ECL | Ajax bereikt op miraculeuze wijze achtste finale, uitgerekend Taylor de matchwinner

Yannick Wezenbeek

Gepubliceerd 22/02/2024 om 21:26 GMT+1

Ajax heeft de achtste finale van de Conference League bereikt. De Amsterdammers hadden in Noorwegen niks te vertellen maar wisten na verlenging toch de volgende ronde te bereiken. Uitgerekend de al weken uitgefloten Kenneth Taylor werd de matchwinner.

Ajax viert de winnende treffer van Taylor

In tegenstelling tot een week geleden hield Ajax de rijen wat meer gesloten. Het was een veel minder open wedstrijd. Ajax gaf de bal aan Bodø/Glimt. De Noren kregen een hoop kansen maar het was doelman Diant Ramaj die Ajax op de been hield.
De Amsterdammers kwamen nauwelijks van eigen helft af. Maar toen dat één keer wel lukte was het gelijk raak. Brian Brobbey hield de bal goed vast en legde af op Steven Berghuis. De aanvoerder, bij afwezigheid van Bergwijn en Henderson, schoot fraai raak.

Brobbey geblesseerd

Tegen alle verhoudingen in stond Ajax dus op voorsprong maar dat was dan ook het enige positieve. Het bleef op wonderbaarlijke wijze overeind tegen een veel sterker Bodø/Glimt. Vlak voor rust moest Ajax toch een eerste tegenvaller incasseren. Brobbey viel geblesseerd uit en werd vervangen door Chuba Akpom.
Het zou niet de laatste domper zijn voor Ajax dat ook in de tweede helft niks in te brengen had. Want in de tweede helft zou het meerdere malen ontsnappen.

Krankzinnige openingsfase tweede helft

Allereerst kreeg Josip Sutalo een rode kaart. De verdediger haalde een aanvaller van Bodø/Glimt onderuit die op weg was naar het doel. De scheidsrechter beoordeelde het na het zien van de beelden als een doorgebroken speler en Ajax moest verder met tien man.
De druk van de Noren werd alsmaar groter en een paar minuten na de rode kaart leek de bal op de stip te gaan. Borna Sosa maakte hands op de doellijn en voorkwam zo een doelpunt. In plaats van dat Bodø/Glimt een penalty kreeg en de linksback met rood moest vertrekken had de scheidsrechter na wederom het zien van de beelden eerder in de aanval een overtreding op de uitstekend keepende Diant Ramaj gezien.
Het was niet de eerste en de laatste keer dat Ajax ontsnapte want net bekomen van de schrik raakte de Noorse ploeg twee keer de lat. Dat het na een uur voetballen geen 5-1 stond was een godswonder.

Scheidsrechter Anastasios Sidiropoulos bekijkt de beelden

Rood voor Bodø/Glimt

Maar net als een week geleden in Amsterdam kreeg Ajax uit het niets wat hulp van de Noren. Waar toen Odin Luras Bjortuft vlak voor tijd rood kreeg was het nu Albert Gronbaek die het veld moest verlaten. Hij kreeg binnen tien minuten twee keer een gele kaart en mocht gaan douchen.
Het werd dus tien tegen tien maar dat betekende niet dat Ajax meer grip op de wedstrijd kreeg. Sterker nog tien minuten voor tijd kwam Bodø/Glimt langszij via Patrick Berg. Een verlenging hing in de lucht maar in de blessuretijd ontsnapte Ajax nog maar eens. Een doelpunt van de Noren werd afgekeurd wegens buitenspel.

Verguisde Taylor doet het

In de verlenging was het weer Bodø/Glimt met de grootste kans maar Nino Zugelj schoot te wild naast voor open doel. Een penaltyserie hing in de lucht maar uit het niets was het Ajax dat via Chuba Akpom een grote kans kreeg. De spits miste oog in oog met de doelman maar een minuut later was het uitgerekend de verguisde Kenneth Taylor die wel raak schoot.
De middenvelder wordt al weken uitgefloten door het eigen publiek en begon in Noorwegen op de bank. Maar vijf minuten voor tijd wist hij met een mislukte voorzet Ajax toch naar de winst te schieten. Ajax zit daarom in de achtste finale van de Conference League, maar vraag niet hoe...