Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

WK vrouwen | Chaos in Spanje groter en groter - Rubiales wil niet aftreden na zoenen Hermoso

Kevin van Nunen

Gepubliceerd 25/08/2023 om 15:21 GMT+2

Er is in Spanje na het WK vrouwenvoetbal nog altijd sprake van chaos. Het winnen van de WK-finale wordt overschaduwd door wangedrag van bondsvoorzitter Luis Rubiales, die Jennifer Hermoso op de mond zoende en nog meer discutabel gedrag vertoonde. Rubiales weigert nu ook nog eens af te treden, maar spreekt wel grote woorden. De Spaanse regering beraadt zich op stappen.

Rubiales was dit keer hoofdrolspeler in een vrij absurde persconferentie

Foto: From Official Website

Vriend en vijand waren het er eerder deze week over eens dat het einde van het tijdperk-Rubiales bij de RFEF nabij was, maar niets blijkt minder waar. Tijdens een persconferentie, die ook werd bijgewoond door bondscoach Jorge Vila, trok Rubiales juist fel van leer. Hij kondigde aan niet zelf op te stappen.
“Ik blijf vechten tot het einde, ik neem geen ontslag”, zo nam Rubiales een duidelijk standpunt in. Hij zegt zelfs een gang naar de rechter niet uit te sluiten tijdens een tamelijk absurdistisch persmoment. “Het was geen goed gebaar, maar erg genoeg om af te treden? Ik ga niet vertrekken.”

Hermoso vond zoen wel vervelend

De bondsvoorzitter spreekt van een heksenjacht, karaktermoord en voelt zich slachtoffer van een valse vorm van feminisme, al denken anderen daar anders over. Alexia Putellas bijvoorbeeld twitterde na de persconferentie dat het nu “echt genoeg is geweest”, als steunbetuiging aan ploeggenote Hermoso.
“Wat heb ik gedaan? Het was spontaan, maar ook wederzijds en met instemming. Geen twijfel over mogelijk. Ik heb een geweldige relatie met alle Spaanse speelsters. Toen Jennifer op het podium stapte, pakte ze me op en we omhelsden elkaar. Voordat het gebeurde, zei ik nog dat ze fantastisch had gespeeld.”
Hermoso gaf in eerste instantie aan de zoen niet erg te vinden, maar hoe meer tijd er verstreek des te onaangenamer voelde ze zich bij het voorval. Inmiddels is duidelijk dat de middenveldster absoluut niet blij was. Er was binnen de Spaanse selectie sowieso al sprake van een scheuring. Er was een heel elftal aan speelsters niet beschikbaar vanwege het beleid van bondscoach Vilda, wat niet langer werd getolereerd.

Putellas is er klaar mee

Een enkeling keerde terug in aanloop naar het WK, onder wie Putellas, maar de bom lijkt inmiddels definitief gebarsten. Schoon schip en dus een vertrek van Rubiales en ook Vilda lijkt de enige optie om door te kunnen in de toekomst.
Hoewel Rubiales grote woorden sprak en Vilda een nieuw contract in het vooruitzicht stelde, wordt er door allerlei instanties in Spanje getracht om Rubiales dan maar uit zijn functie te ontheffen. Zelfs de Spaanse regering, onder leiding van premier Pedro Sánchez, bemoeit zich er tegenaan.
Het kan dan ook niet lang duren of het volgende hoofdstuk in deze absurde soap dient zich aan.

WAAR VOLG JE HET SPORTNIEUWS?

Al het nieuws van voetbal tot wielrennen en van atletiek tot tennis volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie