Toon alles

Europa League | De Roon en Koopmeiners plaatsen zich voor finale met Atalanta

Douwe de Vries

Gepubliceerd 09/05/2024 om 23:12 GMT+2

Het Atalanta van Marten de Roon en Teun Koopmeiners heeft zich geplaatst voor de finale van de Europa League. In Bergamo won de thuisploeg met 3-0 van Marseille door fraaie goals van Ademola Lookman, Matteo Ruggeri en El Bilal Toure. In het Gewiss stadion voltrok Italiaanse voetbalhistorie: voor het eerst plaatst Atalanta zich voor een Europese eindstrijd. Het was ook meer dan terecht te noemen.

Teun Koopmeiners van Atalanta bereikt de Europa League-finale

Na het 1-1 gelijkspel in Zuid-Frankrijk, was het vanavond een echte finale tussen Atalanta en Bergamo. Het was de verrassing van dit toernooi versus de ploeg met de topscoorder van het toernooi (Pierre-Emerick Aubameyang). Het uitschakelen van de Gabonese spits stond natuurlijk hoog op het prioriteitenlijstje van de Italiaanse verdediging. Dit lukte De Roon en co (in een driemansdefensie spelend) met verve.

Uitstel van executie

De ploeg van coach Gian Piero Gasperini drukte Marseille in de eerste helft goed weg op eigen helft. Teun Koopmeiners leek na zes minuten een penalty te kunnen verdienen. Scheidsrechter Manzano wuifde het weg. De Nederlander bleef maar de hoofdrol vertolken in het eerste bedrijf. Een afstandsschot van zo’n twintig meter werd van richting veranderd en zeilde maar net naast. In de daaropvolgende corner was het een groot wonder dat keeper Pau Lopez niet werd gepasseerd. Onder andere superspits Gianluca Scamacca zag zijn inzet miraculeus niet het doel in verdwijnen.
De aanvalsdrift van Atalanta werd dan toch beloond in de 30e minuut. Beloond door een speler die normaal nooit in de basis staat: Ademola Lookman. De Nigeriaan begon door een 4-4-2 wijziging in de opstelling, en dat betaalde zich uit. Na een fijne solo schoot hij de bal, weliswaar getoucheerd via Marseille-benen, in het doel voor 1-0. Voor rust had De Ketelaere al dribbelend kans op 2-0. Het bleek slechts uitstel van executie.

Vreugdevuur

In helft twee was het slechts wachten op de definitieve nekslag voor het verrassend zwakke Marseille. Het werd nekslagen. Een fenomenaal doelpunt van Matteo Ruggeri zeilde achter doelman Lopez. Na een een-tweetje met doelpuntenmaker Lookman verdween de bal in de verre kruising.
Het vuurwerk werd voor het laatste fluitsignaal al afgestoken. Het vreugdevuur werd nog vreugdevoller met een blessuretijddoelpunt van El Bilal Toure. De Malinees ramde karakteristiek hard raak voor 3-0. Meer dan terecht staat de Hollandse enclave van Atalanta in de Europa League-finale tegen Leverkusen op 22 mei in Dublin.