Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

EURO 2024 | Hato schaart zich in bijzonder rijtje, Ajax-verdediger op één na jongste Oranjespeler in 92 jaar

Menno Waebeke

Geupdate 21/11/2023 om 23:15 GMT+1

Over het duel tussen Gibraltar en het Nederlands elftal gaat over tien jaar weinig meer gepraat worden, maar voor twee spelers was het een wedstrijd om nooit meer te vergeten. Jorrel Hato en Thijs Dallinga maakte hun debuut in het shirt van Oranje. De pas zeventienjarige Hato is bovendien de op één na jongste Oranjespeler in 92 jaar tijd.

Jorrel Hato.

Foto: Getty Images

Dallinga maakte twee seizoenen geleden verrassend de overstap van Excelsior Rotterdam naar het Franse Toulouse. In Frankrijk weet de 23-jarige spits regelmatig het net te vinden en dat bezorgde hem - na een aantal blessures - een oproep voor het Nederlands elftal.
De invaller leek na een voorzet van Cody Gakpo zelfs direct bij zijn debuut zijn eerste interlandgoal te maken. Bij de NOS gaf Dallinga eerlijk toe de bal niet getoucheerd te hebben. "Als ik hem licht had geraakt of het gevoel had gehad dat het mijn goal was, dan had ik dat zeker gezegd", lachte hij.
picture

Thijs Dalinga tijdens zijn Oranje-debuut.

Foto: Getty Images

Jonge debutant

Die andere debutant, Hato, was op het moment van invallen slechts 17 jaar en 259 dagen oud. Hij treedt daarmee in de voetsporen van Matthijs de Ligt, die tijdens zijn debuut in Bulgarije 34 dagen jonger was. De Ligt groeide in Sofia uit tot de schlemiel van de wedstrijd. Mede door een fout verloor Oranje met 2-0, de verdediger werd in de rust gewisseld.
In de buurt van het record kwam Hato dinsdagavond echter niet. De jongste speler ooit bij Oranje is namelijk Jan van Breda Kolff. De rechtsbuiten was tijdens zijn debuut in 1911 slechts 17 jaar en 74 dagen.

Waar volg je het sportnieuws?

Al het sportnieuws van voetbal tot judo en van atletiek tot tennis volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie