Conference League | Villa bekert verder na strafschoppen, Club Brugge moeiteloos naar halve finales

Douwe de Vries

Gepubliceerd 18/04/2024 om 23:23 GMT+2

Misschien wel de leukste wedstrijd op deze overvolle, Europese voetbalavond vond plaats in Lille. Uiteindelijk wist Aston Villa de strafschoppen beter te nemen nadat 2-1 weer de eindstand was voor de thuisspelende ploeg. Club Brugge kende weer geen moeite met PAOK: het werd 0-2.

Emiliano Martínez van Aston Villa was weer eens beslissend in een penaltyreek

Het interessante van Europese voetbalavonden: de liefhebber komt achter nieuwe fijne teams met relatief onbekende spelers. De niet vaste volger van de Ligue 1 kreeg vanavond een verrassend sterk spelend Lille voorgeschoteld in het Stade Pierre-Mauroy. De nummer 4 van de Premier League Aston Villa werd met name in de eerste helft toch aardig zoek gespeeld door de mannen van de Portugese coach Paulo Fonseca. Maar zoals wel vaker haalde een Engelse ploeg het op karakter.

In die ijzersterke eerste helft van Lille wist Yusuf Yazici te scoren na een perfecte voorzet van Gabriel Gudmundsson. Heerlijk nam de Turk de bal op zijn voet om de Argentijnse doelman Emiliano Martínez te verschalken. Opnieuw werd de Zuid-Amerikaanse doelman weer eens de meest besproken man van de avond. Constant floot het Franse publiek Martínez uit wanneer hij aan de bal was. Het enige wat hij kon doen was sportief antwoorden met goede reddingen. Maar in plaats daarvan ging de provocatietrukendoos weer open. Hij floot terug naar het publiek en hitste de boel zodoende nog meer op.

Lille is vroeg op een 1-0 voorsprong gekomen

Alles uit de kast

Benjamin André kopte na rust raak uit de corner en op basis van de totaalscore was Lille door. Lang leek de thuisploeg dit ook vol te houden, maar in de 87e minuut was daar Matty Cash met een fortuinlijk doelpunt. Lille-doelman Chevallier tastte mis en van afstand kon Cash raak kegelen in het lege doel. In de verlenging die nodig was, was men elkaar al aan het aftasten voor de strafschoppenserie. En in die strafschoppenserie haalde Martínez ook weer eens alles uit de kast om de tegenstanders te ontregelen. De provocaties richting het publiek leken hem een rode kaart op te leveren, maar zijn tweede gele kaart die hij kreeg van scheidsrechter Kruzliak maakte niet dat hij van het veld moest verdwijnen.

Toegegeven: de penalty-saves die de Argentijn had op de pogingen Nabil Bentaleb en Benjamin Andre waren wel weer bijzonder fraai. Doordat Villa een keer miste, zijn de Engelsen door naar de halve finales. De andere 18.45-uur wedstrijd tussen Fiorentina en Plzen moest ook middels een verlenging beslist worden. Dit gebeurde in de extra 30 minuten: het werd 2-0 voor Fiorentina door treffers van Nicolas Gonzalez en Cristiano Biraghi.

Voor het eerst in 31 jaar

De Spanjaard Ferran Jutglà was de grote man voor Club Brugge. Hij scoorde tweemaal in de eerste helft, waardoor dit tweeluik toen al lang en breed beslist was. De eerste treffer kon hij binnenlopen na een perfecte voorzet van Kyriani Sabbe.

Zijn tweede goal uit de rebound bleek buitenspel te zijn, maar de VAR herstelde dat. Daardoor staat er sinds 31 jaar eindelijk weer eens een Belgische ploeg in de finale van een Europees eindtoernooi.