WK Vrouwen | Colombiaanse keepster helpt Sarina Wiegman een handje - Engeland naar halve finale

Matthijs Klerkx

Gepubliceerd 12/08/2023 om 14:56 GMT+2

Sarina Wiegman boekt ook als bondscoach van de Engelse vrouwen succes. The Lionesses wonnen met 2-1 van Colombia in de kwartinale van het WK Voetbal voor vrouwen, waarbij met name de Colombiaanse keepster een duit in het zakje deed. Australië won dan weer na een enorme strafschoppenserie van Frankrijk.

De Engelse dames werden op weg geholpen door de Colombiaanse doelvrouw

Nadat de Colombiaanse dames op voorsprong waren gekomen door een bijzonder fraaie treffer van Leicy Santos, alhoewel ook daar iets te zeggen viel voor de positionering van de Engelse doelvrouw Mary Earps, dachten de Zuid-Amerikaanse vrouwen met een voorsprong de theepauze in te gaan.
Dat was echter buiten de keepster aan de andere zijde van het veld gerekend. Catalina Pérez liet een vrij gemakkelijk naar haar toe rollende bal op miraculeuze wijze uit haar handen glippen in de zesde minuut van de blessuretijd, waarna de Engelse Lauren Hemp er als de kippen bij was om de gelijke stand op de tabellen te zetten.

Erop en erover

Daar kwamen de dames van Wiegman enorm goed weg. In de tweede helft drukte Engeland door. Na iets minder dan 65 minuten voetbal was het aanvalster Alessia Russo die via de kluts de bal voor haar rechterbeen kreeg en geen moment twijfelde; ze joeg de bal in de verre hoek achter Pérez tegen de touwen.
In het vervolg kwamen de Engelsen niet meer in het gevaar en dwongen ze een plaats in de halve finales af. Ze spelen woensdag om 12:00 uur Nederlandse tijd de halve finale tegen Australië, dat na een waanzinnig spannende penaltyreeks tegen Frankrijk won. De andere halve finale wordt een dag eerder om 10:00 uur gespeeld en gaat tussen Spanje - dat van Nederland won - en Zweden.