Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Australian Open | Preview finale mannen - Sensationele Sinner vs marathonman Medvedev

David Avakian

Geupdate 28/01/2024 om 09:35 GMT+1

Het is onwerkelijk maar waar: een voorbeschouwing op de mannenfinale van de Australian Open zonder een rol voor Novak Djokovic. Toch is het zo… aangezien de tienvoudig kampioen werd geveld door nieuwe plaaggeest Jannik Sinner. De ontketende Italiaan treft in zijn eerste Grand Slam-finale Daniil Medvedev, de comeback-krijger van deze editie.

Australian Open | Sinner overklast machteloze Djokovic en gaat op voor eerste Grand Slam-finale

Eén en ander maakt dat er in elk finalescenario een nieuwe Australian Open-kampioen gaat komen. Sinner is zelfs debutant in de eindstrijd op een Grand Slam-toernooi. Tegenstander Medvedev, die in de halve finale heroïsch een 2-0 achterstand in sets corrigeerde tegen Alexander Zverev, is beland in alweer zijn derde finale in Melbourne. Daarnaast is de 27-jarige Moskoviet voormalig US Open-kampioen en haalde hij in New York nog twee finales.
Voor de verandering treft Medvedev in een titelstrijd op een major niet Novak Djokovic of Rafael Nadal. Of dat een opluchting is valt echter te betwijfelen wanneer het alternatief luistert naar de naam Jannik Sinner. De 22-jarige hardhitter imponeerde tegen (een bijzonder slordige) Djokovic in de halve finale.
picture

Australian Open | “Dat moet je aan hem vragen” – Sinner grapt over dominantie tegen Djokovic

Regelrechte historische mijlpaal

Gezien de langdurige Australische hegemonie van de Servische nummer één van de wereld moet gesproken worden van een regelrechte historische mijlpaal. Djokovic verschalken in Melbourne is de ultieme tennisprestatie - naast het verslaan van Nadal op Roland Garros.
“Het betekent ontzettend veel voor me om Novak hier in Melbourne te kloppen, maar tegelijkertijd weet ik dat het toernooi nog niet voorbij is”, aldus de eerste Italiaanse finalist – man of vrouw – op de Australian Open. “Zondag is de finale, waar andere emoties mee gepaard zullen gaan. Een finale is altijd anders, ongeacht de grootte van het toernooi. Ik ben benieuwd wat er komen gaat.”
picture

Australian Open | Medvedev naar derde finale in Melbourne na wonderlijke comeback tegen Zverev

Plotwending

Enerzijds zal de finale onbekend terrein voorstellen, anderzijds weet Sinner precies wat hem te wachten staat. Hij heeft immers al negen keer tegenover Medvedev gestaan. De eerste zes ontmoetingen werden gewonnen door de Rus, maar bij de laatste drie clashes – alledrie eind 2023 – kwam Sinner als winnaar uit de bus. Na zijn slopende halve finale gaf Medvedev tekst en uitleg over die opmerkelijke wending in de uitermate boeiende rivaliteit.
“In de laatste drie wedstrijden was er niet per se een duidelijke tactische aanpassing. Misschien koos hij wat vaker voor serve & volley, maar dat doet hij eigenlijk tegen iedereen steeds vaker. Hij speelt gewoon in algemene zin beter. Maar die drie laatste duels waren zwaarbevochten en ook voor mij kansrijk. Ze vonden aan het einde van het seizoen plaats, waar ik me prima voelde, maar net niet honderd procent. En tegen Jannik moet je op honderd procent draaien om te winnen. Ik zal mijn niveau behoorlijk op moeten krikken”, zo luidde de analyse van de ex-nummer één.
Daarbij hoopt Medvedev ook dat zijn ervaring van het winnen van een Grand Slam-toernooi en het spelen van talloze finales op de US Open en Australian Open van pas gaan komen. “Hopelijk geeft het enig voordeel. Een fysiek voordeel heb ik waarschijnlijk niet, maar qua tennis? Wie weet. De laatste drie keren pakte hij me, maar een eerste Grand Slam-finale spelen is anders. Dat gezegd hebbende, heb ik geen idee hoe Jannik ermee om zal gaan. Ik heb die ervaring in ieder geval en zal mijn best doen en vechten voor mijn leven. Laten we dan maar kijken wie er wint.”
picture

Australian Open | “Het helpt om te denken: als ik verlies is het ook goed” – Medvedev met McEnroe

Uiterste krachtsinspanning

Opvallend is dat Sinner en Medvedev de eindstrijd hebben bereikt zonder een voorbereidingstoernooi te spelen. Dat experiment is duidelijk geslaagd. De energie die Medvedev met die keuze heeft bespaard is gedurende de zes partijen richting de finale ruimschoots aangewend. Vooral de twee comebacks van een 2-0 achterstand tegen Emil Ruusuvuori (4 uur en 23 minuten) en Zverev (4 uur en 18 minuten) vergden een uiterste krachtsinspanning. Daar kwam – waarom ook niet – nóg een vijfsetter bij, tegen Hubert Hurkacz (3 uur en 59 minuten).
Sinner, die negen van zijn laatste tien duels tegen top5-oppositie heeft gewonnen, ging aanzienlijk efficiënter te werk. Alleen Djokovic wist – met de grootst mogelijke moeite – een set af te snoepen. Op het eerste gezicht lijkt Sinner dan ook favoriet te zijn om zondag de hoofdprijs in de wacht te slepen en een volgende primeur te beleven.
De eindzege in Melbourne wordt overigens beloond met 2000 punten voor de ATP-wereldranglijst en omgerekend een slordige twee miljoen euro aan prijzengeld. Of Medvedev genoegen zal nemen met een tweede plaats, 1200 punten en bijna een miljoen euro minder, is sterk de vraag...
picture

Australian Open | Medvedev demonstreert return - "Ben in de loop der jaren meer achteruit gegaan"

WAAR KIJK JE?

Voor de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open ben je bij ons aan het juiste adres! Tijdens de Grand Slams zie je alle rally’s, alle mooie punten en alle Nederlanders in actie. Als toetje komt daar dit jaar Paris 2024 en dus de strijd om olympisch goud nog eens bovenop! Kijk live op Eurosport of stream jouw gewenste partij live via discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie