Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Parijs-Roubaix | "Gevaarlijkste in deze sport zijn renners zelf" - Van der Poel over chicane voor Bos van Wallers

Matthijs Klerkx

Geupdate 05/04/2024 om 14:45 GMT+2

Eerder deze week werd bekend dat de organisatie van Parijs-Roubaix 'last minute' een wijziging doorvoerde: in samenspraak met rennersvakbond CPA werd een chicane toegevoegd vlak voor de entree van het Bos van Wallers, de meest gevreesde kasseistrook in de 'Hel van het Noorden'. Mathieu van der Poel is het niet eens met dit besluit en wijst qua veiligheid vooral naar de renners zelf.

Parijs-Roubaix | Dylan van Baarle komt hard ten val in het Bos van Wallers

Met een simpel Tweetje, zo heel vaak laat VDP immers niet van zich horen op dat sociale medium, kreeg de wereldkampioen de poppen van de wielerwereld aan het dansen. "Is dit een grap?" reageerde de kersvers drievoudig winnaar van de Ronde van Vlaanderen op de beslissing van de ASO - in samenspraak met rennersvakbond CPA - om een bedenkelijke chicane toe te voegen vlak voor het oprijden van het Bos van Wallers.
Die kasseistrook is de meest gevreesde van Parijs-Roubaix, omdat de eerste honderden meters licht bergaf lopen, de kasseien er het slechtst liggen van de hele route en de trechtervorming voor het oprijden van de kinderkoppen zorgt voor een schokeffect - op de renners en hun materiaal. Uit veiligheidsoverwegingen, CPA-president Adam Hansen had hier na zorgen van het peloton om gevraagd, kwam de wijziging tot stand.
picture

Parijs-Roubaix | Van der Poel soleert naar nieuwe Monumentale zege in Hel van het Noorden

Veranderen om te veranderen

Op de persconferentie van Alpecin-Deceuninck voorafgaand aan de Helleklassieker was Van der Poel duidelijk. "Het is goed dat ze iets proberen qua veiligheid in Parijs-Roubaix, maar die chicane is niet de juiste manier. Zeker niet als ze het pas een week van tevoren aankondigen."
"Het Bos is een van de gevaarlijkste stroken die we doen, een van de gevaarlijkste momenten van het jaar. Met 65 kilometer per uur het Bos in rijden, heeft niks te maken met kwaliteiten. Het is gewoon hopen dat de fiets het houdt", legde de regenboogtruidrager uit. "Ik voel me daar ook niet op mijn gemak, in dat peloton. Alleen is veranderen om te veranderen niet de oplossing."
De zesvoudig mondiaal crosskampioen, een van de technisch meest vaardige renners van het peloton, vindt het goed dat het Bos nu vanaf rechts wordt aangevangen. "Alleen wordt het met de chicane alleen maar gevaarlijker. Nu sta je na de vijfde of tiende plek stil en verlies je misschien al een halve minuut. Als het merendeel van het peloton denkt dat het beter is, moet ik het daar maar mee doen. Ik ben voorstander van een andere aanloop, maar deze chicane gaat problemen geven. Dit gaat niet goed aflopen voor 150 andere renners, want we moeten met 60 kilometer per uur remmen op een treinspoor (de spoorwegovergang voor het Bos, red.) en daarna komt een bocht van 180 graden."
picture

Dwars door Vlaanderen | Dramatische valpartij - Van Aert, Pedersen, Stuyven en Girmay betrokken

Val Baskenland stof tot nadenken

Donderdag kwamen veel renners, waaronder Jonas Vingegaard, Remco Evenepoel en Primoz Roglic, ten val in de Ronde van het Baskenland. Het gebeurde in een afdaling, waarbij het parcours niet bepaald mee hielp. Toch wil Van der Poel daar de schuld niet leggen. "Het gevaarlijkste in deze sport zijn de renners zelf. Wij nemen de risico's en dat is het grote probleem."
"Iedereen wil op hetzelfde punt voorin zitten", was de Nederlander kritisch. "En dat gaat gewoon niet. Je kunt veel doen om de veiligheid te verbeteren, maar helemaal veilig zal deze sport nooit worden. In iedere wedstrijd zitten gevaarlijke punten, zoals de afdaling naar de Redoute in Luik-Bastenaken-Luik. We rijden op de openbare weg en het is moeilijk om alles aan te passen door een val op een bepaalde plek. Dan vallen ze vast wel weer ergens anders."
"Het ligt aan de renners en soms moet je gewoon geluk hebben", aldus Van der Poel. "Ik doe er zelf ook aan mee, want wie wil winnen moet vooraan zitten op sleutelmomenten. Nadenken over oplossingen? Dat blijft enorm lastig. Vorig jaar in de Tour de France (in Nogaro, red.) was er de finish op een circuit, dat vond ik een van de gevaarlijkste slotfases die ik ooit meemaakte. Dat is ook niet de oplossing en ik weet niet of die er wel is."
Of Van der Poel een mening heeft die zwaarder weegt dan die van de rest? "Bwa, ik ben wereldkampioen, maar geef ook maar gewoon mijn mening. Als de rest van het peloton het anders ziet, volg ik hun mening en probeer ik zondag alsnog te winnen. Met of zonder chicane."
picture

Itzulia | De keiharde val van Roglic, Evenepoel en Vingegaard

Waar kijk je?

Ook in 2024 zijn Eurosport en discovery+ jouw Home of Cycling! Van de eerste koersjes op Mallorca tot de volledige World Tour en alle grote ronden, waarvan de Giro d'Italia exclusief. Stream live koers zonder reclame! Als toetje komt daar de Olympische Spelen van Paris 2024 nog bovenop! Volg je ons kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie