Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Volta Catalunya | Pogacar klasse apart in koninginnenrit, komt voor derde keer solo aan

Wian Slendebroek

Geupdate 23/03/2024 om 19:26 GMT+1

Tadej Pogacar is van de buitencategorie. De Sloveen won al twee etappes en was ook vandaag niet te kloppen. Met 29 kilometer te gaan reed hij weg en kon niet meer worden teruggehaald. Hij verdedigt morgen een voorsprong van meer dan drie minuten op Mikel Landa.

Volta Catalunya | Pogacar klasse apart in Queralt, komt voor derde keer solo aan

Met meer dan 4000 hoogtemeters stond de etappe te boek als de koninginnenrit van dit jaar. Het peloton moest vijf gecategoriseerde klimmen over. Waaronder de Col de Pradell. De klim werd voor het eerst opgenomen in een grote wielerronde en bleek al snel heel zwaar te zijn. Met een gemiddelde stijgingsgraad van 11 procent in de laatste 5 kilometers, was de klim zwaar genoeg om verschil te maken.
De Pradell, leek vooral voor Visma-Lease a Bike slachtoffers te maken. Vuelta-winnaar Sepp Kuss werd voortijdig gelost, terwijl Movistar het peloton aanvoerde. Andere kopman Cian Uijtdebroeks verloor al voor de klim de aansluiting met het peloton. Hij kwam tot stilstand nadat een renner van Uno-X tegen een verzorger opknalde. Pas in de afdaling kwamen de gele renners weer terug bij de grotere groep.
picture

Volta Catalunya | Pogacar slaat politiemotor nadat hij wordt opgehouden

Anderen snel gelost

Die groep zou niet lang groot blijven. Op de een na laatste klim, de Collada Sant Isidre ( 5km á 8,4%), loste Pogacar eenvoudig zijn concurrenten. De Sloveen versnelde voor het oog geen eens zoveel, maar terwijl hij op kop reed, moest de rest van de renners snel lossen. Binnen een kilometer reed hij alleen op kop.
De andere renners maakten geen illusies om de ontketende Sloveen terug te halen. Hij bleef alleen maar verder uitlopen. Mikel Landa en Egan Bernal waren ‘the best of the rest’, maar reden lang meer dan een minuut achter Pogacar. Egan Bernal finishte op de tweede plek op 56 seconden van Pogacar. Landa finishte daar kort achter.
Pogacar kende nog even problemen op de slotklim. De publieke belangstelling was zo groot dat de politiemotoren niet verder konden rijden. De Sloveen sloeg op de motoren en passeerde ze.
Door zijn geweldige week kan Pogacar de zege in Catalonië eigenlijk niet meer ontgaan. Met nog een etappe te gaan verdedigt hij een voorsprong van 3:31 minuten.
picture

Volta Catalunya | Ongenaakbare Pogacar maakt indruk en laat concurrentie kansloos op Port Ainé

Daguitslag en klassement

1. Tadej Pogacar - 4:11:53
2. Egan Bernal - +0:57
3. Mikel Landa - zt.
4. Enric Mas - +2:14
5. Chris Harper - +2:16
1. Tadej Pogacar - 25:06:16
2. Mikel Landa - +3:31
3. Egan Bernal - +4:53
4. Alexander Vlasov - +5:46
5. Enric Mas - +5:51

Waar kijk je?

Ook in 2024 zijn Eurosport en discovery+ jouw Home of Cycling! Van de eerste koersjes op Mallorca tot de volledige World Tour en alle grote ronden, waarvan de Giro d'Italia exclusief. Stream live koers zonder reclame! Als toetje komt daar de Olympische Spelen van Paris 2024 nog bovenop! Volg je ons nieuwe kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie