Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Tour of the Alps | “Ik heb laten zien wat ik kan en dat komt er weer uit” - Thymen Arensman

Wesley Schreurs

Gepubliceerd 19/04/2023 om 11:50 GMT+2

Thymen Arensman liet zich vorig jaar gelden op het grote podium. De Nederlander eindigde op de zesde plaats in het klassement van de Vuelta en hij won de koninginnenrit. Arensman heeft dit jaar de overstap gemaakt naar het grote INEOS-Grenadiers, maar is nog zoekende naar zijn vorm. Hij rijdt in de Tour of the Alps om zich voor te bereiden op de Giro over drie weken.

La Vuelta | Thymen Arensman soleert naar zege in koninginnenrit naar Sierra Nevada

De 23-jarige Arensman werd vorig jaar nog derde in de rittenkoers, door de Alpen maar deze editie figureert hij vooral als knecht in dienst van Tao Geoghegan Hart. Arensman is simpelweg nog niet goed genoeg in de bergen. Hij spreekt in een interview met Wielerflits over de moeilijke eerste maanden bij zijn nieuwe ploeg INEOS.
picture

Ronde van Valencia | Rui Costa slaat dubbelslag in laatste etappe, Arensman tweede

Vorm

Arensman laat weten dat hij teleurgesteld is over zijn niveau in de Tour of the Alps. “Je weet nooit hoe je van een hoogtestage terugkomt. Ik moet zeggen dat het lastig is in een nieuwe ploeg en een heel andere omgeving. Ik leg mezelf veel verwachtingen en druk op, maar dat is mentaal niet al te makkelijk.”
Arensman loste al vroeg op de voorlaatste klim van de eerste etappe en kon zijn klassementsambities in de prullenbak gooien. “Ik merkte gewoon dat ik graag beter wil. Ik kwam op die voorlaatste klim en ik begon echt af te zien. Mijn gedachten werden toen snel negatief, terwijl je juist in een soort goede trance moet komen als klassementsrenner. Dit kon ik vorig jaar wel goed.”
picture

La Vuelta | “Van mezelf geleerd dat ik redelijk oké ben op grote hoogte – Arensman over etappezege

INEOS

Arensman ziet zijn nieuwe avontuur bij INEOS als een mooi leerproces. “Ik ben blij dat ik mijn steentje kan bijdragen aan het team en kan leren van zulke goede renners. Ik kijk naar die mannen op en ik ben heel gelukkig dat ik in deze ploeg kan rijden. Ik hoop naar het niveau toe te groeien van de beste renners.”
Arensman schreef in de Vuelta na een solo de koninginnenrit op zijn naam en was maar een kleine drie minuten verwijderd van het podium. “De ploeg heeft super veel vertrouwen in me na wat ik vorig jaar heb laten zien. Ze weten dat ik het niveau in mij heb. Ze zeggen dat ik soms meer vertrouwen in mezelf moet hebben en dat ik erg sterk ben. Ik moet dat soms gewoon meer zelf laten zien.”
Arensman geeft aan dat hij veel opofferingen heeft moeten doen voor zijn overstap van Team DSM naar INEOS. “Het is een heel ander team, andere omgeving en renners waar ik ook echt naar opkijk. Ik ben hartstikke blij om te leren van wereldrenners als Geoghegan Hart, Geraint Thomas en Pavel Sivakov.”
“Maar ik heb ook moeten verhuizen naar Andorra en dat speelt toch allemaal mee in je hoofd. Het enige wat ik kan doen is elke dag alles geven. Ik heb laten zien wat ik kan en dat komt er vanzelf wel een keer uit. Ik heb geen haast en de ploeg heeft alle vertrouwen in mij. Misschien wel meer dan ik in mezelf heb.”
picture

Tour of the Alps | Topfavoriet Geoghegan Hart wint openingsrit op steile aankomst

Geoghegan Hart

Geoghegan Hart won vrij verrassend de Giro van 2020 en verkeert opnieuw in een bloedvorm. De Brit won de eerste twee etappes in Tour of the Alps en heeft lovende woorden over voor Arensman. “Thymen hoefde zich niet te bewijzen voor mij, want ik ken zijn klasse en kwaliteiten. Niemand wordt afgerekend op basis van een klim, een koers, een maand of zelfs een heel seizoen. Iedereen kent zijn moeilijke momenten en het is heel normaal dat je dat als jonge renner moet meemaken.”
“Ik ben er honderd procent zeker van dat hij de komende drie dagen nog sterker gaat zijn. Hij heeft een enorme motor en blijft stappen zetten. Het is fijn dat hij mij geholpen heeft aan deze zege”, aldus Geoghegan Hart over zijn nieuwe ploegmakker.
Arensman reageert op de mooie woorden van Geoghegan Hart: “Ik heb zoveel bewondering voor Tao. Ik kwam na de eerste rit erg emotioneel aan in de bus, maar de woorden van Tao waren toen hartstikke fijn. Het zorgt ervoor dat ik graag voor hem werk en gemotiveerd blijf om elke dag mijn best te doen. Ik ben nog heel jong en heb al mooie dingen laten zien, dus dat kan niet weg zijn.”

WAAR KIJK JE?

De Tour of the Alps is compleet te volgen via Eurosport en discovery+. Mis geen enkele kilometer van de ronde door de Alpen en maak jezelf klaar voor de Giro d’Italia!
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie