UEFA Super Cup | Manchester City verslaat Sevilla na misser Gudelj in penaltyreeks

Menno Waebeke

Geupdate 16/08/2023 om 23:40 GMT+2

Manchester City heeft na de Champions League nu ook de Europese Super Cup aan zijn prijzenkast toegevoegd. In een vermakelijke finale tegen Europa League-winnaar Sevilla was de stand na negentig minuten 1-1. De wedstrijd sloeg de verlenging over en ging direct naar een strafschoppenserie. In die serie waren beide ploegen foutloos totdat oud-Ajacied Nemanja Gudelj de bal hard tegen de lat schoot.

Manchester City wint de Super Cup.

Manchester City had het - met Nathan Aké in de basis - lastig met Sevilla in de openingsfase. De Spanjaarden waren gevaarlijk via Ocampos en En-Nesyri, maar een vroege openingstreffer bleef uit. Kort daarna was Aké dicht bij een doelpunt, de Nederlander kreeg een vrije kopkans, maar kon de Marokkaanse doelman Yassine Bounou niet verschalken.
Net voor het half uur was het dan toch Sevilla dat op voorsprong kwam. Linksback Marcos Acuña gaf een fraaie voorzet op het hoofd van En-Nesyri. De spits verschalkte Aké en miljoenenaanwinst Joško Gvardiol in de lucht en kopte de 0-1 achter Ederson.

Talent grijpt hoofdrol

Manchester City kreeg het voor rust niet voor elkaar om het gewenste spel op de mat te leggen en kort na rust leek Sevilla zelfs op een ruimere voorsprong te komen. En-Nesyri werd perfect bediend door de uitblinkende Ocampos, maar verzuimde zijn tweede treffer van de avond te maken.
Een kwartier later kwam dan toch eindelijk de gelijkmaker van City. Middenvelder Rodri legde de bal perfect bij de tweede paal en de 21-jarige Cole Palmer - die van Pep Guardiola de kans kreeg in de basis - zette zijn ploeg met het hoofd weer naast Sevilla.

Gudelj mist

Door het drukke speelschema van de Europese ploegen was vooraf besloten bij een gelijke stand direct over te gaan op een strafschoppenserie. Na negentig minuten stond de 1-1-stand nog steeds op het scorebord en dus moest de beslissing vallen via de strafschopstip.
De eerste negen strafschoppen van onder anderen Erling Haaland, Ocampos en Jack Grealish gingen feilloos tegen het net, maar bij een 5-4-tussenstand bezweek Nemanja Gudelj onder de druk. De voormalig middenvelder van NAC Breda, AZ en Ajax schoot hard tegen de lat en dus ging de UEFA Super Cup mee naar Manchester.