Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Kop over Kop | Hoe kan Van der Poel de wereld blijven verbazen na periodes van twijfel?

Tobias Kappelle

Geupdate 21/03/2023 om 12:08 GMT+1

Mathieu van der Poel stond niet als topfavoriet aan de start van Milaan-San Remo, maar toch was de Nederlander in de finale duidelijk de sterkste. In de nieuwste aflevering van Kop over Kop gaan onze analisten op zoek naar het antwoord op de vraag hoe het kan dat Van der Poel telkens boven komt drijven nadat het minder lijkt te gaan. Is het de mentale kracht die de twijfels doet verdwijnen?

Milaan-San Remo | Bekijk de samenvatting van monument gewonnen door Van der Poel



Vlak voor Milaan-San Remo worstelde Van der Poel nog met zijn vorm in Tirreno-Adriatico en dus waren er veel twijfels over zijn kansen in La Primavera. Jeroen Vanbelleghem durfde hem echter vorige week al niet af te schrijven, omdat Van der Poel telkens de wereld blijft verbazen na mindere periodes. Hoe kan het dat dit hem zo vaak blijft lukken?

Wat maakt Van der Poel zo onvoorspelbaar?

Volgens Bobbie Traksel zijn er meerdere verklaringen: "Het toewerken naar een piekmoment is trainbaar en het is de killersmentaliteit die hij heeft. Het vechtersbaasje dat je moet zijn om de concurrentie knock-out te slaan in dit soort wedstrijden. Het is ook talent dat je vaak beter wordt op rustdagen ten opzichte van trainingsdagen. Dat klinkt heel gek, maar dat is een extra piek dat je maakt in je ontwikkeling."
"Dat alles bij elkaar maakt dat Van der Poel een onvoorspelbare renner is. Een ander punt dat er nog bij komt is verstand. Mathieu van der Poel van een paar jaar geleden zou elke dag in de Tirreno voor de winst gaan en nu kijkt hij dus wat meer naar de kwaliteit in plaats van de kwantiteit van de wedstrijden die hij wint", aldus de oud-renner.
picture

Milaan-San Remo | Van der Poel lost Pogacar en Van Aert op Poggio om Primavera te beslissen

Speelde Van der Poel verstoppertje?

Volgens Jan Hermsen was de vorm van Van der Poel in de Tirreno ook weer niet zo dramatisch als werd voorgedaan: "Die lead-outs waren toch gewoon dik in orde? Op de dagen dat hij lost, is hij niet goed en kan hij niet met die mannen mee. Verder was hij toch gewoon wel in orde? Hij is in een bergetappe niet beter dan Roglic. Dat is niet zo raar natuurlijk."
Toch twijfelt Jeroen Vanbelleghem aan de afwegingen van Van der Poel: "Heeft hij zich verstopt of niet? Dat is de vraag waar iedereen op aan het kauwen is. Heeft hij zich rustig gehouden en wilde hij niet alle dagen all-in gaan? Of was hij echt gewoon niet goed? Was het verstoppertje spelen? Dat vraag ik me dus af."

Het focus op het grote doel

Jan Hermsen denkt echter dat het vooral met de mentaliteit te maken heeft: "Kijk naar het moment dat hij over de finish komt bij Milaan-San Remo. Dat is niet alleen omdat hij Milaan-San Remo wint, maar hij heeft daar echt een doel van gemaakt. Hij is zo gefocust op zijn doelen en dat zie je aan die ontlading."
"Ik heb dit jaar al heel veel renners gezien die winnen en niet juichen. Roglic fietst iedereen weg, maar die is niet echt blij meer. Dat is wel de focus die je bij Van der Poel heel erg ziet. Ik denk niet dat hij slecht was in de Tirreno, maar het was voor hem niet nodig om daar goed te zijn", aldus Hermsen.
picture

Milaan-San Remo | Het interview met Van der Poel na afloop

Mentale kracht

Daar is Bobbie Traksel het volledig mee eens: "Ik denk inderdaad dat dit het puntje mentaliteit is. Hij gaat naar de Tirreno toe en daar is besproken om met de handrem erop te rijden. Alleen al door dat uit te spreken, zorgt er in zijn hoofd voor dat hij zich niet tot de limiet kan helpen. Ik denk dat hem dat het gevoel geeft dat het gewoon niet beter kon."
"Je hebt renners die superdiep konden gaan in de training en daar hoorde ik absoluut niet bij. Ik kon mezelf niet genoeg pijn doen. Maar als er een wedstrijd was, dan ging de knop om en dan bleef ik in het wiel zitten en dat liet ik niet los. Dan was ik echt veel beter dan heel veel renners die in training beter waren."
"Als jij 100 procent bent lichamelijk en je moeder overlijdt, dan rijd je geen deuk in een pakje boter. De instelling hoe je koerst is het allerbelangrijkste. We praten heel vaak wat vlinders in de buik doen. Renners die verliefd zijn of die net vader zijn geworden, rijden altijd beter. Hoe kan dat?", zo besluit Bobbie Traksel.

Waar kijk je?

Het wielerseizoen is volledig los. Met Eurosport en discovery+ blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en kijk je live de koersen die jij niet mag missen!
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie