Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Kop over Kop | Strade Bianche: Het parcours, de favorieten en waarom je moet kijken

Tobias Kappelle

Geupdate 03/03/2023 om 14:53 GMT+1

In een speciale aflevering van Kop over Kop wordt er voorbeschouwd op het voorjaar dat voor de deur staat. Alle klassiekers komen langs en dus wordt het parcours doorgenomen en vertellen de analisten wie de favorieten zijn voor de overwinning. Dit keer nemen de mannen van de podcast de Strade Bianche door. Waarom is dit een koers waarvoor je absoluut je televisie aan moet zetten?

Mathieu van der Poel

Foto: Getty Images

Hoe ziet het parcours eruit?

Grote veranderingen hoeven we volgens Jan Hermsen niet te verwachten: "We weten van het parcours dat het hetzelfde is als vorig jaar. Never change a winning team. De aankomst is hetzelfde, de finale is mooi en de doorkomsten zijn prachtig. Het weer kunnen we alleen nog niet voorspellen, zelfs ik niet."
Toch is er een verbetering en dat heeft te maken met het moment dat de kijker er live bij is, zo legt Jeroen Vanbelleghem uit: "De grote schifting die we vorig jaar voor het eerst live hebben kunnen zien, was op de Monte Sante Marie. Dat is de achtste strook die bijzonder lang is, na sector zeven die al voor slijtage zal zorgen. Dat stuk is bericht vanwege het vele draaien en keren en de hoogtemeters. Dat is de strook waar het echt ontploft. Het leuke is dat we nu eindelijk die strook ook echt live kunnen zien."
picture

Strade Bianche | Tadej Pogacar wint na solo van 50km

Waarom moet je kijken?

De Strade Bianche is een koers die automatisch reclame maakt voor zichzelf. Het peloton dat over de witte grindwegen richting Siena rijdt, levert altijd prachtige plaatjes op en dat is er ook nog de schitterende punchfinale in de stad.
Bobbie Traksel ziet dan ook niet in waarom je nog uit zou moeten leggen waarom mensen zaterdag 4 maart voor de televisie moeten gaan zitten: "Moet ik dit nou echt uit gaan leggen? De mensen die de Strade Bianche niet hebben gezien, luisteren niet naar Kop over Kop. Dat zijn kwaliteitsluisteraars die wel weten waarom ze moeten kijken. Dit is een must. Die dag kan je echt niet op vakantie."
picture

Waanzinnige van der Poel wint Strade Bianche

Wie zijn de favorieten?

Om de favorieten voor dit jaar aan te wijzen, kijkt Jan Hermsen vooral naar de edities van de afgelopen jaren: "Vorig jaar hadden we natuurlijk een hele lange solo van Pogacar. Als we naar zijn huidige vorm kijken nadat hij drie keer heeft huisgehouden al. Kunnen we een herhaling verwachten?"
"Dat is wel de manier waarop hij wint. Volgens mij vindt Pogacar het niet echt leuk meer om in het peloton te rijden. Hij is in bloedvorm, maar ik neem aan dat de rest ook wel in bloedvorm is. Het is niet het hoogtepunt van alle renners. Dat ligt natuurlijk wel later in het jaar. Het is een prachtige klassieker, maar het is ook een wedstrijd waar niet iedereen zich op focust. Er zijn grotere doelen later in het voorjaar, maar hij is wel de grote favoriet", aldus de commentator.
Toch ziet Jeroen Vanbelleghem het niet als een uitgemaakte zaak: "Er is wel een groot verschil met vorig jaar. Het duo doet mee: Van der Poel en Van Aert." Jan Hermsen vraagt zich echter af hoeveel dat uit gaat maken: "Hij zal niet op 50 kilometer gaan, maar ik vraag me ook af wie van die twee hem in de finale gaat verslaan als ze met zijn drieën richting Siena rijden. Hij is toch wel heel goed hoor."

Ook geen Van Aert

Bobbie Traksel verwacht toch een spannende race: "We hebben daar ook Van der Poel al een keer heel goed omhoog zien rijden. Van Aert zou dat ook kunnen. Ik hoop dat we na die dag over de grote drie praten."
Alle mooie woorden over Pogacar ten spijt... de Sloveen kondigde aan dat hij volledig voor Parijs-Nice gaat en niet in actie komt op de witte wegen. Dit betekent dat de ogen automatisch puur kunnen worden gericht op Van der Poel en Van Aert, maar zoals iedereen weet, kan ook dat volop spektakel opleveren. En wie weet wie zich nog meer in de strijd werpt!
Een verrassende kandidaat als Tom Pidcock of Tim Wellens is inderdaad nodig, want helaas meldde ook Van Aert zich af. De Belg was ziek terwijl hij op hoogtestage verbleef en is nog niet helemaal klaar om in topkoersen mee te strijden om overwinningen.
picture

Strade Bianche | Wout van Aert zegeviert in straten van Siena

Waar kijk je?

De Strade Bianche is zaterdag 4 maart uiteraard live te zien op Eurosport. Exclusief zelfs! Kijk je liever zonder reclame? Stream de koers dan via disocvery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie