Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Conference League | Ajax voorkomt blamage tegen Bodø/Glimt in ultieme slotfase

Douwe de Vries

Geupdate 15/02/2024 om 23:29 GMT+1

Ajax heeft in een bizarre slotfase een blamage weten te voorkomen tegen het Noorse Bodø/Glimt. Door een treffer van Steven Berghuis diep in blessuretijd werd het 2-2. Daarvoor was Albert Grønbæk twee keer trefzeker en leek er niks aan de hand voor de Noren.

Ajax scoort in blessuretijd 2-2 tegen Bodø/Glimt

Foto: Getty Images

Ajax leek met John van ’t Schip sportief toch weer enigszins te zijn gereanimeerd. Sinds de tussentijdse aanstelling van de coach eind oktober werd de bekende stijgende lijn ingezet. In de Eredivisie klom het van de laatste naar de vijfde plaats. Het wist echter niet verder te komen in de Europa League. In de vaderlandse competitie werd de eerste grote teleurstelling afgelopen zondag geïncasseerd tegen SC Heerenveen. In een uiterst spectaculair duel zegevierden de Friezen met 3-2. Ajax leek nog tot een miraculeuze gelijkmaker te komen, maar of die laatste bal nou compleet over de doellijn was is nog steeds voer voor discussie.

Counteromschakeling

Desalniettemin wilden Van ’t Schip en zijn spelers niet alleen maar wijzen naar dit moment. Tot de 3-0 achterstand speelde Ajax gewoon ronduit belabberd. In aanloop naar het Conference League-duel met het Noorse FK Bodø/Glimt stelde Van ’t Schip vast, dat zijn ploeg wedstrijden speelt van extremen. De wisselvalligheid in acht nemende besloot de oefenmeester vanavond de nodige wijzigingen (wederom) door te voeren. Zo speelde Chupa Akpom vanaf het begin en verhuisde het IJslandse talent Hlynsson naar de linkerkant. Daarnaast verdween Borna Sosa weer naar de bank.
Wat kon worden verwacht van het Noorse Bodø/Glimt? De nu al in Noorwegen gekroonde kampioen. Bij Ajax mag er bij geen enkele tegenstander sprake zijn van onderschatting. Maar gezien clubstatuur mocht je toch verwachten dat de Amsterdammers favoriet zouden zijn. Zeker in de eigen Cruijff ArenA. Maar met enkele fijne countervoetballers voorin zorgde Bodø/Glimt voor de meeste dreiging. Nadat Akpom met een afstandsschot op de lat had geschoten, scoorden de Noren eindelijk uit de counteromschakeling. Albert Grønbæk had alle tijd en ruimte om de bal ideaal voor zichzelf klaar te leggen.

Geen volwaardige aanvallen

De hele wedstrijd lang bleef het beeld eigenlijk hetzelfde. Ajax was kansloos in de opbouw. Bodø/Glimt kon heel makkelijk loeren op de counter, en de zeeën van ruimte werden door de thuisploeg nog meer opengehouden. Ajax’ enige wapenfeiten kwamen uit schoten van afstand. Opnieuw losten Akpom en Taylor. Niet eens heel veel scheelden deze pogingen. Maar het was toch vrij bedenkelijk dat Van ’t Schip zijn team geen volwaardige aanvallen op de mat wist te leggen.
Na rust was het eigenlijk wachten op een nieuwe trefzekere counter van Bodø/Glimt. Na een fout van Tristan Gooijer kon opnieuw Albert Grønbæk zich naar de zestien dribbelen. Opnieuw schoot hij de bal feilloos langs Diant Ramaj. Daarna maakte Ajax ook nog eens nauwelijks aansprak op in ieder geval de aansluitingstreffer. De Noren bleven weer geduldig loeren op foutjes: in de 83e minuut leidde dat zelfs bijna nog tot 0-3. De ingevallen Slowaak Nino Zugelj wist vrij voor Ramaj niet goed af te leggen op een teamgenoot. Daarvoor kopte Brian Brobbey maar net naast.
picture

Na de 2-0 van Bodø/Glimt leek het over en uit

Foto: Getty Images

Welkome opsteker

Diezelfde Brobbey werd in de slotfase onderuit gehaald door Odin Bjortuft (dat hem na bestuderen van de VAR-beelden een directe rode kaart kostte). Een penalty was het gevolg die feilloos werd benut door de weer ingevallen Branco van den Boomen. 1-2 was in ieder geval een meer dragelijke stand voor de return. Maar Ajax wilde meer. Het zocht naar de gelijkmaker op alle mogelijke manieren. Debutant Julian Rijkhoff was eerst gevaarlijk met een spectaculaire omhaal.
Opnieuw leek Ajax naast een resultaat te grijpen. Maar door een inschattingsfout van doelman Haug kreeg Steven Berghuis de kans om de bal in het lege doel te lepelen. Met enig fortuin zeilde de bal het doel in. Het was de welkome opsteker die in Friesland afgelopen zondag niet werd gehaald. Met een stuk meer vertrouwen zal Ajax naar Noorwegen afreizen voor de return. Maar de bijna-blamage geeft toch weer veel nadenkwerk voor Van ’t Schip.

Waar volg je het sportnieuws?

Al het sportnieuws van voetbal tot wielrennen en van tennis tot judo volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie