Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Parijs-Roubaix | Erelijst Mathieu van der Poel groeit en groeit - Bekijk zeges in 6 Monumenten

Matthijs Klerkx

Geupdate 07/04/2024 om 18:52 GMT+2

Iedere keer maar indrukwekkender en het blijft maar doorgaan en doorgaan: Mathieu van der Poel is hard op weg de beste eendagscoureur van zijn generatie te worden. Oké, Tadej Pogacar wil daar - naast zijn werk als groteronderenner - ook echt nog wel over meepraten, maar wie er niet is kun je ook niet verslaan. Laten we eens terugblikken op de 6 Monumentale zeges van VDP!

Parijs-Roubaix | Mathieu van der Poel demonstreert opnieuw – pakt dubbel met solo van 60 kilometer

1. Vlaanderens Mooiste na duel met eeuwige rivaal Van Aert

De eerste kennismaking met de Monumenten voor Van der Poel verliep met een dubbel gevoel. De harde valpartij op 60 kilometer van de streep zorgde voor teleurstelling, maar de inhaalrace die volgde met een vierde plaats tot gevolg deed heel de wielerwereld verbazen over de mogelijkheden van de destijds Nederlands kampioen.
Anderhalf jaar later, want de coronapandemie, vond de winter-Ronde van 2020 plaats. Nadat wereldkampioen Julian Alaphilippe tegen de grond ging na een harde botsing met een stilstaande motard, bleef het duel Mathieu van der Poel-Wout van Aert over. Dat was om duimen en vingers bij af te likken. Op de Minderbroedersstraat in Oudenaarde draaide het uit op een sprint-à-deux...
picture

Ronde van Vlaanderen | Mathieu van der Poel wint na ultiem duel met Wout van Aert

2. Tweemaal prijs in de Ronde

Een jaar later liet Van der Poel zich verschalken door misschien wel zijn enige zwakte: de lange sprint. Kasper Asgreen nam de maat van de Nederlander, een jaar later kwam fenomeen Tadej Pogacar naar Vlaanderen. De Sloveen reed alles en iedereen aan gort in de Ronde, behalve VDP.
Dus kwam het weer op een sprint met twee aan. Althans... Van der Poel wilde zijn eindschot zo kort mogelijk houden en vanaf de kop hield hij Pogacar op. Uit de achtergrond keerden Valentin Madouas en Dylan van Baarle terug en toen zat de Sloveen gevangen. Van der Poel won zijn tweede Ronde.
picture

Ronde van Vlaanderen | Mathieu van der Poel wint de Ronde van Vlaanderen 2022

3. Raketaanval op de Poggio

Daarna zou het geen twee jaar duren voor er een derde Monument op het palmares van de Nederlander kwam. Het succesjaar 2023 werd ingeluid met een briljante zege in Milaan-Sanremo. Op de Poggio voerde UAE Team Emirates het tempo op en liet Matteo Trentin voor kopman Pogacar het perfecte gat vallen halverwege de groep.
Na de eerste versnelling van de Sloveen vormde zich een elitegroep met Pogacar, Filippo Ganna, Van Aert en Van der Poel. Even leken we met vier op de afdaling en finale af te stevenen, maar daar dacht het Nederlandse wonderkind anders over. Een ultieme raket werd afgeschoten, waarna een furieuze afdaling en solozege volgden in La Primavera.
picture

Milaan-San Remo | Bekijk de samenvatting van monument gewonnen door Van der Poel

4. Eerste kassei met hulp van Van Aert

In de Ronde zou Pogacar zijn gram halen, zowel voor het mislopen van de winst in Milaan-Sanremo twee weken daarvoor als voor het gestuntel in de Ronde van 2022. De Sloveen was er niet bij in Roubaix en dus was Van der Poel topfavoriet, temeer omdat Van Aert op nota bene de Oude Kruisberg moest lossen in de Vlaamse eendagskoers.
Van Aert was echter op afspraak in de Hel van het Noorden en versnelde al op Haveluy à Wallers om in 'het Bos' van het gedrang en gedoe af te zijn. Vervolgens zorgde pech bij Jumbo-Visma voor een overtalsituatie van Alpecin-Deceuninck. Op Carrefour de l'Arbre ging het mis voor VDP; een contact met John Degenkolb leek een kruis te maken over zijn winstkansen.
Echter reed de even daarvoor van de Nederlands-Duitse malaise profiterende Van Aert lek op dezelfde strook en zo kon Van der Poel aan zijn solo beginnen. Op de piste in Roubaix juichte teamgenoot Jasper Philipsen met het luiden van de bel, terwijl voor hem de Nederlander zijn handen in de lucht stak voor een eerste zege in Roubaix.
picture

Parijs-Roubaix | Bekijk in samenvatting hoe Van der Poel wint - duel met Degenkolb en Van Aert

5. Waanzinnige solo voor Ronde nummer 3

Een jaar later zou Van der Poel als regenboogtruidrager starten in de Ronde. Hij was de absolute topfavoriet, want Pogacar heeft dit jaar andere doelen en Van Aert viel zo hard in Dwars Door Vlaanderen dat diens hele voorjaar om zeep was. De rol van topfavoriet lag de mondiaal kampioen wel, zo bleek tijdens de koers.
Uiteindelijk zou hij zegevieren na een solo van 45 kilometer. De regen had haar impact op het wedstrijdverloop, want op de Koppenberg konden enkel Matje zelf en Matteo Jorgenson en Mads Pedersen 'makkelijk' recht blijven, vrijwel iedereen moest te voet verder. Aan de meet was Van der Poel helemaal leeg, maar was er wel zijn derde Ronde - en de eerste als wereldkampioen.
picture

Ronde van Vlaanderen | Bekijk in samenvatting hoe Mathieu van der Poel naar hattrick rijdt

6. Waanzinnige solo? Weergaloze solo zul je bedoelen!

Dus was het vandaag zover: opnieuw starten als absolute topfavoriet, deze keer in Parijs-Roubaix. Een koers waar geluk - of pech - ook een bepalende factor speelt. Van der Poel en zijn ploeg Alpecin-Deceuninck besloten echter de kans op die bepalende factor zo klein mogelijk te maken door het heft al heel vroeg in handen te nemen.
De favorietengroep werd drastisch uitgedund en na wat schermutselingen vanaf het Bos van Wallers vond Van der Poel het op de strook van Orchies genoeg: het plan was niet eens om zo'n lange solo uit de benen te schudden, verklaarde VDP achteraf. Toen hij echter eenmaal een gaatje had, was de wereldkampioen niet te houden. 6 Monumenten in vijf jaar tijd: een absolute topprestatie.
picture

Parijs-Roubaix | Alpecin-Deceuninck domineert, Van der Poel soleert - bekijk zege in samenvatting

Rijtje bijzondere renners

Met zijn 6 Monumentale zeges duikt Van der Poel de top-15 van de alltime lijst binnen. Natuurlijk is Eddy Merckx de aanvoerder van deze statistiek, met in totaal 19 Monumentale zeges - de Belg won ieder Monument minstens twee keer. Roger De Vlaeminck is een respectabele tweede, met 11 Monumenten (ook iedere koers minstens eenmaal).
Van der Poel staat op 6 op een gedeelde tiende plaats met Moreno ARgentin, Alfredo Binda, Alfred De Bruyne, Francesco Moser, Johan Museeuw en Henri Pélissier. Kan er in Luik-Bastenaken-Luik een zevende bij komen? Dan moet hij Tadej Pogacar (5 Monumentale zeges) in een rechtstreeks duel kloppen. Een zege zou hem op gelijke hoogte brengen met fenomenen Gino Bartali, Tom Boonen en Fabian Cancellara.

Mathieu van der Poel - zeges in eendagskoersen

Wereldkampioenschap op de weg - 2023
Nederlands kampioenschap op de weg - 2018 & 2020
Milaan-Sanremo - 2023
Ronde van Vlaanderen - 2020, 2022 & 2024
Parijs-Roubaix - 2023 & 2024
Amstel Gold Race - 2019
Strade Bianche - 2021
E3 Saxo Classic - 2024
Dwars Door Vlaanderen - 2019 & 2022
Brabantse Pijl - 2019
picture

OTD | De ongelofelijke sprint van Van Der Poel in de Amstel Gold Race

Waar kijk je?

Ook in 2024 zijn Eurosport en discovery+ jouw Home of Cycling! Van de eerste koersjes op Mallorca tot de volledige World Tour en alle grote ronden, waarvan de Giro d'Italia exclusief. Stream live koers zonder reclame! Als toetje komt daar de Olympische Spelen van Paris 2024 nog bovenop! Volg je ons kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie