Toon alles

Le Samyn | Laurenz Rex blijkt na fotofinish de sterkste in spektakelstuk

Tobias Kappelle

Geupdate 27/02/2024 om 18:26 GMT+1

De Waalse klassieker Le Samyn is gewonnen door Laurenz Rex. De Belg van Intermarche-Wanty was net iets sneller dan zijn Portugese concurrent van UAE Morgado. Het was een intense koers, waarbij topfavoriet Arnaud de Lie wegviel door een schuiver en de renners lang moesten wachten op de bevestiging van de winnaar.

Le Samyn | Rex wint in een spannende sprint

De kopgroep van de dag bestond uit vijf renners. Miguel Angel Fernandez, Martijn Budding, Enrico Dhaeye, Stijn Daemen en Kevin Avoine hadden op 90 kilometer van de streep een voorsprong van vier minuten.
Her en der maakten renners de overstap naar de kopgroep, maar het peloton verloor geen moment de controle. Op 50 kilometer van de streep werden alle aanvallers opgeslokt en was er weer sprake van een volledig peloton.
Niet lang daarna waagde Rickaert een poging en de Belg kreeg gezelschap van Bittner en Van Gestel. In het peloton werd het steeds onrustiger en er ontstond een breuk. Arnaud de Lie had bovendien een fietswissel nodig en ging bij het terugkeren richting peloton hard onderuit. De Belg was woedend en reed vervolgens gedesillusioneerd verder voordat hij op 23 kilometer van de streep met de pest in het lijf afstapte.
picture

Le Samyn | De Lie valt en is woest

Finale

Rickaert moest rond deze tijd zijn medevluchters laten gaan en dus streden Bittner en Van Gestel samen tegen het peloton. De achtervolging verliep echter moeizaam en werd ontsierd door verschillende valpartijen. Op 13 kilometer van de streep werd het duo toch gegrepen door een uitgedund peloton.
Vervolgens was het een kwestie van aanval op aanval en viel de koers geen moment meer langer dan enkele seconden stil. Niemand kwam echt weg uit het peloton van ongeveer 40 man, waardoor op ongeveer 3 kilometer van de streep de treintjes werden gevormd. Eerst moest echte een laatste kasseienstrook bedwongen worden. Met name Uno-X zat met Waerenskjold uitstekend gepositioneerd en ook Casper van Uden werd in stelling gebracht.
In de eindsprint werd het een millimeterfinish tussen Morgado en Laurenz Rex. Lange tijd was het onzeker en ook de renners zelf twijfelden. Uiteindelijk bleek Rex net iets eerder zijn fiets over de streep te hebben geduwd.