CL | Weergaloos Manchester City overklast Real Madrid en treft Internazionale in finale Champions League

Menno Waebeke

Geupdate 17/05/2023 om 23:21 GMT+2

Manchester City heeft zich met een fabelachtige 4-0-overwinning op titelverdediger Real Madrid overtuigend geplaatst voor de finale van de Champions League. De Engelsen waren heer en meester in het eigen Etihad Stadium en lieten geen spaan heel van de uitploeg. Bernardo Silva was in de eerste helft de grote man met twee doelpunten, in de tweede helft scoorden ook Manuel Akanji en Julián Álvarez.

Bernardo Silva

Na de 1-1 in Madrid verheugden veel voetbalsupporters zich op een spannende strijd in de terugwedstrijd, maar vanaf de eerste minuut probeerde Manchester City alle spanning zo snel mogelijk uit de wedstrijd te halen. De ploeg van Pep Guardiola schoot uit de startblokken en zonder de geblesseerde Nathan Aké was de thuisploeg voor het eerst gevaarlijk via Kyle Walker en Erling Haaland.
Diezelfde Haaland was na een kwartier spelen heel dicht bij de openingstreffer, maar na een voorzet van Jack Grealish kopte de Noor tegen de handen van Real-doelman Thibaut Courtois. Daarna kon David Alaba een rebound van een City-aanvaller voorkomen.

Portugese uitblinker

Na 23 minuten spelen was het dan toch eindelijk raak voor City. Bernardo Silva kwam vogelvrij te staan in het strafschopgebied van Real Madrid en kon de bal hard tegen de touwen schieten. Kort daarna was Toni Kroos dicht bij de gelijkmaker, maar een schot van de Duitser spatte uiteen op de lat.
Twee minuten na de schotkans van Kroos was het opnieuw Bernardo Silva die de score verdubbelde. De Portugese uitblinker kopt een rebound van İlkay Gündoğan achter Courtois. De ruime voorsprong was een goede afspiegeling van de Engelse dominantie in het eerste bedrijf.

Real dringt aan, City scoort

In de tweede helft probeerde Real Madrid aan te dringen en dat lukte ook wel mondjesmaat. Alaba was gevaarlijk met een vrije trap en Vinícius Junior legde de City-verdediging een aantal keer het vuur aan de schenen. Toch was het City die een kwartier voor tijd de eerste echte kans kreeg van de tweede helft. Haaland kreeg de bal mee via een prachtig hakje van Gündogan, maar trof de lat.
Enkele minuten daarna was de Madrileense hoop voorbij toen centrale verdediger Manuel Akanji raak leek te koppen uit een vrije trap. Later bleek het doelpunt echter op de naam te komen van Éder Militão die zijn eigen doelman verschalkte. De wedstrijd was voorbij en dat was te merken aan het spel van Real Madrid.
In de slotfase bracht Guardiola de jonge Argentijn Julian Álvarez nog binnen de lijnen en de aanvaller had slechts een paar tellen nodig om zijn naam op het scoreformulier te krijgen. Álvarez kreeg de bal aangeleverd van de andere invaller, Phil Foden, en scoorde zijn derde Champions League-doelpunt uit zijn carrière.

Kans op treble

Door de overtuigende overwinning staat Manchester City voor het eerst sinds 2021 weer in de finale van het miljoenenbal. Destijds verloren 'The Citizens' in die finale met 1-0 van Chelsea door een doelpunt in de eerste helft van de Duitse middenvelder Kai Havertz.
Dit jaar wil City voor het eerst in de clubhistorie de Champions League winnen, maar dat is niet het enige waar de supporters naar uit kunnen kijken. De regerend landskampioen maakt namelijk nog steeds kans op de treble. Manchester City gaat ruim aan de leiding in de Premier League en staat ook nog in de finale van de FA Cup tegen het Manchester United van Erik ten Hag.