Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Voetbal | Gracenote voorspelt kwalificatie EK 2024: 87% kans op rechstreekse plaatsing Oranje

Tobias Kappelle

Geupdate 21/03/2023 om 16:22 GMT+1

Het Nederlands elftal begint vrijdag aan de kwalificatiecampagne voor het Europees kampioenschap voetbal van 2024. Meteen staat er een pittige uitwedstrijd tegen grootmacht Frankrijk op het programma. Databureau Gracenote deed een voorspelling over de kansen voor Oranje en kwam met goed nieuws voor Ronald Koeman. Nederland maakt 87 procent kans om zich rechtstreeks te kwalificeren.

Het Nederlands elftal

Foto: Getty Images

Met de wereldkampioen Frankrijk in de poule lijkt het op het eerste gezicht een lastig karwei te worden voor Nederland. Omdat sinds een aantal jaar echter 24 in plaats van zestien landen meedoen aan het EK, is ook een tweede plaats tegenwoordig voldoende voor rechtstreekse plaatsing.
Naast Frankrijk zitten ook Griekenland, Ierland, en Gibraltar in groep B en dat zijn landen waar Nederland op papier geen moeite mee zou moeten hebben. Toch zijn de kansen van Oranje volgens Gracenote hoger dan die van wereldtopper Frankrjk en dat is opvallend. Frankrijk staat met een percentage van 86% op de tiende plaats. Nederland staat op een zevende plaats, waarmee het ook sterke landen als Engeland en Italië achter zich houdt.
De voorspellingen van Gracenote

Computer ziet Portugal als favoriet

Portugal maakt volgens Gracenote de beste kans op rechtstreekse kwalificatie. De Europees kampioen van 2016 is ingedeeld in de matig bezette groep B met verder Bosnië-Herzegovina, Ijsland, Liechtenstein, Luxemburg en Slowakije. De kansen van de Portugezen worden door Gracenote dan ook ingeschat op maar liefst 96 procent.
De voorspellingen zijn gebaseerd op het eigen ranking-systeem van Nielsen's Gracenote, dat al sinds 2002 in ontwikkeling is. Na elke wedstrijd neemt de ranking de resultaten mee en komt een nieuwe voorspelling uit de computer rollen. Hierbij worden ook de winstmarge en het belang van de wedstrijd meegenomen.

Programma Nederlands elftal

Na de wedstrijd tegen Frankrijk speelt Nederland op maandag 27 maart thuis tegen Gibraltar. Daarna zit het eerste deel van de kwalificatie erop en volgt pas in september de volgende wedstrijd.
  • Frankrijk - Nederland 24-03-2023
  • Nederland - Gibraltar 27-03-2023
  • Nederland- Griekenland 07-09-2023
  • Ierland - Nederland 10-09-2023
  • Nederland - Frankrijk 13-10-2023
  • Griekenland - Nederland 16-10-2023
  • Nederland - Ierland 18-11-2023
  • Gibraltar - Nederland 21-11-2023
De vorige keer dat Nederland onder bondscoach Ronald Koeman aan de kwalificatie voor een EK meedeed, verliep dit goed. Nederland werd tweede achter Duitsland en kwalificeerde zich zodoende voor het eerst in zes jaar weer voor een eindtoernooi.
Helaas voor Koeman werd het toernooi met een jaar uitgesteld door het coronavirus, waardoor hij niet meer op de bank zat voor het daadwerkelijke toernooi. De kans om trainer van FC Barcelona te worden, kon de oud-verdediger niet laten liggen.

WAAR VOLG JE HET SPORTNIEUWS?

Al het laatste sportnieuws van voetbal tot veldrijden en van snooker tot biatlon volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie