CL | Internazionale deelt ferme eerste tik uit aan stadsgenoot AC Milan in halve finale Champions League

Menno Waebeke

Geupdate 10/05/2023 om 23:27 GMT+2

Internazionale heeft zichzelf een goede dienst bewezen in de eerste halve finale van de Champions League. De ploeg van Denzel Dumfries en Stefan de Vrij versloeg stadsgenoot AC Milan met 0-2 tijdens het eerste duel van het tweeluik. Beide doelpunten vielen al in de eerste helft. Edin Dzeko zette zijn ploeg op voorsprong met een knap schot uit een corner en Henrikh Mkhitaryan zorgde voor de 2-0.

Henrikh Mkhitaryan viert zijn doelpunt samen met Denzel Dumfries.

Internazionale schoot, met Denzel Dumfries in de basis, uit de startblokken in dit eerste deel van de halve finale. In San Siro zorgde Inter-spits Dzeko na acht minuten al voor de voorsprong van de 'uitploeg'. De Bosniër kwam bij een hoekschop los van zijn directe tegenstander Davide Calabria en kon met zijn linker de bal perfect in de kruising leggen.
Dzeko is door zijn doelpunt de de op één na oudste doelpuntenmaker in het kampioenenbal. Alleen Ryan Giggs was met zijn 37 jaar en 148 welgeteld 94 dagen ouder toen hij voor Manchester United tegen Benfica de gelijkmaker tegen de touwen schoot in de groepsfase van de Champions League.

Tweede klap

Van die eerste tik bleek AC Milan echter niet snel bekomen, want slechts drie minuten later lag ook de 2-0 achter Milan-doelman Mike Maignan. De Italiaanse middenvelder Sandro Tonali liet de sluwe Henrikh Mkhitaryan uit zijn rug weglopen en de Armeen schoot Inter op aangeven van linksback Federico Dimarco op een comfortabele voorsprong.
Weer vijf minuten later leek Inter al bijna met een been in de Champions League-finale te staan, maar Hakan Çalhanoğlu zag zijn poging hard op de buitenkant van de paal uiteenspatten. Ook Nicolò Barella en weer Mkhitaryan waren dichtbij een derde treffer voor 'I Nerazzurri'.

VAR grijpt in

De thuisploeg ontsnapte na een halfuur spelen ook nog aan een strafschop. Lautaro Martínez ging onderuit na een touch van Simon Kjær, maar scheidsrechter Gil Manzano besloot na het raadgeven van de videoscheidsrechter om de strafschop en een gele kaart voor de Deen in te trekken.

Saaie tweede helft

In de tweede helft had de ploeg van Simone Inzaghi de zaken prima op orde. AC Milan drong wel iets aan in het begin van de tweede helft, maar voormalig Ajax-doelman André Onana werd nauwelijks getest in het eerste kwartier. Dat kwam mede doordat invaller Junior Messias een opgelegde kans hopeloos naast het doel van de Kameroener schoot.
Na ruim een uur spelen was AC Milan voor het eerst echt dicht bij een aansluitingstreffer toen de Spaanse middenvelder Brahim Díaz hard op de paal mikte. Internazionale probeerde de overwinning over de streep te trekken en bracht daarvoor Stefan de Vrij in. De Nederlander zag zijn club niet meer in gevaar komen en Inter kan zich met een lekker gevoel gaan voorbereiden op de return van aanstaande dinsdag.

Stefan de Vrij mocht invallen bij zijn club Internazionale.