Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Tour of the Alps | Klimmen geblazen in de Alpen als voorbereiding op de Giro - Een preview

Wesley Schreurs

Gepubliceerd 17/04/2023 om 16:50 GMT+2

De Tour of the Alps geldt als een ideale rittenkoers voor de Giro d ‘Italia. De Italiaanse grote ronde begint al over drie weken en daarom willen de klimmers nog eens goed hun benen testen. Het peloton koerst vijf dagen lang door de Alpen. Wat mogen we verwachten van deze ronde en wie zijn de favorieten? Je leest het hier!

Tour of the Alps | Topfavoriet Geoghegan Hart wint openingsrit op steile aankomst

De heuvelklassiekers zijn nog in volle gang, maar toch moeten we al met een schuin oog gaan kijken naar de Giro. De Tour of the Alps is de ultieme voorbereidingskoers voor de renners en daarom staat er ook een sterk deelnemersveld aan de start. Het is alweer de 46ste editie van de koers in de Alpen, die vorig jaar werd gewonnen door Romain Bardet.
picture

Tour of the Alps | Bardet wint eindklassement, Arensman knap derde

Het parcours

De naam Tour of the Alps zegt al genoeg over de koers. Het is een ronde die volledig door de Alpen wordt verreden, waarbij er flink geklommen wordt. De renners starten de rittenkoers in het Oostenrijkse Rattenberg en eindigen in het Italiaanse Brunico. Vorig jaar was de start nog in Italië en de finish in Oostenrijk.
De eerste etappe is al aardig klimmen, want het peloton moet drie serieuze colletjes overleven. Op 17 kilometer van de meet krijgen de coureurs de steile Kerschbaumer Sattel (5,2 km aan 10,1%) voor de kiezen. De slotklim is vervolgens 6,3 kilometer lang en 4,6 procent gemiddeld.
In de tweede etappe trekken de renners richting het zuiden en komen ze in Italië terecht. Opnieuw komt het peloton twee pittige klimmetjes tegen in de finale. Allereerst de Barbiano (4,5 km aan 8%) en tot slot de Monte di Mezzo (3,9 km aan 8,3%). Na de top van de laatstgenoemde klim is het nog vier kilometer vals plat omhoog naar de eindstreep.
picture

Tour of the Alps | Thibaut Pinot revancheert zich met prachtige zege

Koninginnenrit

De renners starten woensdag de derde etappe op ruim 1100 meter hoogte, wat de koninginnenrit mooi inluidt. De 162,5 kilometer lange rit begint relatief vlak, maar het tweede gedeelte is dat allerminst. Op 64,1 kilometer van de streep begint de Lago di Cei (9,7 km aan 7,7%).
De col van de tweede categorie wordt opgevolgd door een nog zwaardere slotklim. De Brentonico San Valentino is misschien wel de pittigste klim van de ronde met een lengte van 15,5 kilometer en gemiddeld 7,5 procent. Het steilste stuk is op vijf kilometer van de meet en loopt met 16% omhoog.
Het peloton mag in de vierde etappe nog steeds niet op adem komen, want de rit begint met een klim van de eerste categorie. De Passo Sommo is een col van 15,7 kilometer aan 7,3%. De slotklim is de Passo Prmadiccio (9,7 km aan 6,1%) met de top op 15 kilometer van de finish.
De vijfde en laatste etappe van de Tour of the Alps start opnieuw met een klim van de eerste categorie. De Passo Lavaze is 9,6 kilometer lang aan 8,3% en daarna volgt een lange afdaling van bijna 25 kilometer. De rittenkoers eindigt in een lokale ronde met de Riomolino (7,8 km aan 8,2%) als zwaartepunt. De top ligt op een kleine twintig kilometer van de witte streep en de finish in Bruneck bepaalt de eindwinnaar van deze ronde.
picture

Tour of the Alps | Arensman: "In de toekomst hopelijk één van de beste van de wereld worden"

Deelnemers en favorieten

Romain Bardet is er dit jaar niet bij omdat hij de kopman van DSM in de Tour de France wordt. Thymen Arensman is wel van de partij en werd vorig jaar nog derde in het eindklassement. Arensman reed toen nog voor DSM en zijn kopman Bardet. Met zijn nieuwe ploeg, INEOS Grenadiers, hebben ze een hele sterke selectie.
INEOS rijdt naast Arensman met Tao Geoghegan Hart, Geraint Thomas en Pavel Sivakov. Met deze selectie is INEOS op papier de te kloppen ploeg. De concurrentie komt van BORA-hansgrohe met Aleksandr Vlasov, Lennard Kämna en Patrick Konrad. Vlasov geldt als de absolute kopman voor de Duitse ploeg.
Ander gevaar kan nog komen van Bahrain Victorious met Santiago Buitrago en Jack Haig. Outsiders voor de overwinning zijn Domenico Pozzovivo, Geoffrey Bouchard, Iván Ramiro Sosa en Hugh Carthy.

Eurosport-favorieten

**** Tao Geoghegan Hart, Aleksandr Vlasov
*** Pavel Sivakov, Hugh Carthy, Santiago Buitrago
** Jack Haig, Iván Ramiro Sosa, Lennard Kämna
* Geraint Thomas, Geoffrey Bouchard, Domenico Pozzovivo

WAAR KIJK JE?

De Tour of the Alps is compleet te volgen via Eurosport en discovery+. Mis geen enkele kilometer van de ronde door de Alpen en maak jezelf klaar voor de Giro d’Italia!
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie