Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

EK-kwalificatie | Nederland heeft plaatsing EK in eigen hand, winst in Athene door late treffer Van Dijk

Douwe de Vries

Geupdate 16/10/2023 om 23:17 GMT+2

Het Nederlands elftal is zo goed als zeker van deelname aan het EK 2024 in Duitsland. In een opmerkelijk duel werd ternauwernood van naaste belager Griekenland gewonnen. Aanvoerder Virgil van Dijk benutte een late penalty: 0-1.

Virgil van Dijk scoort de winnende tegen Griekenland

Foto: Eurosport

Voorzichtig optimisme heerste er na de krappe 2-1 nederlaag tegen de Fransen. Met name debutaten Quilindschy Hartman en Tijjani Reijnders vielen positief op. Nederland wist aardig wat kansen bij elkaar te voetballen, maar moest toch zijn meerdere erkennen in FC Mbappé. De Franse superster zorgde ervoor dat Les Bleus zich definitief kwalificeerde voor het EK 2024 in Duitsland. Ten opzichte van afgelopen vrijdag besloot Koeman wijzigingen door te voeren in de opstelling. Tegenvallers Marten de Roon en Joey Veerman konden op de bank plaatsnemen. Mats Wieffer en Steven Bergwijn begonnen in de basis. Veel verschillende scenario’s werden vooraf op tafel gelegd. Voor Oranje was één ding in ieder geval duidelijk: niet verliezen.

Heksenketel


De vooraf verwachte heksenketel in Athene viel in de praktijk mee. In het stadion van AEK waren vanwege veiligheidsredenen niet alle vakken gevuld. Daarnaast waren de overige Griekse fans niet al te luidruchtig. Desondanks was de openingsfase van Oranje weer niet sterk. Na een onhandige overtreding van Geertruida was het eerste gevaar voor Griekenland. Een kopbal uit een vrije trap kon makkelijk gepakt worden door doelman Verbruggen. Na de wederom lastige openingsfase nam Nederland het heft meer in handen. Een penalty had gegeven moeten worden na hands van Masouras. Zowel scheidsrechter Hernandez als de VAR vonden het niets. Zes minuten later ging de bal wel op de stip. Een overtreding van Koulierakis op Van Dijk werd bestraft. De bevrijdende openingstreffer werd niet gemaakt: Wout Weghorst faalde vanaf elf meter.
In psychologisch opzicht werkte dit moment tegen het Nederlands elftal. Het ging een stuk minder zelfverzekerd op zoek naar mogelijkheden. Die het overigens wel kreeg via Reijnders, Weghorst en Bergwijn. Griekenland bleef loeren op een counter, maar werd niet gevaarlijk. Een logische ruststand van 0-0 was het gevolg.

Twee gedachten


Vlak na rust werd doelman Odysseas Vlachodimos opnieuw de held. In zeer kansrijke positie, en op korte afstand van het doel, miste Steven Bergwijn een grote kans. Vlachodimos hield de Griekse hoop dus in leven. Als Ioannidis niet zelfzuchtig was geweest had de thuisploeg op voorsprong kunnen komen. In het vervolg van de tweede helft ontvouwde de wedstrijd zich zoals viel te verwachten. Oranje hinkte op twee gedachten: een gelijkspel koesteren, of toch nog op zoek naar de drie punten. Nederland liet zich steeds verder terugzakken. Het credo: geen onnodige fouten maken. Micky van der Ven beging er toch één: hij leverde de bal in bij de Grieken die een kopkans kregen.
Doordat de ploeg van Gustavo Poyet aan een slotoffensief begon, kon juist Oranje loeren op de counter. De ingevallen AZ-spits Pavlidis trok Dumfries onderuit in het strafschopgebied. Ook basis van de beelden werd de strafschop toegekend. Aanvoerder Virgil van Dijk nam zijn verantwoordelijkheid en bracht Oranje op 0-1. Daarna leek Oranje nog een penalty te krijgen, maar deze keer besloot Hernandez juist geen penalty te geven na het bekijken van de herhaling. Nederland kwam daarna niet meer echt in de problemen. Door de overwinning heeft Oranje aan een zege in de volgende wedstrijden (Gibraltar-uit of Ierland-thuis) genoeg aan EK-plaatsing. Dat kan niet meer misgaan zou je denken. De volgende interlandperiode is in november.

Waar volg je het sportnieuws?

Al het sportnieuws van voetbal tot wielrennen en van judo tot tennis volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie