Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Australian Open | Preview vrouwen - Bekende gezichten als favoriet - Swiatek, Sabalenka, Rybakina en Gauff

David Avakian

Geupdate 13/01/2024 om 10:49 GMT+1

Wie aardverschuivingen verwacht in het vrouwentennis lijkt voorlopig bedrogen uit te komen. Aan de vooravond van de Australian Open zijn het bekende gezichten Iga Swiatek, Aryna Sabalenka, Elena Rybakina en Coco Gauff die hoge ogen gooien. Namens Nederland is Arantxa Rus van de partij in het hoofdtoernooi.

AusOpen | Van koningin dubbele fouten tot Grand Slam-winnares - Sabalenka verslaat Rybakina

De weergaloze vrouwenfinale van de Australian Open 2023 ligt nog vers in het geheugen. Het was een instant classic, waarin Aryna Sabalenka terugkwam van een set achterstand tegen Elena Rybakina en haar lang gekoesterde Grand Slam-droom in vervulling zag gaan. De ingrediënten voor een soortgelijk feestmaal zijn opnieuw aanwezig.
Dezelfde Sabalenka en Rybakina staan immers als vanouds huis te houden. Tegelijkertijd neemt nummer één van de wereld Iga Swiatek een zegereeks van 16 partijen mee naar Melbourne Park. Waarom ook niet? Het in vorm verkerende kwartet Grand Slam-kampioenen wordt compleet gemaakt door regerend US Open-winnares Coco Gauff.
picture

AusOpen | Sabalenka neemt winnaarstrofee in ontvangst uit handen van Billie Jean King

Big 4 - wordt Swiatek onderschat?

Hoewel Swiatek de afgelopen jaren onwaarschijnlijke prestaties heeft gekend, lijkt ze alsnog te worden onderschat door het grote publiek en de media. Door haar collega’s wordt ze niet geheel verrassend wél op waarde geschat. Op 22-jarige leeftijd heeft Swiatek reeds vier Grand Slam-titels in de wacht gesleept.
Sabalenka moest vorig seizoen alles op alles zetten om de Poolse – voor twee maanden – van de eerste plaats te kunnen stoten. Het was niet genoeg voor de Belarussische om het jaar ook af te sluiten als nummer één, aangezien Swiatek het seizoen afsloot met twee grote toernooizeges.
picture

US Open | Titelverdediger Swiatek onderuit tegen angstgegner Ostapenko, verliest nummer 1-positie

Goede start 2024 van Swiatek - wel zware loting

Dat gevoel heeft Swiatek vastgehouden aan het begin van 2024. Op de United Cup bleef ze ongeslagen in vijf duels. Haar beste resultaat in Melbourne kwam in 2022, toen ze de halve finale haalde en werd verrast door Danielle Collins. Vorig jaar was het Rybakina die bij de laatste 16 te sterk bleek. Zowel Collins (in de tweede ronde) als Rybakina (in de halve finale) zouden zomaar weer op Swiateks pad kunnen komen dit jaar.
Rybakina maakte op haar beurt een duidelijk statement voordat ze naar Melbourne afreisde. In de finale van het WTA-toernooi van Brisbane nam ze revanche op Sabalenka. Het werd een opmerkelijke afstraffing: 6-0 6-3. Even rustig inkomen zit er dit jaar op de Australian Open overigens niet in voor Rybakina en Swiatek. Ze werden in de eerste ronde gekoppeld aan respectievelijk voormalig nummer één Karolina Pliskova en voormalig Australian Open-kampioene Sofia Kenin.
In dat opzicht heeft Sabalenka het aan de andere kant van het schema beter getroffen. Omringd door qualifiers kan de nummer twee van de wereld rustig opbouwen. Een droomscenario, wanneer je een titel verdedigt. Gauff, die in de finale van de US Open won van Sabalenka, kan pas in de halve finale opdoemen als spelbreker. Het tienertalent is als vierde geplaatst en startte het jaar knap met titelprolongatie in Auckland.
picture

US Open | Aryna Sabalenka sloopt racket na verloren finale tegen Gauff - achter de schermen

Top10 & comebacks

Achter Gauff op de plaatsingslijst verschijnt nóg een pakket speelsters die de afgelopen jaren indruk hebben gemaakt op de majors. Nummer vijf Jessica Pegula is met zes kwartfinales – drie op rij in Melbourne – gemiddeld genomen ijzersterk. De solide Amerikaanse kan echter niet tippen aan de resultaten van haar collega’s in de top10.
Drievoudig Grand Slam-finaliste Ons Jabeur, het Tsjechische toptrio bestaande uit Marketa Vondrousova (regerend Wimbledon-kampioene), Karolina Muchova (finaliste op Roland Garros 2023) en Barbora Krejcikova (winnares van Roland Garros in 2021) zijn van de partij, evenals achtste reekshoofd Maria Sakkari.
Ook de rest van het schema is rijkelijk bezaaid met voormalig Grand Slam-kampioenen, ex-nummers één van de wereld en nieuwe tennismoeders. Angelique Kerber en Naomi Osaka maakten onlangs hun comeback na een periode van zwangerschapsverlof. Beiden wonnen in het verleden (onder meer) de Australian Open en waren nummer één van de wereld. Caroline Wozniacki en Victoria Azarenka kunnen dat overigens ook zeggen.
picture

US Open | Negentienjarige Coco Gauff bereikt het allerhoogste door Grand Slam te winnen

Nederlandse inbreng

De enige Nederlandse speelster die rechtstreeks is toegelaten tot het hoofdtornooi is Arantxa Rus. De 33-jarige Monsterse heeft een goede seizoensstart gemaakt en gaat in Melbourne beginnen tegen Anhelina Kalinina. De Oekraïense is het 24e reekshoofd en bleek in november nog te sterk voor Rus in de Billie Jean King Cup.
In 2008 won Rus het juniorentoernooi op de Australian Open. Bij de senioren heeft ze twee keer de tweede ronde gehaald. Vorig jaar strandde de lefty nog in de kwalificaties. Nu is ze als nummer vijftig van de wereld ruimschoots verzekerd van een plek in het hoofdschema.
Hoewel het een lastig karwei zal worden om te winnen van Kalinina, had de loting aanzienlijk slechter uit kunnen pakken voor Rus, die in de week voor de Australian Open de kwartfinale haalde bij het WTA-toernooi van Hobart.
picture

US Open | Arantxa Rus trekt in twee sets aan het kortste eind tegen Madison Keys

Heerlijke openingspartijen

Hoewel in voorbeschouwingen als deze vooral wordt gekeken naar het grotere plaatje, de vooruitzichten van de wereldtoppers en Nederlandse troeven, is het minstens zo leuk om een blik te werpen op de vroege rondes en her en der cirkels te zetten om pareltjes in het speelschema. Wat te denken van de volgende affiches in de eerste ronde:
Iga Swiatek [1] vs Sofia Kenin
Danielle Collins vs Angelique Kerber
Victoria Azarenka [18] vs Camila Giorgi
Elena Rybakina [3] vs Karolina Pliskova
Caroline Garcia [16] vs Naomi Osaka
picture

Brisbane | Succesvolle rentree voor Naomi Osaka na maar liefst vijftien maanden afwezigheid

WAAR KIJK JE?

Voor de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open ben je bij ons aan het juiste adres! Tijdens de Grand Slams zie je alle rally’s, alle mooie punten en alle Nederlanders in actie. Als toetje komt daar dit jaar Paris 2024 en dus de strijd om olympisch goud nog eens bovenop! Kijk live op Eurosport of stream jouw gewenste partij live via discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie