Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Parijs-Roubaix | Organisatie voegt chicane toe aan parcours om snelheid te verlagen richting Bos van Wallers

Dave Kornuyt

Geupdate 04/04/2024 om 12:04 GMT+2

Het Bos van Wallers is misschien de meest befaamde kasseienstrook in de wielerwereld. Jaarlijks kletteren de renners over het smalle geitenpaadje tijdens Parijs-Roubaix. Door de hoge snelheid zijn er jaarlijks zware valpartijen in het bos. Daar wil het organiserende ASO nu een stokje voor steken door een chicane vlak voor het bos.

Parijs-Roubaix | Dylan van Baarle komt hard ten val in het Bos van Wallers

Het begon allemaal met een vraag van rennersvakbond CPA. Zij vroegen aan het organiserende ASO of het aansnijden van de strook in het Bos van Wallers (Ook wel Trouée d’Arenberg genoemd) niet veiliger kon en daar ging de ASO dus mee akkoord.
“Omwille van veiligheidsredenen en na een vraag van CPA passen we de aanloop naar de Trouée d’Arenberg aan”, liet de ASO woensdag weten. ,,Het parkoers zal een chicane nemen net voor het oprijden van de kasseistrook, om zo de snelheid waarmee de renners aan de strook beginnen af te remmen, en het risico op valpartijen op de kasseien te verminderen.”
picture

Parijs-Roubaix | Bekijk in samenvatting hoe Van der Poel wint - duel met Degenkolb en Van Aert

ADAM HANSEN

Adam Hansen, oud-wielrenner en CPA-voorzitter, liet op X weten dat ze op aangeven van de renners zelf het verzoek hebben ingediend bij de organisatie om de chicane toe te voegen. "De renners vroegen het ons en we hebben in hun naam gehandeld", aldus Hansen.
Toch ziet de voorzitter ook beren op de weg. "Nu de renners met minder snelheid de strook op gaan, wordt hij ook moeilijker dan ooit", volgens de voormalig Australisch kampioen tijdrijden.

DYLAN VAN BAARLE

Vorig jaar was Dylan van Baarle het grootste slachtoffer van het Bos van Wallers. De winnaar van 2022 kwam hard ten val en was daardoor langere tijd uitgeschakeld. De renner van Visma-LAB had schade aan zijn gezicht en brak zijn hand en schouder.
Het mag dan ook geen verrassing zijn dat Van Baarle positief heeft gereageerd op de parcourswijziging in Parijs-Roubaix dit jaar. De Nederlands kampioen plaatste op X een emoji van biddende handen om zijn dankbaarheid te tonen.

VAN DER POEL

Toch zijn niet alle topfavorieten te spreken over de chicane. Jaarlijks is het een beslissend punt in de koers juist door de hoge snelheid waarmee je de strook oprijdt. Zo worden er altijd de eerste verschillen gemaakt in het Bos van Wallers, ook al ligt de strook op ongeveer 85 kilometer van de streep.
De winnaar van vorig jaar en groot favoriet voor aanstaande zondag Mathieu van der Poel is daarom ook niet te spreken over de parcoursverandering. De wereldkampioen denkt aan een late 1-aprilgrap en tekent op X ‘Is dit een grap’ op.

WAAR KIJK JE?

Ook in 2024 zijn Eurosport en discovery+ jouw Home of Cycling! Van de eerste koersjes op Mallorca tot de volledige World Tour en alle grote ronden, waarvan de Giro d'Italia exclusief. Stream live koers zonder reclame! Als toetje komt daar de Olympische Spelen van Paris 2024 nog bovenop! Volg je ons nieuwe kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie