Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Ronde van de Algarve | Gerben Thijssen slalomt naar de winst en is de eerste leider

Mathieu Hilgersom

Geupdate 14/02/2024 om 19:39 GMT+1

Gerben Thijssen heeft de eerste etappe van de Ronde van de Algarve gewonnen en pakte daarmee logischerwijs ook de leiderstrui. Aan de haven van Lagos was de renner van Intermarché - Wanty de beste in de massasprint. Marijn van den Berg en Jordi Meeus completeerden het podium.

Ronde van de Algarve | Gerben Thijssen slalomt naar de winst en is de eerste leider

Acht renners vertrokken al vroeg na de start in Portimao. Zes daarvan bleven over en bouwden een mooie voorsprong op. Tobias Bayer van Alpecin - Deceuninck was daarvan de bekendste naam.

Heuvelachtige aanloop

Na de heuvelachtige aanloop, waarin vluchter Tomas Contte de bergtrui verdiende, was de finale grotendeels vlak. Dit betekende dat de sprintersploegen het kopwerk verrichtten om het gat tijdig te dichten.
Zij hoefden uiteindelijk alleen nog maar te jagen op Bayer, omdat niemand van de kleinere teams zijn tempo kon volgen. Op 22 kilometer van de meet zat ook zijn poging erop.

Finale

Met de wind schuin van voren probeerde een aantal ploegen het op de kant te zetten. Even leek het peloton te breken, maar het open stuk was net niet lang genoeg om schade aan te richten. De renners namen daarna gas terug en versnelden pas weer in de laatste kilometers.
In de straten van Lagos was het uiteindelijk Thijssen die, na goed voorbereidend werk van Laurenz Rex, na een slalom precies op tijd ruimte vond. In de laatste meters was hij uiteindelijk met afstand de beste. Van den Berg en Meeus finishten na een goede sprint als tweede en derde.
Wout van Aert sprintte overigens niet mee. De Belg van Visma | Lease a Bike koos ervoor om veilig en met energie over de finish te bereiken. Zijn focus ligt op de volgende, lastigere dagen.

Tweede etappe

Donderdag staat de tweede etappe van Lagoa naar de Alto do Foia op het programma. Tijdens de beklimming van de eerste categorie kunnen de klassementsrenners in de finale direct al het verschil maken.

Waar kijk je?

Ook in 2024 zijn Eurosport en discovery+ jouw Home of Cycling! Van de eerste koersjes op Mallorca tot de volledige World Tour en alle grote ronden, waarvan de Giro d'Italia exclusief. Stream live koers zonder reclame! Als toetje komt daar de Olympische Spelen van Paris 2024 nog bovenop! Volg je ons nieuwe kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie