De laatste tijd wordt het steeds duidelijker dat ook topsporters soms mentaal in de knoop zitten. Naomi Osaka doorbrak het stigma eerder dit jaar door zich terug te trekken uit de French Open nadat ze weigerde om met de pers te praten. Nu dus ook op het grootste podium ter wereld. Tijdens de teamfinales mislukte haar oefening op de sprong compleet. Wonder boven wonder wist de alleskunner nog wel op haar voeten terecht te komen. Vervolgens trok ze zich terug om "haar team de beste kans te geven voor een medaille". Voor het goud was het al te laat. De Amerikaanse turnploeg moest genoegen nemen met het zilver.
Maar hoe is het nu met Biles? Het gezicht van de Olympische Spelen heeft zich teruggetrokken uit de individiduele meerkamp finale van donderdag.
Tokio 2020
Tokyo 2020 | Biles heeft spijt van deelname aan de Olympische Spelen
28/09/2021 OM 12:10

Evaluatie

"Na verdere medische evaluaties trekt Simone Biles zich terug uit de individuele meerkampfinale van de Olympische Spelen van Tokyo 2020 zodat ze zich kan focussen op haar mentale gezondheid. Simone ondergaat dagelijks een evaluatie wat betreft haar deelname voor de individuele finales van volgende week. Jade Carey zal op de meerkamp de plaats innemen van Simone Biles."
"Wij staan volledig achter de beslissing van Simone en applaudisseren voor haar moedige beslissing met de prioriteit op haar gezondheid. Haar dapperheid laat wederom zien waarom ze een rolmodel is voor zovelen.", aldus USA Gymnastics.
Of we Biles deze Spelen nog in actie gaan zien is dus maar de vraag, maar de gezondheid van de Amerikaanse alleskunner staat boven alles. Sterkte Simone!

Wevers

In tegenstelling tot Biles doet Lieke Wevers juist wel mee aan de meerkampfinale. Wevers had de status van eerste reserve en 'profiteerde' nog niet direct van de afmelding van Biles - dit omdat Team USA een andere topturnster mag afvaardigen - maar toen ook Ellie Black zich afmeldde, werd Wevers alsnog toegevoegd aan het deelnemersveld.
Het wordt voor Wevers vooral een kwestie van meedoen, zo lijkt het. Een medaille oprapen lijkt te veel gevraagd, maar het is vooral al mooi dat het geplaagde Nederlandse turnen alsnog meedoet aan een toch wel prestigieuze finale.

WAAR KIJK JE?

De openingsceremonie van de Olympische Spelen begint vrijdag 23 juli om 12:50 uur. De ceremonie is live te zien, op zowel Eurosport als discovery+. Een abonnement op discovery+ (inclusief toegang tot alle entertainment programma’s) kost €5,99 per maand en tijdelijk €29,99 per jaar, hier stream je tijdens de Olympische Spelen elke sport en iedere gewonnen medaille. Er is ook het dagelijkse schakelprogramma Medal Zone op Eurosport 1 en discovery+ zodat je niks van alle actie hoeft te missen. Sluit hier een abonnement af.
Tokio 2020
Simone Biles turnt een bronzen oefening op de balk
07/08/2021 OM 17:47
Tokio 2020
Tokyo 2020 | Grootste overwinning voor Biles in Tokio was die op haarzelf
04/08/2021 OM 05:27