ECL | Tiental AZ houdt stand tegen Legia Warschau en pakt belangrijke drie punten

Yannick Wezenbeek

Geupdate 05/10/2023 om 23:06 GMT+2

AZ heeft donderdagavond een hele belangrijke zege geboekt tegen Legia Warschau. Na de blamage tegen Zrijnski Mostar moesten de Alkmaarders winnen van de Poolse ploeg. Na de openingstreffer van Pavlidis werd het nog wel spannend door een rode kaart van Lahdo. Maar de ploeg van Pascal Jansen wist stand te hoden.

Pavlidis scoort voor AZ tegen Legia Warschau

In de eerste helft hielden AZ en Legia Warschau elkaar in een wurggreep. Beide ploegen hadden moeite met het vinden van een gaatje in de verdediging van de tegenstander. Speldenprikjes werden er uitgedeeld maar tot echt grote kansen leidde dat niet.
De grootste kans die genoteerd kon worden was voor de Alkmaarders. Linksback David Wolfe was opgekomen en kreeg de bal in het zestienmetergebied. Maar zijn schot werd gekeerd door de Legia-doelman.

Voorsprong en Rood

Een spektakelstuk was het zeker niet. En kansen bleven ook in de tweede helft schaars. Maar het geluk van AZ is dat ze nog altijd kunnen bouwen op het koningskoppel De Wit-Pavlidis. De twee sterkhouders waren verantwoordelijk voor de 1-0. Dani de Wit won het kopduel waarna Vangelis Pavlidis de bal in een leeg goal kon werken.
De openingstreffer was goud waard in een wedstrijd waarin de eerste ploeg die zou scoren hoogstwaarschijnlijk ook zou winnen. Alleen maakte AZ het onnodig spannend, met in het bijzonder Maykel Lahdo. Op de helft van Legia kwam de vleugelaanvaller te hoog met zijn been bij de tegenstander waardoor hij het hoofd raakte van zijn tegenstander. De scheidsrechter kon niet anders dan een rode kaart geven.

Lahdo krijgt een rode kaart

Irritant AZ

Met tien man moest AZ de 1-0 voorsprong verdedigen. Nadat de Alkmaarse ploeg twee weken geleden op schandalige wijze een 3-0 voorsprong uit handen gaf tegen Zrinjski Mostar moest het donderdagavond winnen van Legia Warschau om uitzicht te houden op Europese overwintering.
De Alkmaarders gingen heel irritant voetballen zoals vaak de Zuid-Europese landen het doen in Europa. Dan irriteren we ons er ook vaak aan als Nederlanders, maar AZ liet zien dat ook ‘wij’ dit kunnen. Toch werd het natuurlijk een belegering van het AZ-doel. Maar grote kansen kwamen er niet meer waardoor de ploeg van Pascal Jansen de enige Nederlandse ploeg is die deze week in Europees verband weet te winnen. En dat was nodig.