovic. Dankzij een dubbele fout op 30-40 breakt de 21-voudig Grand Slam-winnaar de Griek. Het staat 3-1.

Tsitsipas overleeft eerste breakpoints (1-1)

Het leek er even op dat Tsitsipas al meteen gebroken zou worden, maar de Griek weet twee breakpunten weg te poetsen en behoudt zijn eigen service.

Inspelen

We zijn nog enkele minuten verwijderd van het begin van de wedstrijd in de Rod Laver Arena. Wordt het vandaag Grand Slam-overwinning nummer 22 voor Novak Djokovic, waarmee hij Rafael Nadal zou evenaren? Of wordt het toch Stefanos Tsitsipas die zijn eerste Slam in de wacht weet te slepen?

Achtergrond

Er staan op de slotdag van de Happy Slam 2023 nog twee finales op het programma. Die bij het dames dubbelspel en de grote finale bij de mannen, als de kanonnen Tsitsipas en Djokovic naar voren worden gerold. De twee hadden het tot nu toe vrij gemakkelijk, maar Djokovic voorspelde al dat de finale voor hem de zwaarste partij van het hele toernooi wordt.
Terwijl Djokovic op jacht gaat naar een historische 22ste Grand Slam-titel om op de eeuwige ranglijst weer naast Nadal te komen, wil Tsitsipas van de nul af. Dit wordt zijn tweede kans om een major te winnen. De eerste keer was Roland Garros 2021 en toen liep het in de eerste twee sets voorspoedig.
picture

AusOpen | Tsitsipas maakt door geniaal te verdedigen fantastisch punt tegen Khachanov

Mentaal spelletje

Daarna niet meer, want toen was er de wederopstanding van… Djokovic. De vraag is in hoeverre die partij nog van invloed is op deze nieuwe finale. Tennis is en blijft behalve een fysiek ook een onwijs mentaal spelletje. Wie is zondag in Melbourne de sterkste, Tsitsipas of Djokovic? Het antwoord volgt vanaf 09:30 uur. Lees hier een uitgebreide voorbeschouwing.
Overigens gaat de finale in het dubbelspel bij de vrouwen tussen Krejcikova/Siniakova en Aoyama/Shibahara. Het duo uit Tsjechië is de laatste jaren vrijwel onverslaanbaar op de Grand Slams.
picture

AusOpen | Wilander over critici Djokovic - "Belachelijk om te denken dat blessure is gespeeld"

SPEELSCHEMA EN TIJDEN DAG 14 AUSTRALIAN OPEN

Rod Laver Arena
Krejcikova/Siniakova (1) - Aoyama/Shibahara (10) - vanaf 05:00 uur
Tsitsipas (3) - Djokovic (4) - vanaf 09:30 uur

WAAR KIJK JE?

Voor de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open ben je bij ons aan het juiste adres! Tijdens de Grand Slams zie je alle rally’s, alle mooie punten en alle Nederlanders in actie. Kijk live op Eurosport of stream jouw gewenste partij live via discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie