23-05-19 - 13:15
AFGELOPEN
Cuneo - Pinerolo
0km
?km
Giro d'Italia • Etappe12
avant-match

LIVE
Cuneo - Pinerolo
Giro d'Italia - 23 mei 2019

Giro d'Italia - Volg deze wielerwedstrijd live op Eurosport. De actie begint om 23 mei 2019 op 13:15. Met ons liveverslag mis je niks!
Alles over Wielrennen: schema's en resultaten

    
30
Highlights 
 
 Verwijderen
17:10 

Dit is de Giro zoals we het graag zien! Het was een mooie etappe, zeer chaotisch en zwaar. De eerste berg van de 1e categorie deze Giro zorgt gelijk al voor verschillen, al zijn het kleine. De komende dagen dagen staan mooie en zware bergetappes op het programma! En ook daar zijn we weer bij. Dus kijk ook morgen op Eurosport 1 of volg ons liveblog! En kijk natuurlijk op onze social media en website voor interviews en meer!

17:07

Mollema, Nibali, Majka, Roglic, Yates, Chavez, komen allemaal op 30 seconden afstand binnen. Carty, Jungels, Conti, Formolo zijn allemaal nog niet binnen.

17:06

Landa en Lopez komen binnen op 7"34" van de kopgroep.

17:05

Polanc is officieel leider van het algemeen klassement en start morgen i nde roze trui!

17:04 

Lopez en Landa zijn boven. Hun teamgenoten hebben de klim niet overleefd en het is aan de twee mannen om nu zelf vol te houden tot de finish.

17:03 

Landa en Lopez beginnen aan de laatste klim, de favorieten in de achtervolging zitten ook al op de klim en zij worden geleid door niemand minder dan Mollema!

17:02

Thomas de Gendt komt binnen op 2"30" van de kopgroep, samen met 5 andere renners die in de eerste vlucht zaten. Langzamerhand zullen andere vluchters binnendruppelen. Ondertussen wachten we op de klassementsrenners!

17:00

BENEDETTI WINT DE ETAPPE! De kopgroep komt toch weer samen en Benedetti wint de sprint. Nu tijd om even op adem te komen tot de klassementsmannen aan de laatste twee kilometer beginnen. Lopez en Landa hebben nog steeds een voorsprong.

16:58

Iedereen is toch terug! een sprint tussen 6 man in de kopgroep waarvan 4 Italianen!

16:57

De overblijvers van de kopgroep zijn Brambilla, Capecchi en Dunbar! Wie gaat er voor de etappezege? Het zal erom spannen!

16:56

Ze zijn begonnen aan de muur en Brambilla trekt gelijk een gat! Capecchi kan in zijn wiel blijven. Dunbar is in de achtervolging, de rest van de kopgroep lijkt het te kunnen vergeten.

16:54

De kopgroep is nog maar 1 kilometer verwijderd van de laatste muur! over ongeveer een kwartier weten we wie de etappe heeft gewonnen en waar de verschillen zijn gemaakt tussen de klassementsrenners. Hoe dan ook is de belofte uitgekomen: Het is een mooie etappe!

16:52

Ook Mollema zit weer bij deze groep!

16:52

Dit was het moment dat het losbarstte op de Montoso. Hirt was de eerste die een demarrage plaatste.

16:49

Het blijft maar onrustig en chaotisch in de favorietengroep, waar nu weer uit wordt gedemarreerd. Al lijken ze niet ver te komen.

16:48 

Mollema zit vlak achter de groep van Roglic, terwijl Nibali maar tempo gaat maken. Roglic heeft nog geen meter op kop gewerkt en laat de rest het lekker opknappen. Daardoor kan onder andere Mollema waarschijnlijk terugkeren!

16:45 

De groep met de favorieten werkt slecht samen. Het is chaotisch vandaag en Landa en Lopez benutten deze kans optimaal! Majka is het er niet mee eens en trekt nog maar een keer door.

16:43 

Zowel Landa als Lopez heeft een mannetje met zich in de groep, Sutterlin en Boadu zaten mee in de ontsnapping maar doen nu knechtwerk voor hun twee kopmannen. Een sterke zet van zowel Astana als Movistart vandaag!

16:40

Landa en Lopez hebben nog een voorsprong op deze groep, terwijl de mannen van Mitchelton-Scott dit dicht proberen te rijden. Roglic en Nibali zitten in diezelfde groep.

16:38 

De 8 man die om de etappezege gaan strijden: Planc, Brambilla, Dunbar, Capecchi, Benedetti, Caruso, Cataldo, Montaguti.

16:37 

Polanc gaat voor de intermediate sprint, waar bonificatieseconden te verdienen zijn. De rest van de kopgroep gaat alleen voor de etappezege en heeft geen interesse in de seconden.

16:35 

We krijgen net het nieuws binnen dat Mollema net voor de top is gelost. Kan hij in de afdaling nog wat tijd goedmaken? Nibali is natuurlijk een goede daler...

16:34 

Het verschil tussen Lopez/Landa en Majka/Nibali zal niet meer dan 20 seconden zijn.

16:33

Ook het peloton is over de top heen. De tussentijden:

16:30

Nibali, Majka en Zivakov zijn in de aanval uit de favorietengroep! Mitchelton-Scott rijdt het dicht voor Yates, maar het is duidelijk dat de klassementsrenners hun vorm willen laten zien.

16:27 

Het peloton moet nog over de top, net als de twee man daarvoor Landa en Lopez. Een groep van 5 man met onder andere De Gendt volgen op 2 minuten achter de kopgroep. de ritzege zal waarschijnlijk naar een van de zes mannen op kop gaan, maar worden er nu al verschillen gemaakt tussen de favorieten? Bijvoorbeeld Bob Jungels, Formolo en de roze trui drager Conti kunnen al niet meer volgen.

16:23

Lopez en Landa hebben elkaar gevonden en proberen nu samen de groep met Roglic, Nibali, Yates en Mollema voor te blijven! Mollema zal in ieder geval blij zijn met de bergtrui voor Brambilla want die blijft nu in de ploeg.

16:20

Het verschil is minder geworden, Landa is nog steeds vooruit voor de groep met favorieten, en sinds de demarrage van Lopez zit Roglic alleen. Het lijkt erop dat hij veel alleen zal moeten doen in de bergen...

16:19

Brambilla wint de sprint en mag morgen starten in de blauwe trui!

16:18

Conti wordt gelost en zal waarschijnlijk ver wegzakken in het klassement.

16:17

Ondertussen gaat de kopgroep van 6 strijden voor de 40 bergpunten en direct ook voor de blauwe trui. Ciccone zal de trui in ieder geval moeten inleveren.

16:16 

Landa gaat ook in de aanval! een voor een gaan ze in de aanval, Astana en Movistar willen koers maken! en hij slaat een aardig gaatje. Wie gaat het dichtrijden?

16:15

Nibali en Carapaz gaan ook! Gelijk gevolgd door Roglic. Yates moet daardoor ook reageren en ook Mollema kan volgen! Het hele peloton wordt in een keer op een lint getrokken en er blijft een klein groepje over vol klassementsrenners.

16:13

Miguel Angel Lopez gaat! Hij probeert koers te maken en gebruikt Hirt nu, die op hem wacht. Hoe zal het peloton reageren?

16:11

Nog 2 kilometer tot de top voor de kopgroep!

16:11

Jan Hirt slaat dan toch een gaatje! Zal dit zijn om een brug te vormen voor Bilbao? Wil Astana nu al Roglic testen?

16:10

Ook in het peloton wordt het onrustig, waar Jan Hirt een kleine demarrage plaatst uit het peloton, welke gelijk wordt geparreerd door Koen Bouwman namens Jumbo-Visma.

16:08

6 man in de kopgroep: Cataldo, Carusso, Capecchi, Dunbar, Brambilla en Polanc. Terwijl de man met de witte trui, Nans Peters, moet lossen achterin het peloton.

16:07

Nu gaat Brambilla het proberen maar ook hij wordt bijgehaald. Ondertussen bepaald BORA tempo in het peloton en Ackermann moet er onder andere bijna af aan de achterkant. een verschil van 11"20"!

16:05

Dunbar en Capecchi proberen te ontsnappen uit de kopgroep. Dunbar ziet er nog goed uit! Er zitten nog maar 5 man achter in de achtervolging op Dunbar en Capecchi. Wie zal de volgende aanval inzetten?

16:03

Caruso rijdt de kopgroep op een hoop terwijl het peloton nu ook gas begint te geven. BORA, Jumbo, Mitchelton en Bahrain knokken zich naar voren. Het verschil is onder de 12 minuten.

16:00

Polanc draait nog steeds goed mee, maar heeft dan ook zicht op de roze trui. Dunbar zit er ook nog bij en zal INEOS op een overwinning willen trakteren.

15:58

De kopgroep is voorbij gereden, de groep van 25 man valt nu al langzamerhand uit elkaar. De Gendt ging in de aanval maar heeft het nu ook zwaar, de mannen op kop hebben een klein gaatje en zijn nog maar met 10 man over.

40 KM

Nog 40 kilometer! twee man op kop, gevolgd door een groep van 23 man op 30 seconden. Het peloton zit op 12"35" afstand van de koplopers. Jumbo-Visma heeft Van Emden ingezet om het verschil te verkleinen!

15:50

Bennett en Haller zijn weggereden uit de kopgroep en rijden nu met zijn tweeën voorop met een voorsprong van 25 seconden. Het tweetal begint nu aan de Montoso!

15:40

Nog 5 kilometer tot de kopgroep bij de voet van de klim is! Dus hebben we nog net genoeg tijd voor nog een laatste interview; met niemand minder dan Primoz Roglic. De Sloveense wielerwereld staat de laatste dagen redelijk op zijn kop met potentiële dopingschandalen. Wat vindt Roglic hiervan?

15:35

De kopgroep start over een kilometer of 10 aan de Montoso, dus zo kunnen we ondertussen nog even luisteren naar Louis Vervaeke. Vervaeke vertelde ons dat Team Sunweb eergisteren een weddenschap wie het laagste wattage kon trappen! En dat de ploeg voor de winst vandaag wilt gaan. Luister hier naar het interview:

15:30

Ook het peloton gaat nu door de Via Prinicipi en dit levert, net zoals met de kopgroep, prachtbeelden op! Het gaat nu nog rustig maar aan alles is te merken dat het wachten is op het moment dat er echt gekoersd gaat worden!

15:25

Zo kan het snel gaan! De voorsprong van de kopgroep is teruggelopen naar 13"45". Het gaat alle kanten op vandaag en we moeten nog beginnen aan de beklimming van de Montoso.

15:20

De kopgroep is de Via Principi gepasseerd. Het ontploft nu uiteraard nog niet, maar het biedt wel heel veel perspectief voor de laatste 2 kilometer...!!!

15:14

Het verschil is teruggebracht naar 15"15, het peloton vindt het mooi geweest.

15:05

Het verschil is opgelopen naar 15"30" en nu neemt eindelijk een andere ploeg het over van UAE. Bahrain Mehrida gaat het peloton op sleeptouw nemen om te zorgen dat het verschil niet nog groter wordt!

14:55

Nog een paar kilometer en dan rijden de renners voor de eerste keer door de Via Principi, om hier vervolgens ook te finishen. En nu al is het druk bezocht in de smalle straten. Eens kijken hoe de 25 man van de kopgroep hier doorheen gaan komen!

14:50

Ook Bakelants heeft flink door moeten trappen in het eerste uur. Wat zouden de cijfers van de renners in het peloton zijn? Het verschil is namelijk nu alweer opgelopen naar 14"30".

14:45

Niet alleen de renners, ook de fans hebben zin in de etappe van vandaag!

14:38

Ook vandaag spraken we Jenthe Biermans. Biermans zit ook mee in de ontsnapping! Het verschil blijft maar oplopen vandaag, dus wederom een update: het verschil is nu al 12"30"!

14:32

Het verschil blijft maar oplopen.

14:30

Een nieuwe Kop over Kop in de Giro! Bobbie en Sander analyseren waar de etappe wordt beslist.

14:25

Ben je benieuwd waarom iedereen verwacht dat er wat gaat gebeuren vandaag? Dit is de Montoso dus.

105 KM

Het tempo ligt nog steeds hoog. Na iets meer dan een uur hebben de renners al ruim 50 kilometer afgelegd. Het verschil met de kopgroep is nu ook al opgelopen naar 10 minuten! Het peloton heeft veel vertrouwen in de bergen, althans zo lijkt het. Het is de vraag hoe deze etappe zich gaat ontwikkelen, maar er staat in ieder geval veel moois op het programma.

14:15

Mocht het nog niet zijn opgevallen; de strategie van Team Sunweb is veranderd sinds het uitvallen van Tom Dumoulin. Het gaat nu om de dagzeges. Hoe groot zijn de kansen van Bakelants in deze kopgroep?

14:10

De statistieken van Capecchi laten zien dat de start van de 12e etappe niet zo makkelijk was. Het verschil is zelfs al opgelopen naar 7"30"! Hoever laat het peloton het nog komen?

14:00

Het verschil tussen het peloton en de kopgroep is opgelopen naar 6 minuten met nog 120 kilometer te gaan. Het parcours is nu nog te doen maar gaat langzamerhand golven. Het is de vraag hoelang de kopgroep bij elkaar blijft!

13:56

Vuillermoz laat zich uitzakken en daarmee heeft AG2R niemand mee in de ontsnapping. Jumbo-Visma, Mitchelton-Scott en Nippo Vini zijn de andere ploegen die niemand mee hebben. Voor Jumbo en Mitchelton begrijpelijk, de andere twee ploegen zullen balen dat zij de slag hebben gemist.

13:55

Wie zal het gat dicht gaan rijden? UAE rijdt wel op kop in het peloton, je zou denken voor Conti. Maar in de kopgroep hebben zij Polanc, die nu virtueel de roze trui heeft. Dus het is de vraag of UAE dat blijft doen of wie het zometeen gaat overnemen. De vlucht heeft in ieder geval een goede kans van slagen!

13:50

We zijn eruit wie er allemaal in de kopgroep zitten: De Gendt, Kluge, Dunbar Knees , Bakelants , Polanc , Brambilla , Haller , Biermans , Wyss , Dunne , Gasparotto , Serry, Ludvigsson, Sutterlin, Gavazzi, Montaguti, Boaro, Cataldo, Caruso, Covili, Senni, Benedetti, Cerny, Bennett. In de achtervolging zit Vuillermoz met een gat van 30 seconden. Het gat naar het peloton is al 3 minuten.

13:38 

De kopgroep heeft een gat van bijna 50 seconden en alsnog besluit een renner toch de sprong te proberen. Als de vlucht is gekalmeerd kunnen we even kijken wie er nou allemaal in daadwerkelijk meezitten.

13:34

Een groep van ongeveer 20 man zitten in de achtervolging op De Gendt en Dunbar. De achtervolgende groep heeft een klein gat geslagen met het peloton, maar toch proberen renners de sprong alsnog te maken. Hoeveel renners komen uiteindelijk in de ontsnapping van de dag?

13:31

Het is nu al leuk! De gemiddelde snelheid ligt rond de 60 km/h en het peloton zit op een lang lint. Iedereen wil meezitten vandaag en alle renners hebben er zin in!

13:30

We zijn nog maar net onderweg en niemand minder dan Thomas de Gendt is in de aanval! Is het een De Gendt dag? Gaat hij de hele dag voorop en gaat hij winnen? Of is het te vroeg en wordt hij zo teruggehaald? Het verschil is nog maar 20 seconden op dit moment.

13:25

Het is een lastige finale vandaag!

13:15

Het peloton staat klaar voor de start!

13:10

Pascal Ackermann verloor gisteren de paarse trui aan Arnaud Demare. Vandaag start hij dus weer in de trui van de Duitse kampioen!

13:05

Vandaag zijn er niet alleen bij tot het einde van de etappe, maar gaan we ook live op Eurosport 1 vanaf de start. Vandaag is ons oorlog beloofd, de renners hebben er zin in vandaag en het is lekker weer. Kortom: alle ingredienten voor koers zijn aanwezig!

12:55

Ook nu hebben Sander Kleikers en Bobbie Traksel weer over hun top-3 gesproken. Deze keer waren ze het er minder over eens dan de afgelopen dagen:

12:50

Dit is wel even een andere profiel sticker dan gisteren.

12:45

Gelijk na de etappe werd er ook een nieuwe aflevering van de Kop over Kop podcast opgenomen. Luister hier terug!

 

Goedemiddag, en welkom bij de 12e etappe van de Giro d'Italia! De etappe van vandaag gaat van Cuneo naar Pinterolo. Onderweg komen we de eerste berg van de 1e categorie van deze Giro tegen! Je kunt nu live kijken op Eurosport 1, of volg ons liveblog gedurende de etappe. Juan Antonio Flecha heeft de beklimming verkent voor ons, kijk hier wat hij erover zegt: