Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

EURO 2024 | Hattrick Stengs, uitblinkende Feyenoorders en twee debutanten bij eenvoudige zege Oranje op Gibraltar

Menno Waebeke

Geupdate 21/11/2023 om 22:49 GMT+1

Oranje heeft de EK-kwalificatiereeks afgesloten met een ruime 6-0-zege op dwergstaat Gibraltar. In het Portugese Faro wervelde het Nederlandse elftal niet, maar door een hattrick van Feyenoord-middenvelder Calvin Stengs en het debuut van Jorrel Hato en Thijs Dallinga werd het chagrijn van de krappe zege op Ierland enigszins weggespeeld.

Calvin Stengs viert zijn doelpunt met Donyell Malen en Mats Wieffer.

Foto: Getty Images

Met flink wat wijzigingen begon Oranje aan het laatste EK-kwalificatieduel met Gibraltar. Onder anderen Joey Veerman, Mats Wieffer, Jordan Teze en Calvin Stengs kregen een basisplaats. Die laatste zorgde al na tien minuten voor de openingstreffer.
Veerman zette goed door op de rand van het strafschopgebied en kon de vrijstaande Stengs bedienen. De Feyenoord-middenvelder handelde snel en schoot via de vingertoppen van de doelman de 0-1 tegen de touwen. Het was zijn eerste doelpunt ooit voor Nederland.
De spelers van Feyenoord lieten zich nadrukkelijk zien, want niet veel later was ook Wieffer dicht bij zijn eerste treffer in het shirt van Oranje. Donyell Malen leverde een perfecte voorzet af, maar Wieffer kopte rakelings naast.

Middenvelders belangrijk

Een minuutje later kwam die goal er alsnog. Uit een hoekschop van Teun Koopmeiners kopte Wieffer eenvoudig raak. De controleur had zeven interlands nodig om voor de eerste keer het net te vinden.
Nog voor rust zette Oranje ook de 0-3 op het bord en weer was daar een Feyenoorder bij betrokken. Linksback Quilindschy Hartman bediende Koopmeiners, die hard raak schoot.

Twee debutanten

Na rust bracht bondscoach Ronald Koeman direct een aantal nieuwe krachten. Tijjani Reijnders kwam het veld in voor Joey Veerman en Thijs Dallinga en Jorrel Hato mochten hun debuut maken. Zij kwamen binnen de lijnen voor Wout Weghorst en aanvoerder Virgil van Dijk.
Ook met de nieuwelingen wist het Nederlands elftal al snel te scoren. Stengs verschalkte op aangeven van Malen doelman Dayle Coleing in de korte hoek en zorgde zo voor zijn tweede treffer van de avond.

Hattrick Stengs

Twaalf minuten later maakte Stengs het feestje voor zichzelf helemaal compleet. De uitblinker - die bij Feyenoord zijn oude vorm volledig heeft teruggevonden – vervolledigde zijn hattrick met een prachtige knal in de bovenhoek.
Na de vroege treffer in de tweede helft leek een monsterscore nog tot de mogelijkheden te behoren, maar het tempo zakte in het vervolg wat weg. Koeman bracht Xavi Simons voor Hartman in de verwachting dat ook de RB Leipzig-middenvelder misschien zijn eerste goal kon maken.
In het laatste kwartier hoopte Koeman met het inbrengen van Cody Gakpo nog wat extra goals te forceren en dat lukte ook. Een scherpe voorzet van de Liverpool-aanvaller viel zomaar binnen bij de tweede paal. Dallinga leek de bal nog even te toucheren, maar in de herhaling werd duidelijk dat het doelpunt op de naam van Gakpo bleef staan.
Oranje drong in de slotfase nog wel wat aan, maar Gibraltar hield de schade - na de 14-0 nederlaag tegen Frankrijk - dinsdag beperkt. Het Nederlands elftal eindigt de groepsfase op de tweede plaats met 18 punten uit 8 wedstrijden. Op 2 december komen de mannen van Ronald Koeman te weten welke tegenstanders ze gaan treffen tijdens het EK in Duitsland.

Waar volg je het sportnieuws?

Al het sportnieuws van voetbal tot wielrennen en van tennis tot atletiek volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie