Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

UCL | AZ doet wat het moet doen tegen Zrinjski – laatste strohalm volgende ronde Conference League gepakt via Pavlidis

Douwe de Vries

Geupdate 30/11/2023 om 21:05 GMT+1

AZ heeft door een moeizame zege op het Bosnische Zrinjski de laatste strohalm gepakt voor het bereiken van de volgende ronde Conference League. In Alkmaar wist Pavlidis te scoren voor de thuisploeg: 1-0. De ploeg van Pascal Jansen zit nu even in de wachtkamer om de uitkomst van Aston Villa-Legia later vanavond te bekijken. Deze ploegen hebben overigens beide aan een punt genoeg om door te gaan.

Pavlidis scoort de penalty voor AZ tegen Zrinjski: 1-0

Foto: Getty Images

AZ-trainer Pascal Jansen weigerde er in de voorbeschouwingen uitgebreid op terug te blikken. De 4-3 nederlaag van twee maanden geleden in Mostar was 'afgesloten'. Maar uiteraard hadden de Alkmaarders wel iets recht te zetten. In ieder geval moest AZ dus winnen om überhaupt zicht te houden op overwintering in het derde Europese toernooi. De halvefinalist van vorig jaar beseft dat het de drie verspeelde punten tegen Zrinjski nog zal voelen. Ondanks de overwinning van vanavond waarbij de Nederlandse subtopper zich heeft gerevancheerd. De vreemde situatie in de groep maakt dat de mede-poulegenoten het op een salonremise kunnen gooien in Birmingham later vanavond. Jansen zei eerder dat hij verwacht, dat de nummer vier van de Premier League Villa aan zijn sportieve plicht zal voldoen. In dat geval kan AZ het op de laatste speelronde afmaken in Warschau tegen Legia. Naast dat de nummer drie van Eredivisie deze pot simpelweg moest winnen, wilde het ook de vormdip zien te bezweren. Het verloor het tweeluik tegen Villa, ging onderuit in De Kuip, speelde gelijk tegen Excelsior en staat voorlopig nog met 1-2 achter tegen NEC (restant wordt komende week uitgespeeld).

Penaltymomenten

Weliswaar was er de 3-0 overwinning tegen FC Volendam. Maar hoeveel waarde hecht je daaraan richting een Europese ontmoeting? Toegegeven: misschien is de Bosnische ploeg ook wel van het niveau Volendam. Zeker in de eerste helft in Mostar twee maanden geleden toonde Zrinjski zich van een bedenkelijk niveau. ‘Slechts’ 0-3 stond het bij de rust. De afloop is bekend, in die val wilde AZ niet nog een keer trappen.
De beginfase duidde er in elk geval op dat de ploeg van Jansen -weer- weinig te duchten had van de onbekende Oost-Europeanen. Fel ging AZ van start en Van Bommel en Pavlidis testten doelman Maric. Veel corners kreeg de thuisploeg, maar echt gevaar leverde dat niet op. Daarna volgden twee potentiële penaltymomenten zich in raptempo op. Een schot van Paku werd met man en macht uit het doel gehouden door Zrinjski-verdediger Malekinusic, en via zijn lichaam belandde de bal ook tegen de hand. Scheidsrechter Derevinskyi had zeker naar de stip kunnen wijzen, en twijfelde ook over die optie. Bestudering van de VAR-beelden maakte dat de Oekraïense arbiter geen strafschop gaf. Uit de daaropvolgende corner werd weer voor hands geappelleerd. De armberoering van dit keer Zlomislic was opnieuw te weinig voor een penalty. Na deze twee mentaal moeilijke momenten had AZ veel moeite om het spel te maken. Bij de Oost-Europeanen groeide het zelfvertrouwen juist, en wisten zij de defensie goed dicht te houden. Opeens dook Vangelis Pavlidis op voor Maric; het schot van de Griek scheerde langs de verre hoek. Het was welbeschouwd de grootste kans van de eerste helft. Een eerste helft die ook nog eens extra onfortuinlijk afliep voor de thuisploeg: Riechedly Bazoer moest met een blessure het veld verlaten.

Eventuele finale

Zrinjski kwam weer met hetzelfde ultra-verdedigende strijdplan de kleedkamer uit. Splijtende passes of geniale ingevingen wist AZ niet uit de hoge hoed te toveren, om er dan eindelijk eens langs te komen. Uitgerekend het derde penaltymoment van de avond bood uitkomst: Mario Cuze beging een strafschopwaardige overtreding op Pavlidis. Diezelfde Pavlidis benutte deze kans feilloos: heerlijk hoog, geplaatst links in het dak van het doel verdween de bal achter Maric. De bekende schroom viel van AZ af na de bevrijdende openingstreffer. Met veel meer nauwkeurigheid en branie stoomde de Alkmaarders af op Maric en zijn muur. Zrinjski moest wel komen, maar de aanvallende zwakte van de Bosniërs werd blootgelegd.
AZ-doelman Ryan hoefde alleen bij een verdwaalde voorzet van af de rechterkant in actie te komen. Hij tikte de bal over het doel. Daarna waren de Alkmaarders via Djordje Mihailovic nog dichtbij 2-0. Zijn inzet was veel te slap om het Maric echt lastig te maken. Misschien zal AZ op momenten hebben gevreesd voor toch een Bosnische uitbraak, maar Zrinjski maakte daar in de blessuretijd zelfs geen aanspraak op. Door de moeizame overwinning in Alkmaar, heeft AZ nog uitzicht op overwintering in de Conference League. Het moet erop hopen dat Aston Villa 'gewoon' wint van concurrent Legia. Wanneer de Alkmaarders winnen in Polen op 14 december is hun onderling resultaat beter. Het wordt een eventuele finale voor de halvefinalist van vorig jaar, en dat het nog zo spannend is heeft het toch te wijten aan die 4-3 nederlaag in september in Mostar.

Waar volg je het sportnieuws?

Al het sportnieuws van voetbal tot wielrennen en van tennis tot judo volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie