Toon alles

EK-kwalificatie | Schitterende Mbappé helpt Fransen voorbij tam Oranje

Wian Slendebroek

Geupdate 14/10/2023 om 10:05 GMT+2

Het Nederlands elftal heeft vrijdag zijn kwalificatiewedstrijd tegen Frankrijk met 1-2 verloren. Hoewel een blamage zoals bij de wedstrijd in het Stade de France uitbleef, Nederland verloor toen met 4-0, kon de Nederlandse ploeg weinig uitrichten. De Fransen, zeker niet dominant, wonnen de wedstrijd door twee doelpunten van een uitstekend spelende Kylian Mbappé.

Mpabbé schiet zijn tweede doelpunt binnen

Nederland begon de wedstrijd met een vernieuwde selectie. Twee spelers, Bart Verbruggen (Brighton) en Quilindschy Hartman (Feyenoord), speelden tegen Frankrijk hun eerste interland. Tijjani Reijnders (AC Milan) en Joey Veerman (PSV) stonden nog niet eerder in de basis.
Het Nederlands elftal kreeg net als de vorige wedstrijd tegen Frankrijk meteen een vroege tegengoal te verwerken. Na zes minuten tikte Kylian Mbappé een voorzet van Jonathan Clauss binnen. Mbappé wist voor Geertruida te komen, die hem zou moeten dekken en schoot hem probleemloos voorbij doelman Verbruggen. De vroege tegendoelpunten blijven Nederland plagen. Ook vorige maand, bij de kwalificatiewedstrijd tegen Ierland, stond Nederland al binnen zes minuten op achterstand.

Prachtig afstandsschot Mbappé

Na de 1-0 leek de Franse ploeg wat achterover te leunen. Na een periode zonder kansen leek de Johan Cruyff Arena in slaap gesust te worden. Bij een kans van Veerman werd het publiek weer wakker. Hij had een grote kans om de gelijkmaker te scoren na een voorzet van Denzel Dumfries. Xavi Simons en Hartman waren met afstandsschoten ook dichtbij.
De slotfase van de eerste helft leek mogelijkheden te bieden voor Oranje, maar na de rust schoot Mbappé Nederland nog verder in de problemen. Een prachtig schot vlak buiten de zestien meter schoot hij in de rechterkruising.

Kansen Nederland

Een minuut na de Franse goal leek Nederland iets terug te kunnen doen, toen Malen een voorzet inschoot. De vlag van de grensrechter ging echter de lucht in. De aanvaller van Borussia Dortmund stond namelijk een paar centimeter buitenspel.
Nederland creëerde weinig, maar gaf ook weinig weg, waardoor de kans op een doelpunt voor Nederland groter werd. Na 83 minuten zorgde Hartman voor een droomdebuut. De linksback van Feyenoord wist met een slim geplaatst schot keeper Maignan te verschalken. Hij schoot de bal in de korte hoek, waardoor Nederland kans mocht blijven houden op een gelijkspel. Het doelpunt viel echter te laat en de stand bleef steken op 1-2.

Belangrijke wedstrijd Griekenland

Maandag speelt Nederland in Athene een belangrijke wedstrijd tegen Griekenland. Nederland moet de wedstrijd eigenlijk winnen om kwalificatie voor het EK van 2024 in Duitsland in eigen hand te houden. De Grieken wonnen namelijk van Ierland en verloor net als Nederland twee keer tijdens deze EK-kwalificatie.