Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

EK-kwalificatie | Ierland moet verliezen van Nederland om kans op deelname EK te vergroten

Tobias Kappelle

Geupdate 16/10/2023 om 16:37 GMT+2

De kwalificatie voor het EK voetbal 2024 nadert zijn climax. Nederland speelt vanavond een cruciale wedstrijd tegen Griekenland, dat tweede staat. In november staat ook de wedstrijd tegen Ierland nog op het programma en bij dit duel is iets bijzonders aan de hand. Voor Ierland is het gunstiger om de wedstrijd tegen Nederland te verliezen als het kans wil blijven maken op deelname aan het EK.

Noah Lang in duel tegen Ierland.

Foto: Getty Images

Ierland staat na zes wedstrijden op drie punten in groep B en is daarmee volkomen kansloos voor een plek bij de eerste twee. Het land speelt nog wedstrijden tegen Gibraltar en Nederland, maar kan de achterstand op de huidige nummer 2 Griekenland niet meer goedmaken.
Toch is de laatste wedstrijd van Ierland in deze EK-kwalificatie erg interessant. Op 18 november is Nederland de tegenstander. Gek genoeg is het voor Ierland gunstiger om dit duel te verliezen. Dat heeft alles te maken met de omweg die mogelijk is via de Nations League.

Nations League Play-offs

De best presterende landen in de Nations League krijgen een plek in de play-offs. Uiteraard hebben teams die zich al rechtstreeks via de kwalificatie geplaatst hebben deze route niet nodig en dus schuiven deze plekken in de play-offs door naar andere teams.
Voor Ierland betekent dit dat er niet meer dan zeven teams, die beter presteerden in de Nations League, een herkansing nodig mogen hebben. Dan krijgt het land een ticket naar de play-offs en dus een laatste kans op deelname aan het EK.
Nu is het zo dat Nederland boven Ierland staat op de Nations League ranking, maar dat Griekenland onder de ploeg in de groene shirts staat. Ierland moet daarom hopen dat Nederland rechtstreekse kwalificatie afdwingt en zo niet een plekje in de play-offs afpakt. Als Griekenland derde of lager wordt, maakt dat voor Ierland niet uit, aangezien de Grieken toch later aan de beurt zijn.

Bewust verlies?

Hierdoor krijgt de laatste wedstrijd van Ierland en de voorlaatste wedstrijd van Nederland een saillant tintje. Zeker als Nederland vanavond geen gunstig resultaat boekt tegen Griekenland, zal Oranje de drie punten tegen Ierland keihard nodig hebben.
Griekenland speelt deze ronde zelf tegen Frankrijk, wat waarschijnlijk geen punten op zal leveren. Mocht het zover komen, dan kan het zomaar zijn dat Ierland verre van zijn best zal doen tegen Nederland om het eigen hachje te redden.

WAAR VOLG JE HET SPORTNIEUWS?

Al het sportnieuws van voetbal tot tennis en van wielrennen tot atletiek volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie