Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Australian Open | Liveblog en speelschema dag 1 - De Jong stunt bij debuut, overwerk voor Djokovic tegen Prizmic

Kevin van Nunen

Geupdate 14/01/2024 om 14:58 GMT+1

Het jaar is veertien dagen oud… als het eerste grote evenement van 2024 begint! We doelen op de Australian Open, waar Novak Djokovic een abonnement heeft op de titel. De Serviër gaat op voor zijn elfde trofee. Djokovic speelt direct op dag één evenals Aryna Sabalenka. Botic van de Zandschulp neemt het op tegen Jannik Sinner en Jesper de Jong debuteert. Bekijk het volledige speelschema van dag 1.

Australian Open | Jesper de Jong maakt prachtig punt - komt door listige servicegame vierde set

Welkom in het liveblog van Eurosport waarin we de Australian Open dagelijks op de voet volgen. We plaatsen met name updates tijdens de partijen van de Nederlanders, maar volgen ook alle andere verhaallijnen in Melbourne. Je vindt hier ook updates van de toppers. We garanderen niet dat we ’s nachts livebloggen. Mis geen enkele rally via discovery+.

Over en uit na 53 minuten

Aryna Sabalenka heeft slechts 53 minuten nodig gehad om een overwinning op zak te steken. De Belarussische rolde als titelverdediger een stuk soepeler door de eerste ronde dan Novak Djokovic, die maar liefst vier uur nodig had om Dino Prizmic te verslaan. Sabalenka was vervolgens binnen het uur klaar. Ella Seidel vocht tegen de tranen en het scorebord, maar zag uiteindelijk die gewilde 1 nog achter haar naam verschijnen.
picture

Australian Open | Lange halen snel thuis voor Aryna Sabalenka - klaar in 53 minuten

Sabalenka deelt een bagel uit

Een beetje wrang is het wel… De organisatie van de Australian Open wilde liever geen late avondpartijen meer, maar toen duurde de eerste ronde van Novak Djokovic maar liefst vier uur. Met dank aan Dino Prizmic. En toen moest Aryna Sabalenka nog van start… Gelukkig voor de organisatie pakt de Belarussische de eerste set in een minuutje of twintig tijd.

Djokovic rekent pas na vier zware sets af met Prizmic

Novak Djokovic vier uur lang bezighouden, ga er maar aanstaan. Overwerk dus voor de tienvoudig kampioen. Hij won zelfs een set. En dwong ‘Nole’ tot het uiterste. Het was dan ook niet verwonderlijk dat Djokovic na het – eindelijk – benutten van een matchpoint eerst om applaus vroeg voor Prizmic en daarna pas voor zichzelf. Maar Djokovic wint wel: 6-2 6-7(5) 6-3 6-4.

Djokovic in de problemen?

Niet alleen laat Djokovic zich verrassen in de tiebreak, hij komt ook op achterstand in de derde set. De Serviër begon nog goed door Prizmic gelijk te breaken, maar verliest nu drie games op rij… waarvan twee op eigen service. De laatste game duurde dik een kwartier.

Djokovic niet meer op koers…

Stop de persen! Djokovic ervaart inmiddels serieuze tegenstand van Prizmic. De nummer één van de wereld verliest zelfs een tiebreak. Prizmic krijgt maar liefst vier setpunten en op de vierde is het raak… Dat is ook wat! Overwerk dus voor Djokovic, op z’n minst.

Djokovic op koers

Novak Djokovic ligt inmiddels prima op koers. De Servier hoopt de Australian Open voor een elfde (!) keer te winnen en heeft tijdens zijn eerste optreden de eerste set binnen. Bovendien lijkt opponent Dino Prizmic te kampen met een blessure, wat zijn uitdaging vrijwel onmogelijk maakt…

De Jong stunt en wint bij debuut

Jesper de Jong heeft opnieuw voor een grote verrassing gezorgd. Het zat er wellicht aan te komen dat hij zich ging kwalificeren voor een Grand Slam, maar direct ook zijn partij in de eerste ronde winnen? Dat is toch echt een grote verrassing. De Jong klaarde de klus tegen Pedro Cachin in vier sets (4-6 6-2 6-3 6-4) en mag zich nu opmaken voor een wedstrijd tegen Jannik Sinner.

De Jong wint derde set en komt op voorsprong

Dat is leuk! Jesper de Jong heeft na de tweede ook de derde set gewonnen. Het leek eventjes gemakkelijk te gaan, maar zo snel gaf Cachin niet. Hij kwam terug van 5-1 naar 5-3 en van 40-0 naar 40-30 om vervolgens een return op de tweede service van De Jong te missen. Maakt niet uit, de voorsprong is daar voor de qualifier. Het wordt nu heel interessant!
picture

Australian Open | Jesper de Jong verrast bij debuut - overwinning en nu duel met Sinner

De Jong pakt tweede set

Leverde hij de eerste set in? Zo voelde het misschien voor De Jong, die zijn frustratie niet verschool. Het fijne is dat hij dat gevoel in set twee wist om te zetten in goed spel. En zo staat de stand gelijk. Het lukt de Nederlander nu wel om in de rally te komen met Cachin en punten te maken. Tot twee keer toe plaatst hij een break. 6-2 en alles weer gelijk!

Eerste set prooi voor Cachin

Jesper de Jong heeft de eerste set aan Pedro Cachin moeten laten. De Nederlander begon best lekker aan zijn eerste set ooit op een Grand Slam, maar toen tegen het einde de druk erop kwam te staan, bleek de Argentijn wat gehaaider. Cachin verloor sowieso vrijwel geen punt op zijn eigen service, terwijl De Jong wat slordig wat toen het erom draaide op de big points. Mede op basis van een dubbele fout leverde hij zijn service in. In de game daarop kreeg De Jong een kansje om de schade te repareren, maar dat bleek net iets te veel van het goede. 4-6…

Van de Zandschulp kan niet stunten tegen Sinner

De Australian Open heeft voor Botic van de Zandschulp slechts één wedstrijd geduurd. Voor vroege uitschakeling werd al gevreesd omdat de Nederlander was gekoppeld aan Jannik Sinner. De Italiaan behoort tot favorieten voor de eindwinst en de tijd dat Van de Zandschulp is geplaatst, behoort helaas tot het verleden. Van de Zandschulp werd direct in zijn eerste servicegame gebroken en dat bleek een veeg teken achteraf, want Sinner was gewoon een maatje te groot en won in straight sets: 4-6 5-7 3-6.
picture

Australian Open | Van de Zandschulp kan niet stunten tegen Sinner - verliest in drie sets

Voor het eerst start op zondag

Het is dit jaar nieuw dat de Australian Open al op zondag begint. Op die manier hoopt de organisatie tijdens de drukke eerste ronden de partijen wat meer te kunnen spreiden, wat de spelers en speelsters minder nachtwerk oplevert. Wat er vorig jaar gebeurde tijdens Thanasi Kokkinakis vs Andy Murray wordt beschouwd als te veel van het goede. Daar valt ook wel iets voor te zeggen.
Het is op dag één direct de beurt aan beide titelverdedigers: Djokovic en Sabalenka. Maar voordat de winnaars van 2023 de baan betreden, is de Rod Laver Arena om 02:00 uur Nederlandse tijd eerst gereserveerd voor Botic van de Zandschulp en Jannik Sinner. Een zeer zware opdracht inderdaad voor Van de Zandschulp!
picture

AusOpen | Murray redt werkelijk iedere bal van Kokkinakis en maakt wereldpunt

Debuut Jesper de Jong

Sinner ontpopte zich eind vorig jaar misschien wel tot dé uitdager van Djokovic. De Italiaan verloor de eindstrijd van de ATP Finals, maar versloeg Djokovic – tweemaal zelfs! – onderweg naar een historische eindzege in het Davis Cup-toernooi.
Ook qualifier Jesper de Jong speelt direct op de eerste dag. Hij staat ingeroosterd op baan 17 en begint rond de klok van 06:00 uur Nederlandse tijd aan zijn debuut op een major. De Jong neemt op tegen Pedro Cachin.
picture

Australian Open | Jesper de Jong plaatst zich na spannend duel voor eerste Grand Slam ooit

Speelschema en tijden dag 1 Australian Open

De eerste partijen op een baan starten om 01:00 uur Nederlandse tijd, tenzij anders aangegeven. Het tijdsverschil met Melbourne bedraagt overigens maar liefst 10 uur.
Rod Laver Arena
Sinner (4) - Van de Zandschulp - vanaf 02:00 uur
Sakkari (8) - Hibino
Djokovic (1) - Prizmic - niet voor 09:00 uur
Seidel - Sabalenka (2)
Margaret Court Arena
Hontama - Krejcikova (9)
Seyboth Wild - Rublev (5)
Linette (20) - Wozniacki - niet voor 09:00 uur
Tiafoe (17) - Coric
John Cain Arena
Fernandez (32) - Bejlek
Sweeny - Cerundolo (22)
Fritz (12) - Diaz Acosta - niet voor 06:00 uur
Kia Arena
Arnaldi - Walton
Cornet - Timofeeva
Samsonova (13) - Anisimova
Galan - Kubler - niet voor 07:00 uur
1573 Arena
Tsurenko (28) - Bronzetti
Marozsan - Cilic
Wolf - Baez (26)
Court 3
Shevchenko - Munar
Parks - Snigur
O’Connell - Garin - niet voor 05:30 uur
Court 6
Rakhimova - Bektas
Kotov - Rinderknech
Sorribes Tormo - Korneeva
Court 7
Bai - Avanesyan - vanaf 03:00 uur
Parry - Wang (30)
Halys - Harris
Court 13
Korpatsch - Burrage - vanaf 03:00 uur
Machac - Mochizuki
Dolehide - Jeanjean

Court 17
Bogdan - Fruhvirtova - niet voor 04:00 uur
Jesper de Jong - Cachin

Waar kijk je?

Voor de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open ben je bij ons aan het juiste adres! Tijdens de Grand Slams zie je alle rally’s, alle mooie punten en alle Nederlanders in actie. Als toetje komt daar dit jaar Paris 2024 en dus de strijd om olympisch goud nog eens bovenop! Kijk live op Eurosport of stream jouw gewenste partij live via discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie