Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

WK vrouwen | Zweden schakelt wereldkampioen Verenigde Staten uit na bizarre VAR-penalty

Kevin van Nunen

Geupdate 06/08/2023 om 14:26 GMT+2

De verrassingen blijven zich aandienen op het WK vrouwenvoetbal 2023. Je mag zelfs gerust van een enorme stunt spreken. Zweden is erin geslaagd om regerend wereldkampioen Verenigde Staten uit te schakelen. Dat gebeurde op een bizarre manier, want de VAR moest oordelen of de beslissende penalty wel of niet de doellijn was gepasseerd. Dit bleek het geval, maar het was millimeterwerk.

Zweden is door het dolle na het voltooien van een stunt en het eruit kieperen van de Verenigde Staten

Foto: Getty Images

Het liep het hele toernooi al niet lekker met de Verenigde Staten, dat in de groepsfase gelijkspeelde tegen de Oranje Vrouwen (1-1) en niet vaak genoeg scoorde om groepswinnaar te worden. Zo kon het gebeuren dat USA in de achtste finales, in Melbourne, stuitte op Zweden.
Zweden is een geduchte kracht binnen het vrouwenvoetbal en dus werd vooraf rekening gehouden met een verrassing, maar dat er daadwerkelijk een stunt van deze proporties zou volgen, was niet voorzien. De wereldkampioen van 2015 en 2019 ligt eruit. En dat al voordat de kwartfinales worden gespeeld.

Penalty's

Tijdens de reguliere speeltijd en noodzakelijke verlenging hielden Zweden en de Verenigde Staten elkaar in evenwicht, zonder dat er werd gescoord. Gescoord was er pas tijdens de penaltyreeks. Van de eerste vijf strafschoppen misten beide ploegen er twee, waardoor het om en om verder moest.
Kelley O’Hara miste, waarna Lina Hurtig de kans kreeg om het te beslissen. Hurtig trapte de bal in de hoek, maar dat was de hoek die doelvrouw Alyssa Naeher ook koos. Ze stopte ogenschijnlijk de bal, maar onduidelijkheid heerste: was het wel of geen doelpunt? Scheidsrechter Stéphanie Frappart schakelde technologische hulp in.

Millimeterwerk

Het was met het blote oog onmogelijk vast te stellen, maar alle high-res camera’s in het doel en dus de VAR kwamen tot een unaniem oordeel: doelpunt! Naeher kon het niet geloven, Hurtig was vooral opgelucht dat ze niet de schlemiel werd en daarna net als alle andere Zweden door het dolle toen de stunt was voltooid.
Uit het later vrijgegeven VAR-beeld blijkt dat er echt sprake was van millimeterwerk, waardoor Zweden doorstoot. De Zweedse dames spelen in de kwartfinale tegen Japan, wat een interessante wedstrijd belooft te worden. Nederland treft Spanje bij de laatste acht.

WAAR VOLG JE HET SPORTNIEUWS?

Al het sportnieuws van voetbal tot wielrennen en van autosport tot atletiek volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie