Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Parijs-Nice | Buitrago en Plapp verrassen iedereen in lastige rit – Ritzege voor Colombiaan en Australiër pakt geel

Dave Kornuyt

Geupdate 06/03/2024 om 23:47 GMT+1

Het was niet Evenepoel of Roglic die als eerste bovenkwam op de Mont Brouilly, maar het was Santiago Buitrago die de zwaarste etappe van Parijs-Nice won. In zijn kielzog pakte Luke Plapp nog de gele trui voor Jayco AlUla. De favorieten kwamen allemaal meer dan een minuut later binnen.

Parijs-Nice| Buitrago en Plapp verrassen iedereen in lastige rit

Twee keer gingen ze hem op: de Mont Broully. Een puist in het Franse landschap met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,7% en uitschieters naar 16%. Bij de eerste passage had Christian Scaroni zijn medevluchters afgeschud en pakte een paar bergpunten.
De Italiaan van Astana-Qazaqstan bleef niet lang alleen voorop. Met nog een kleine veertig kilometer te gaan werd hij teruggepakt in de afdaling door het peloton met alle grote namen erin.

TUSSENSPRINT EN VALPARTIJ

Na die bewuste afdaling volgde een belangrijke tussensprint waar 6, 4 en 2 seconden lagen te wachten voor de top drie. Genoeg reden voor Evenepoel en Roglic om er een sprintje van te maken. De Belg ging er vandoor met eerste plek, Roglic werd tweede en de derde plaats was voor Laurence Pithie, de man die zijn positie in de groene trui verstevigde met de puntjes.
Vlak voor de echte finale viel nog een opmerkelijk moment te noteren. David Gaudu, vorig jaar de nummer drie in het algemeen klassement, viel bergop en nam twee man mee in zijn val. De Fransman kon daardoor zijn droom op de eindoverwinning opgeven.

BUITRAGO EN PLAPP

In de nasleep van de tussensprint reden er twee durfallen weg. Santiago Buitrago en Luke Plapp glipten weg uit het peloton en UAE Team Emirates, van gele truidrager McNulty, deed vrijwel niets om ze terug te halen.
Tot ieders verrassing konden de twee zo naar de finish rijden. Op de tweede passage van de Mont Brouilly reed Buitrago Plapp uit zijn wiel en kwam juichend over de streep. De Australiër eindigde nog wel als tweede pakte daarmee de gele trui.
De favorieten stelden uiteindelijk teleur. Evenepoel reed nog wel weg, maar verloor in de sprint om de derde plaats van Mattias Skjelmose.

Uitslag etappe 4

1. Santiago Buitrago 4:25:52
2. Luke Plapp 0:12
3. Mattias Skjelmose 0:37
4. Remco Evenepoel zelfde tijd
5. Egan Bernal 0: 39

Algemeen klassement

1. Luke Plapp 13:15:04
2. Santiago Buitrago 0:13
3. Brandon McNulty 0:27
4. Joao Almeida 0:29
5. Remco Evenepoel 0:30

WAAR KIJK JE?

Ook in 2024 zijn Eurosport en discovery+ jouw Home of Cycling! Van de eerste koersjes op Mallorca tot de volledige World Tour en alle grote ronden, waarvan de Giro d'Italia exclusief. Stream live koers zonder reclame! Als toetje komt daar de Olympische Spelen van Paris 2024 nog bovenop! Volg je ons nieuwe kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie