Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Tour de France | Vraagtekens bij deelname Wout Poels - "Vatbaarder om ziek te worden"

Pim Verhoeven

Geupdate 06/06/2023 om 10:36 GMT+2

Met de Tour de France in het vooruitzicht zijn alle deelnemers op dit moment flink bezig met hun voorbereiding. Sommigen zitten op hoogte, vele anderen rijden nu het Criterium du Dauphine. Wout Poels zit thuis. Ziek geworden op trainingskamp en iets meer dan drie weken voor de start van de Tour vier tot vijf dagen amper kunnen fietsen.

The Day When | Wout Poels wint Luik-Bastenaken-Luik

Voor Poels stond het Criterium du Dauphiné op het programma, maar de winnaar van Luik-Bastenaken-Luik zit thuis. Ziek geworden op trainingskamp en nu al een kleine week aan het herstellen. In de podcast van hem en Dylan van Baarle 'In Koers' legt hij zijn situatie uit: "Halverwege het trainingskamp kreeg ik was last van mijn darmen. Ik moest wat vaker naar het toilet en ik herstelde niet meer. Op hoogte is het al lastig om te herstellen, dus laat staan als je niet fit bent. Dus toen kon er een streep door de Dauphine heen."
Wanneer Poels weer in koers is te zien is ook nog onzeker: "Ideaal is het allemaal niet. De volgende koersen zijn de Ronde van Zwitserland of de Ronde van Slovenië, maar de kans dat ik daar rijd valt ook wat tegen."

Vier dagen niet fietsen

In plaats van koersen in de Dauphiné zit de winnaar van Luik-Bastenaken-Luik thuis: "Dit zijn niet echt leuke dagen thuis. De afgelopen vier dagen de fiets niet aangeraakt. Vandaag maar 1,5 uur. Je wil je fitter voelen en dat gebeurt niet. Je zit maar te wachten. Je zit alleen maar te malen en te denken."
Dylan van Baarle kan zich goed vinden in dat gevoel: "Ik had het zelfde toen ik ziek werd vlak voor de Ronde van Vlaanderen. Elke dag sta je op en hoop je dat het weg is. Je leeft echt naar deze periode toe. Het is zowel een fysieke als een mentale klapper."

Balanceren

Net als de voorjaarsklassiekers voor Dylan had deze Tour juist het hoogtepunt van het seizoen moeten worden voor Wout: "Het hele jaar ging top. Twee weken voor de Dauphiné begint de ellende. We zijn altijd met voeding en gewicht bezig en als je wat magerder staat, wat fitter bent, ben je vatbaarder om ziek te worden. Dat is een lijn waar je op balanceert. 95% van de tijd gaat het goed en soms ga je over de lijn heen."
Met de Tour de France nog maar een paar weken van ons verwijderd staan er dus vraagtekens bij de deelname van Poels: "Ik heb nog niet helemaal afscheid genomen van de Tour, maar wat je er voor moet doen. De voorbereiding. De trainingsarbeid. Dat kan ik nu allemaal niet doen om in vorm te zijn in de Tour. Als het niet helemaal top gaat wordt het een moeilijk verhaal."

Harde conclusies

"Als je niet 100% aan de start staat heb je daar weinig te zoeken", concludeert Van Baarle. "Een kwelling voor jezelf drie weken lang".

WAAR KIJK JE?

De strijd om La Maillot Jaune gaat op 1 juli van start in het Baskenland. Mis geen enkele seconde van de strijd tussen wereldtoppers Tadej Pogacar en Jonas Vingegaard, maar ook mannen als Mathieu van der Poel en Wout van Aert! De hele Tour is live te volgen via Eurosport en discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie