Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

UCL | Pijnlijke nederlaag AZ tegen Villa, Alkmaarders moeten flink aan de bak voor overwintering

Douwe de Vries

Gepubliceerd 26/10/2023 om 20:48 GMT+2

Het is AZ niet gelukt de tweede Conference League-zege op rij te boeken. Die was wel zeer gewenst tegen directe concurrent Aston Villa, het werd 1-4. Door de nederlaag komt de ploeg van Pascal Jansen voorlopig op de derde plaats in de poule te staan. Over twee weken is de return in Birmingham.

AZ verliest met 1-4 van Aston Villa: een pijnlijke nederlaag in de Conference League

Foto: Getty Images

AZ is al jaren gewend aan de ‘subtopstatus’. Het eindigt de laatste seizoenen altijd wel in de top 5 van de nationale competitie. Natuurlijk dromen de Alkmaarders van meer: een plek in de Europa of Champions League, of een serieuze gooi naar de landstitel. Maar met de middelen die beschikbaar zijn in Noord-Holland doet AZ het prima. Het reikte vorig jaar tot de halve finale van de Conference League en verzekerde zich opnieuw van deelname aan dat toernooi. Daarnaast wist de club weer een prima slectie samen te stellen na de te verwachten leegloop deze zomer. Tegenstander Aston Villa moet nog wennen aan de status van subtopper. Normaliter streed de club altijd tegen degradatie, die telkens ook maar op het nippertje werd afgewend. In 2022-2023 eindigde de ‘The Villans’ op een verrassende zevende plek met 61 punten. Na 12 jaar mocht de club weer eens Europees voetbal spelen.

Onfortuinlijke tussenstand

,,Ik denk dat zij een stuk verder zijn dan West Ham”, liet trainer Pascal Jansen optekenen aan het AD voorafgaand. Een nieuwe meting met een Premier League-ploeg, vijf maanden na de verloren halve eindstrijd. Ranglijsttechnisch gezien staat Aston Villa hoger in de Premier League dan West Ham. In Europese wedstrijden laten Engelse ploegen nog weleens een heel ander team opdraven. De wedstrijd zelf moest dus uitwijzen of de uitspraak van Jansen juist was. En ook tegen AZ zette Villa-trainer Emery andere spelers in ten opzichte van het laatste competitieduel met uitgerekend West Ham United. Daarnaast speelde het met een middenvelder meer en was Ollie Watkins de enige diepe spits.
Ondanks de Villa-wijzigingen liet AZ zich niet verrassen. Het zette goed druk wanneer Aston Villa wilde opbouwen en dat leverde na acht minuten al een kans op: Dani de Wit kopte niet ver naast na een voorzet vanaf links. Uit het niets verloor de thuisploeg alle concentratie en daar profiteerde Aston Villa genadeloos van. Bailey krulde de bal in de hoek voor 0-1, AZ claimde hands maar de VAR zag daar niets in. Tien minuten later was het Sven Mijnans die gruwelijk de fout inging. Zijn zachte pass werd onderschept, waardoor Youri Tielemans kon profiteren: 0-2. Via topscorer Pavlidis had AZ wel meteen iets terug kunnen doen: oog in oog met doelman Martínez faalde de Griek. Twee minuten later leek hij AZ alsnog op 1-2 te zetten, maar assistgever Van Brederode stond buitenspel. Er veranderde niets aan de onfortuinlijke tussenstand.

Flink aan de bak

Met opnieuw genoeg goede intenties ging AZ de tweede helft in. Maar de mooie plannen van Pascal Jansen konden na zes minuten spelen weer zo goed als de prullenbak in. Het uiterst efficiënte Villa sloeg toe voor 0-3 via Ollie Watkins. Een nieuwe kans om weer een beetje terug te komen in de wedstrijd, werd wederom gemist door Pavlidis. Via de vingertoppen van Martínez verdween zijn inzet over. In de 56e minuut kwam Villa voor de vierde keer door, en leverde dat ook voor de vierde maal een doelpunt op. John McGinn kon na een bekeken voorzet binnenglijden. De zoveelste dreun die AZ definitief de das om leek te doen.
In de 65e minuut schoot Ibrahim Sadiq nog wel zeer fraai 1-4 binnen. Zijn volley van buiten de zestien kwam met effect achter Martínez. Echt bibberen deed Aston Villa in de resterende 25 minuten niet meer. Het wisselde hier en daar wat, maar zocht nauwelijks de aanval. AZ bleef gefrustreerd achter en kreeg een lesje ‘Europese effectiviteit’. Door de fikse nederlaag moeten de Alkmaarders flink aan de bak om te overwinteren. Na drie duels heeft het drie punten. Over twee weken (9 november) begint het de inhaalrace met de return tegen Aston Villa. Daarna volgen nog wedstrijden tegen Legia Warschau (uit) en Zrinjski (thuis).

Waar volg je het sportnieuws?

Al het sportnieuws van voetbal tot wielrennen en van tennis tot judo volg je hier bij Eurosport
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie