Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Premier League | VAR-rel Tottenham Hotspur-Liverpool duurt voort, audio vrijgegeven

Douwe de Vries

Geupdate 03/10/2023 om 21:57 GMT+2

Drie dagen na de VAR-blunders bij Tottenham-Liverpool, duurt die rel nog even voort in Engeland. Een audiofragment van de videoarbiters Darren England en Dan Cook is vandaag vrijgegeven. Een glaszuiver openingsdoelpunt van Liverpool-aanvaller Luis Diaz werd afgekeurd. Op de vrijgegeven audio wordt de arbitrale blunder pijnlijk blootgelegd.

Virgil van Dijk na het verlies tegen de Spurs

Foto: Getty Images

Eerder werd bekend dat de Engelse scheidsrechterscommissie PGMOL England en Cook voor de komende duels uit het schema heeft gehaald. De VAR-arbiters konden overduidelijk waarnemen dat Diaz, na het trekken van 2D-lijnen, niet buitenspel stond. Uiteindelijk verloor Liverpool het duel met 2-1 in de 96e minuut.
Op de vrijgegeven audio is de communicatie tussen de assistent-scheidsrechter en VAR te horen. Onterecht stelt de lijnman dat het doelpunt van Diaz ongeldig is. Wanneer ook de VAR dit heeft geconstateerd, wordt ‘check complete’ doorgegeven. Hiermee werd de foutieve veldbeslissing juist bevestigd. In het fragment dat is vrijgegeven is de consternatie goed te horen.

Onaanvaardbaar

De PGMOL sprak na de wedstrijd van een menselijke fout. Vandaag komt de organisatie met het volgende statement: “De wedstrijd werd meteen hervat. De Replay Operator heeft de VAR gevraagd te kijken naar de 2D-afbeelding die is gemaakt. Toen werd pas duidelijk dat de veldbeslissing buitenspel was. Binnen de protocollen was er geen ruimte om de wedstrijd stil te leggen. De PGMOL heeft een aantal belangrijke leerpunten uit het incident geformuleerd, om dit in de toekomst te voorkomen.”
Liverpool vroeg na de wedstrijd al de desbetreffende audiofragmenten aan. In een statement afgegeven op de website maandag, werd al duidelijk dat de club ‘alle stappen onderzoekt’. “Dat dergelijke tekortkomingen meteen beoordeeld worden als menselijke fouten is voor ons onaanvaardbaar. De juiste uitkomsten zullen moeten worden vastgesteld door een evaluatie, in alle openheid. We zullen ondertussen alle beschikbare opties bekijken. Er is duidelijk behoefte aan verder onderzoek en oplossingen.”

Waar volg je het sportnieuws?

Al het sportnieuws van voetbal tot wielrennen en van judo tot tennis volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie