Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

WK vrouwen | Bondsvoorzitter Rubiales biedt alsnog excuses aan voor op mond zoenen Hermoso

Kevin van Nunen

Geupdate 22/08/2023 om 12:00 GMT+2

Luis Rubiales heeft alsnog excuses aangeboden voor het op de mond zoenen van speelster Jennifer Hermoso. De bondsvoorzitter ging te ver tijdens de festiviteiten na de door Spanje gewonnen WK-finale, maar weigerde in eerste instantie zijn fout in te zien. Onder druk van de publieke opinie volgde alsnog een excuus.

Luis Rubiales sah sich mit Kritik konfrontiert

Foto: Imago

Rubiales staat er slecht op als gevolg van zijn gedrag rondom Spanje - Engeland. De voorzitter van de Spaanse bond, de RFEF, misdroeg zich op de tribune, op het podium en in de kleedkamer. Zo stond de voorzitter vulgair te juichen, zoende hij Hermoso op de mond en achter de schermen ging het weer mis.
Daar kondigde Rubiales namelijk aan de Spaanse selectie te trakteren op een trip naar Ibiza, maar dan wel om met diezelfde Hermoso te trouwen. De middenveldster gaf gelijk aan de handelingen van de voorzitter af te keuren, maar vervolgens bleef het stil.

Vervelende ophef

Althans, Rubiales vond de ophef van de publieke opinie maar vervelend. De RFEF-preses gaf aan dat er geen tijd moest worden verspild aan idioten, maar was genoodzaakt hier op terug te komen. Al was het maar omdat ook de Spaanse minister van Gelijkheid fel van leer trok.
Irene Montero sprak over een vorm van seksueel geweld tegen vrouwen of aanranding. En dat moet stoppen. “Er wordt pas gezoend als twee mensen dat allebei willen. Alleen ‘ja’ is ja. Het gaat om het feit dat er, zonder instemming, een grens wordt overschreden.”

Geen ontkomen aan

Rubiales reageert nu: “Ik moet me verontschuldigen, er is geen ontkomen aan. Ik moet ervan leren en begrijpen dat je als voorzitter van een belangrijke organisatie als de RFEF voorzichtiger moet zijn bij bijvoorbeeld ceremonies.”
“Ik wilde iets normaals doen, maar er is opschudding ontstaan. Als mensen zich hierdoor beschadigd voelen, kan ik niet anders dan sorry zeggen”, vervolgde Rubiales, die ook zijn uitlating over ‘idioten’ terugtrekt. “Ook daar moet ik mijn excuses voor aanbieden. Dat er van buiten anders naar wordt gekeken, snap ik nu.”

Laatste woord nog niet gezegd

Ondanks de excuses van Rubiales is het laatste woord over alle ophef waarschijnlijk nog niet gezegd. De Spaanse voetbalsters leven al een tijdje in onmin met de technische staf, onder leiding van bondscoach Jorge Vilda. Zeker vijftien voetbalsters zagen de bondscoach graag vervangen worden, maar daar wilde de RFEF niet aan. Een enkele speelster keerde toen terug, maar de meesten bedankten.
Dat het toch lukte om voor het eerst wereldkampioen te worden – door het favoriete Engeland met 1-0 te verslaan – zegt veel over de kracht in de breedte onder Spaanse voetbalsters.

WAAR VOLG JE HET SPORTNIEUWS?

Al het nieuws van voetbal tot wielrennen en van atletiek tot tennis volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie