Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Tennis | Tallon Griekspoor volgt Tim van Rijthoven als winnaar in Rosmalen op na zware strijd

Matthijs Klerkx

Gepubliceerd 18/06/2023 om 20:32 GMT+2

Tallon Griekspoor won de Libéma Open 2023. Nadat de 26-jarige beste Nederlander op de ATP-ranking eerder dit jaar in Pune een eerste ATP-toernooi op zijn palmares bijschreef, was het in Rosmalen opnieuw raak voor Griekspoor. In de finale versloeg hij Jordan Thompson met 6-7, 7-6 en 6-3.

Tallon Griekspoor in de finale van het toernoo van Rosmalen

Foto: Getty Images

Tallon Griekspoor won eerder dit jaar in Pune zijn eerste ATP-toernooi en kon voor het oog van zijn landgenoten in Rosmalen gaan zorgen voor een verdubbeling in rankingtitels in het enkelspel. Daarvoor moest de geboren Haarlemmer wel af zien te rekenen met de Australiër Jordan Thompson.

Foutenfestival

Het begin was niet best voor de Nederlander, die zich sowieso al verzekerd wist van zijn hoogste ATP-ranking ooit, na dit toernooi. Thompson brak hem meteen in de eerste game, al liet Griekspoor zich niet uit het veld slaan en trok hij de boel via een love game op de service van de Australiër direct gelijk.
Een lastige servicegame voor Griekspoor volgde bij 3-3, maar de 26-jarige speler behield zijn opslag. In de elfde game wist Thompson een nieuwe breekkans te forceren, nadat de Nederlander eerst met 40-0 voor stond, maar de Australiër drukte niet door.
Even later moest de tiebreak een oordeel vellen over de eerste set. Daarin bleek Griekspoor – net als de gehele eerste set – door slordig spel niet machtig de wedstrijd in handen te nemen. De nummer 6 geplaatst raakte zichtbaar gefrustreerd en stapelde fout op fout.
Een belangrijke winner bij een 4-2 achterstand bracht Griekspoor terug in de race voor setwinst. Thompson pakte opnieuw een minibreak om op 5-4 te komen. Even later had de Australiër twee mogelijkheden de set te pakken, de eerste bleek al voldoende.

All the way

In de tweede set ging het gelijk op. De Australiër bleef wel net als in de eerste set zijn opslaggames makkelijker binnenhalen dan zijn Nederlandse opponent. Bij de stand van 4-4 liet Griekspoor zien waar hij toe in staat was: drie punten op rij speelde hij geweldig, om zo drie mogelijkheden om te breken af te dwingen.
Het tweede breakpoint was het juiste, waarna Griekspoor op eigen service de stand in sets gelijk kon trekken. Thompson dwong twee breekkansen af, die werden weggeveegd. Een derde was echter wel genoeg; Griekspoor miste zijn volley en zag de Aussie langszij komen.
Net als in de eerste set zou de beslissing vallen in de tiebreak. De eerste minibreak was voor Griekspoor. Na een mishit van Thompson kwam de Nederlander op 6-2 en waren er vier kansen de stand in evenwicht te brengen. Op eigen service won hij de tiebreak met 7-3.

Triomftocht Tallon

Alles kwam dus aan op de beslissende set. Ook daarin zat er lang niet veel verschil tussen de twee finalisten, maar bij 3-2 wist Griekspoor door de service van zijn tegenstander te breken. Bij een 5-2 stand was de Nederlander nog één game verwijderd van de titel in Rosmalen. Thompson behield zijn eigen service, maar even later speelde Griekspoor drie matchpoints bij elkaar. Het eerste was al raak.
Bij de vrouwen won de als vierde geplaatste Ekaterina Alexandrova van de als eerste geplaatste Veronika Kudermetsova in drie sets: het werd 4-6, 6-4 en 7-6 in het Russische onderonsje, Alexandrova won haar tweede titel op rij.

Waar kijk je?

Voor de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open ben je bij ons aan het juiste adres! Tijdens de Grand Slams zie je alle rally’s, alle mooie punten en alle Nederlanders in actie. Kijk live op Eurosport of stream jouw gewenste partij live via discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie