Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

EK-kwalificatie | Wout Weghorst draait achterstand om - Oranje wint ondanks dramatische start

Kevin van Nunen

Geupdate 10/09/2023 om 22:46 GMT+2

Ondanks een dramatische start heeft Nederland ook tegen Ierland een belangrijke overwinning geboekt in de EK-kwalificatie. Het werd 1-2. De start had werkelijk waar niet slechter gekund, maar uiteindelijk stapte Oranje drie punten rijker van het veld. Dit had het onder meer te danken aan invaller Wout Weghorst, die kort na rust toesloeg.

Wout Weghorst

Foto: Getty Images

Als je één ding vooraf weet over een uitwedstrijd in Dublin is het dat de Ieren vol enthousiasme en passie uit de startblokken schieten. Dat doen ze werkelijk altijd en dus zou je daar op voorbereid moeten zijn. Blijkbaar had het Nederlands elftal die memo gemist.
Er werd ouderwets geklungeld, vooral achterin. De verdedigers schoven elkaar de bal toe alsof er een potje zomeravondvoetbal werd gespeeld, maar Iers zomeravondvoetbal heeft een andere definitie. Het leverde enkele hachelijke momenten op na goed doorjagen van de boys in green.

Flekken deelt in malaise

Ook doelman Mark Flekken (Brentford) deelde in de malaise, door met enkele Ieren in de vijandelijke zestien de bal gewoon te blijven rondspelen. Dat liep nog goed af, maar na een handsbal van Virgil van Dijk werd een penalty gefloten. Adam Idah wist met dat buitenkansje wel raak en zette de Ieren op voorsprong.
Toen Oranje eindelijk begon te voetballen – het moest ook wel – bleek dat het voetballend vermogen binnen de ploeg van Koeman veel groter was dan bij de Ieren. Het duurde dan ook niet lang of het duel kantelde, opnieuw dankzij een rake strafschop. Cody Gakpo zorgde voor de gelijkmaker.

Dumfries factor van belang

De bal ging op de stip na een overtreding van de doelman op Denzel Dumfries, die net als eerder tegen Griekenland op de rechterflank een hoofdrol opeiste. Wat heet! Behalve het ‘versieren’ van de penalty was Dumfries ook de man die met een voorzet invalspits Weghorst in staat stelde om de 1-2 binnen te tikken. Weghorst kwam na rust het veld in voor Daley Blind en ook het systeem ging op de schop. Terug naar 4-3-3.
Eenmaal op voorsprong gaf Oranje zijn luxepositie in het Aviva Stadium niet meer uit handen, al probeerden de Ieren nog wel een slotoffensief te organiseren. Dat lukte vooral optisch, maar het Nederlands elftal kwam niet al te serieus in de verdrukking en hield stand. Offensief gebeurde er vanuit de oranjehemden weinig meer, maar de driepunter was veiliggesteld.

Duels met Frankrijk en Griekenland op komst

Daarmee ziet de uitgangspositie in groep B er een stuk florissanter uit dan een week geleden. Toen was kwalificatie voor EURO 2024 in Duitsland ver weg. Nu is het dichtbij. Medio oktober wordt er vast meer nog meer duidelijk in groep B na duels met koploper Frankrijk en Griekenland.
Oranje gaat dan op bezoek bij de Grieken en zou zichzelf dan een groot plezier doen door een resultaat mee terug naar huis te nemen.

STAND VAN ZAKEN GROEP B EK-KWALIFICATIE

1. Frankrijk - 5-15
2. Nederland - 4-9
3. Griekenland - 5-9
4. Ierland - 5-3
5. Gibraltar - 5-0

WAAR VOLG JE HET SPORTNIEUWS?

Al het sportnieuws van voetbal tot tennis en van wielrennen tot atletiek volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie