Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Champions League | Kranig werend Leipzig redt het net niet tegen Real, ‘B-spelers’ City rekenen af met Kopenhagen

Douwe de Vries

Geupdate 06/03/2024 om 23:23 GMT+1

Recordwinnaar Real Madrid heeft in de Champions League gezwijnd. Tegen het veel betere Leipzig van Xavi Simons werd het 1-1 in eigen huis. Manchester City trad aan met een ‘B-elftal’. Alsnog werd overtuigend gewonnen van Kopenhagen: 3-1.

Het Leipzig van Xavi Simons speelde met 1-1 gelijk bij Real Madrid: het was niet genoeg voor de kwartfinale

Foto: Getty Images

Eindelijk mag Real Madrid weer het etiket ‘Koninklijke’ opgeplakt krijgen dit seizoen. En dat is welbeschouwd op het conto van één man te schrijven: Jude Bellingham. Het van Dortmund overgekomen wonderkind verovert de harten van voetballiefhebbers door heel Europa. Werkelijk alles heeft de Engelsman wat Real in zijn algemeenheid belichaamt: flair, scorend vermogen en branie. In 22 La Liga-wedstrijden scoorde hij al zestien maal. Ook in de Europese campagne van Real tot nu toe had hij een groot aandeel. Wordt hij de individuele parel à la Beckham, Ronaldo of Benzema die de Madrilenen eigenhandig naar een Europese hoofdprijs schiet? Het is niet ondenkbaar.

Rafelrandjes

Maar ook een briljante stilist als Bellingham heeft zijn rafelrandjes. Dat werd na afloop van de laatste competitiewedstrijd tegen Valencia (2-2) wel duidelijk. Arbiter Gil Manzano werd het slachtoffer van een scheldkanonnade, nadat hij het laatste fluitsignaal liet klinken toen Bellingham binnenkopte voor 2-3. Het doelpunt werd niet toegekend. Zijn -niet voor herhaling vatbare- tirade leveren hem twee wedstrijden competitieschorsing op.
Zonder wrijving geen glans. Zo zou je het positief kunnen omschrijven. Ook parels van trainers en coaches hebben hun mindere kanten en momenten. Over rafelrandjes gesproken: ook Real-oefenmeester Carlo Ancelotti ontkomt niet aan controverse. Dit achter zijn ogenschijnlijke Madrileense voetbalonschendbaarheid. De Italiaan kwam deze week in opspraak vanwege vermeende belastingfraude. Het Openbaar Ministerie heeft bijna vijf jaar tegen de topcoach geëist, vanwege het niet doorgeven van inkomsten in 2014 en 2015.


Het nieuws over de belastingontduiking kwam, misschien niet geheel toevallig, naar buiten na de persconferentie voorafgaand aan het duel met Leipzig. Tijdens dat persmoment zei Ancelotti het volgende over Bellingham: “Ik hoef niet met Bellingham te praten. Hij is een speler die alles geeft op het veld. Ik denk dat de rode kaart onterecht was. Hij was gefrustreerd, maar hij maakte geen enkele belediging.”

Wonderkind

Geen enkele twijfel bestond er dus bij de in opspraak gekomen coach om zijn ietwat beschadigde sterspeler op te stellen. ‘Beschadigd’ was het etiket dat je op het 122-jarige Real in zijn algemeenheid kon plakken vanavond. Zeker in de eerste helft speelde De Koninklijke ronduit matig in het eigen Estadio Santiago Bernabéu. Het wist geen enkel doelrijke kans te creëren bij Peter Gulacsi. Het doordacht spelende Leipzig daarentegen had toch wel mogelijkheden voldoende. Met name via de oud-speler van Vitesse Loïs Openda. De Belg had drie kansen om Andriy Lunin te passeren. Ook Xavi Simons deed prima mee in het overheersende spel van de ploeg van Marco Rose.

Een ander Madrileens wonderkind moest dan maar de individuele verlossing brengen. In de tweede helft werd de Braziliaan Rodrygo gebracht. Kon hij dan wel in stelling worden gebracht door verdeel- en heersmeester Toni Kroos? In ieder geval bracht de komst van het supertalent meer schwung bij Real. Uit eigenlijk de eerst echt gevaarlijke aanval via Bellingham was het de andere Braziliaan die raak schoot: Vinícius Júnior zorgde voor 1-0.

Zeer onverdiend

De openingstreffer, en totale stand van 2-0, dreef Leipzig niet tot complete wanhoop. De Duitsers bleven gewoon doorgaan met brutaal op een hoog tempo aanvallen. Loon naar werken kwam er via notabene verdediger Willi Orban die 1-1 binnenkopte. Mede aan de hand van Xavi Simons ging Leipzig op zoek naar de verdiende gelijkmaker in het tweeluik. Real gokte op een moment van de stilisten voorin. De Duitsers waren het meest dichtbij met een poging van Dani Olmo (ex-Barcelona) op de lat.



Zeer onverdiend bekeren de Koninklijken verder. Maar niet op een koninklijke manier. Het zal voor Jude Bellingham en Carlo Ancelotti een zorg zijn.

Rust

Pep Guardiola gaf de nodige City-sterren rust tijdens het treffen met FC Kopenhagen. Her en der stond er nog wel een ‘A-speler’ in de gelederen. Denk bijvoorbeeld aan ene Erling Haaland en Rodri. Een monsterscore leek in het verschiet, toen City binnen 9 minuten op 2-0 stond. Akanji (uit de corner) en Alvarez (gruwelijke blunder van keeper Grabara) waren trefzeker. Kopenhagen deed na bijna een halfuur verrassend genoeg al iets terug via Mohamed Elyounoussi. Erling Haaland haalde alle spanning (voor zover mogelijk) weg door vlak voor rust 3-1 te maken. Het betekende alweer zijn 41e Kampioenenbaltreffer in 37 wedstrijden.

In de tweede helft geloofden zowel Kopenhagen en City het wel. Af en toe werd er gewisseld, en was er een kansje hier en daar. Bij 3-1 bleef het. De titelhouder kan ongestoord verder gaan voor prolongatie. Samen met in ieder geval Bayern, PSG en Real. De kwartfinales beloven hoe dan ook krakers te worden.
picture

Pep Guardiola gaf veel spelers van City rust tegen Kopenhagen

Foto: Getty Images

Waar volg je het sportnieuws?

Al het laatste sportnieuws van voetbal tot veldrijden en van snooker tot biatlon volg je hier bij Eurosport. Volg ook op Whatsapp!
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel