Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Conference League | Teleurstellend gelijkspel AZ tegen Brann, Twente hard onderuit tegen Fenerbahçe

Kevin van Nunen

Gepubliceerd 25/08/2023 om 00:36 GMT+2

Het is nog maar de vraag of de twee Nederlandse kandidaten erin slagen om de groepsfase van de Conference League te bereiken. Voor de eerste club dreigt Europese uitschakeling, want het lijkt onmogelijk dat FC Twente een 5-1 nederlaag tegen Fenerbahçe nog omdraait. AZ moet in de return tegen SK Brann nog vol aan de bak na een teleurstellend gelijkspel (1-1).

Pantelis Hatzidiakos juicht, maar AZ is er nog lang niet tegen Brann

Het lijkt erop dat AZ weer eens slachtoffer is geworden van zijn eigen succes. Het zwaaide deze zomer enkele toppers uit – Tijjani Reijnders, Milos Kerkez, Jesper Karlsson en Sam Beukema – maar het lijkt er niet op dat de opvolgers eind augustus al in staat zijn om het stokje over te nemen.
Anders kan niet worden verklaard dat er slechts 1-1 werd gespeeld tegen Brann, de nummer vijf van de Eliteserien. Het had zelfs nog slechter kunnen aflopen als Pantelis Hatzidiakos, die ook al van plan is om uit Alkmaar te vertrekken, niet voor de gelijkmaker had gezorgd.

Hatzidiakos zorgt voor gelijkmaker

Daarmee voorkwam de verdediger dat de Noorse opponent zelfs met een overwinning ging lopen in Alkmaar, want het was na een uur spelen op voorsprong gekomen via Niklas Castro. AZ maakte ook tegen FC Santa Coloma al geen indruk en kan zich volgende week in de return geen tegenvaller permitteren.
Een zeperd voor AZ zou ook een opdoffer betekenen voor het Nederlandse voetbal, dat juist zo goed bezig was om punten te scoren. Hopelijk weet AZ in Bergen aan het langste eind te trekken, helemaal omdat Twente zoals verwacht kopje onder ging tegen Fenerbahçe. De Tukkers kwamen nog wel op voorsprong, maar waren daarna een vogel voor de kat. Het werd 5-1.

Tadic benut penalty

Oud-Twente-speler en voormalig Ajax-aanvoerder Dusan Tadic maakte via een penalty het vijfde Turkse doelpunt. Daarmee was de 0-1 van Manfred Ugalde helemaal weggepoetst. Twente ging verzwakt de play-offs in als gevolg van diverse blessures en zag vlak voor rust Youri Regeer een rode kaart krijgen.
De rust werd bereikt met een stand van 1-1, maar in de tweede helft buitte Fenerbahçe de numerieke meerderheid uit en stelde het Europees voetbal – ook al is het in het minste toernooi – halverwege het tweeluik min of meer veilig.